Forside /  Valpeforberedelser i hjemmet

Valpeforberedelser i hjemmet

Når dere har funnet hunderasen, oppdretteren og valpen deres, er det ikke lenge til den kommer i hus. Da er det en del ting det kan være lurt å forberede. Kanskje har dere aldri hatt hund før, eller det er veldig lenge siden dere har hatt en valp?

Når dere har funnet hunderasen, oppdretteren og valpen deres, er det ikke lenge til den kommer i hus. Da er det en del ting det kan være lurt å forberede. Kanskje har dere aldri hatt hund før, eller det er veldig lenge siden dere har hatt en valp? Her er våre beste tips til hvordan dere kan gjøre klart huset for det nye familiemedlemmet deres.

Lurer du på hvilke valpeprodukter du bør skaffe deg til valpen? Kan du lese mer om det i «huskeliste til valpen» bloggen her.

 

Klargjøring av huset

Når du får deg valp bør du valpe-sikre hjemmet ditt, samt verne om eiendeler du er glad i og helst ikke vil ha ødelagt. Det er mye som er spennende for en valp, og i likhet med småbarn, vet de verken hva de ikke får lov til å tygge på eller hva som ikke er bra for dem. Det er viktig å fjerne og/eller beskytte elektriske kabler, samt at det er færrest mulig små ting liggende rundt. Sko, skittentøy og vaskekurver lukter nærmest uimotståelig for en valp. Det finnes mange eksempler på veterinærer som har operert ut skitne truser og sokker etc. fra små hunde-mager.

puppyMed fersk valp i hus kan det være greit å stenge av noen områder i huset, for å gjøre huset litt mindre og tryggere for valpen din i starten. Du kan gjøre dette ved å stenge av visse rom, eller bruke separeringsvegger (gates) til hund eller barn. Ved å bruke noen av disse hjelpemidlene kan du gjøre det enklere for deg å trene hunden din til å bli stueren, trygg og sikre den mot potensielle farer når den er alene hjemme.

Husk at valper, kommer til å finne ting de ikke skal ha tilgang på uansett hvor mye forberedelser du har gjort på forhånd, men det er jo også litt av moroa og utfordringen med å få seg valp. Det er din jobb å lære valpen grenser, men i den første tiden er det mer enn nok å lære den navnet sitt, å bli trygg på den nye familien sin, og det å gjøre fra seg ute. Må man gå å si nei hele tiden og ta vekk ting, blir det mye negativ oppmerksomhet for valpen, som igjen kan gjøre den utrygg og skape atferdsproblemer på et senere tidspunkt. Det bør alltid være langt mere ros og skryt enn antall «neier» og «fyer» for valpen.

 

Les deg opp om rasen

Det finnes så mange forskjellige hunderaser, samtidig som ulike blandinger også er populært. Vi håper at du allerede har satt deg grundig inn i rasespesifikke detaljer rundt valpen din. Men hvis du ikke har gjort dette enda anbefaler vi å gjøre det nå. Det er helt essensielt å vite nok om rasespesifikke behov og instinkter for akkurat din hund. På den måten kan du være best mulig forberedt på hva slags hund du får i hus; da din hund også med stor sannsynlighet kommer til å være ganske lik. Får du blandingshund bør du lese deg opp på alle rasene hunden er blandet av, da det er litt lotteri hva du kan forvente og du dermed bør kjenne til så mye som mulig. Det aller beste er kanskje å dra rundt å besøke ulike hundeutstillinger, messer og prate med oppdrettere med god kunnskap og erfaring med rasen.

 

Å reise hjem med valpen

Å komme hjem med ditt nye familiemedlem er veldig spennende og en spesiell dag du garantert kommer til å huske.

Hilse på familjen

For valpen sin del er dette dagen den forlater mor og søsken og kommer inn i en ny flokk, nemlig deres familie. Dette er en dag med masse inntrykk for valpen, og det er derfor viktig å redusere ytterligere stress så mye som mulig.

Kanskje sitter det forventningsfulle barn i baksetet som vil kose og leke med valpen på vei hjem? Det bør du i så fall unngå. Forbered barna på at valpen bør få ro og hvile i størst mulig grad under kjøreturen hjem, og ikke gires opp på noen måte.

Før bilreisen bør valpen få muligheter til å gjøre fra seg og tisse før den settes i bilen.

For å gjøre omgivelsene tryggest mulig, er det veldig fint om valpen får med seg et reisepledd eller en leke som lukter av sin firbente familie. Spør gjerne oppdretter om dette, slik at valpen kan søke trygghet i kjent duft av mamma og søsken.

Det kan være fint å småprate med hunden på vei hjem, da dette er beroligende for hunden sin del. Har du en lang reise hjem, bør du stoppe flere ganger og la valpen drikke, snuse og gjøre fra seg ved hvert stopp. Temperaturen i bilen bør være behagelig og ikke for varmt eller kaldt.

 

Å komme hjem

Å komme inn i det nye huset sitt bør gjøres på en positiv og rolig måte.La den se seg rundt og ta ting i sitt eget tempo.

Det er ganske normalt at valpen ikke har så god appetitt med en gang den kommer hjem fra oppdretter. Det er viktig at valpen begynner å spise og drikke , men ingen grunn til panikk med en gang. Det ordner seg som regel helt fint innen kort tid, men vær gjerne litt ekstra oppmerksom på dette i de første dagene hjemme.

Ta valpen med ut ofte og regelmessig, slik at den kan gjøre fra seg. Valper har små blærer, og kan ikke holde seg så lenge om gangen. Regelen er å ta de med ut etter de har spist, sovet og drukket, så som du skjønner blir det mange turer ut, men er du flink til dette legger du også forholdene til rette for å få valpen stueren hurtigst mulig. Hyppigheten på turer ut kan gå nedover ettersom valpen blir flinkere og flinkere og eldre og eldre.

Den første tiden bør man begrense antall besøk utenfra familien. Valpen trenger tid til å slå seg til ro, leke, sove, spise, lære navnet sitt og bli kjent og trygg på dere. Ved å ta det litt rolig den første tiden, kommer de gode rutinene raskere på plass, og valpen blir trygg på den nye flokken sin.

 

Den første natten for valpen hjemme

Den første natten med valpen er veldig spennende for både hund og eier. Det er naturlig at valpen savner mamma og søsknene sine, og trenger ekstra mye oppmerksomhet og nærhet fra deg da. Den kan pipe og ule og være litt fra seg, men dette vil gå over når den slår seg til ro i sin nye flokk. valp som sover

Vi anbefaler at du eller en i familien legger seg sammen med valpen de første nettene, for å tilby nærheten, varmen og trøsten den til nå har fått av hundeflokken sin. Noen hundeeiere ønsker ikke at hunden skal ligge på soverommet sitt, og hvis det er tilfellet, anbefaler vi å ta med madrassen din og legge den ved siden av hunden sin der du har planlagt at hunden skal sove fremover, og heller tilbyr en trøstende hånd oppi hundesengen ved siden av din seng osv.

Store hundesenger med masse plass er ikke å anbefale for valpen, da dette er ukjent og utrygt for de fleste valper som kommer rett fra en flokk hvor valpene har ligget nærmest oppå hverandre i klynge. Ved å bruke noen deilige myke tepper eller plysjleker som kan ligge i hundesengen sammen med valpen, kan det fungere som et lite substitutt for sine pelskledde søsken og gjøre det koseligere og mere beroligende for valpen.

Bli med i vår kundeklubb!

Registrer deg her for å motta vårt nyhetsbrev for nyheter og gode tilbud.
Top