Menu
MENU
Swipe to the left

juli 2019

Valpeforberedelser i hjemmet

By Manoe 5 months ago 2410 Views No comments

Når dere har funnet hunderasen, oppdretteren og valpen deres, er det ikke lenge til den kommer i hus. Da er det en del ting det kan være lurt å forberede. Kanskje har dere aldri hatt hund før, eller det er veldig lenge siden dere har hatt en valp? Her er våre beste tips til hvordan dere kan gjøre klart huset for det nye familiemedlemmet deres.

Lurer du på hvilke valpeprodukter du bør skaffe deg til valpen? Kan du lese mer om det i «huskeliste til valpen» bloggen her.


Klargjøring av huset

Når du får deg valp bør du valpe-sikre hjemmet ditt, samt verne om eiendeler du er glad i og helst ikke vil ha ødelagt. Det er mye som er spennende for en valp, og i likhet med småbarn, vet de verken hva de ikke får lov til å tygge på eller hva som ikke er bra for dem. Det er viktig å fjerne og/eller beskytte elektriske kabler, samt at det er færrest mulig små ting liggende rundt. Sko, skittentøy og vaskekurver lukter nærmest uimotståelig for en valp. Det finnes mange eksempler på veterinærer som har operert ut skitne truser og sokker etc. fra små hunde-mager.

puppyMed fersk valp i hus kan det være greit å stenge av noen områder i huset, for å gjøre huset litt mindre og tryggere for valpen din i starten. Du kan gjøre dette ved å stenge av visse rom, eller bruke separeringsvegger (gates) til hund eller barn. Ved å bruke noen av disse hjelpemidlene kan du gjøre det enklere for deg å trene hunden din til å bli stueren, trygg og sikre den mot potensielle farer når den er alene hjemme.

Husk at valper, kommer til å finne ting de ikke skal ha tilgang på uansett hvor mye forberedelser du har gjort på forhånd, men det er jo også litt av moroa og utfordringen med å få seg valp. Det er din jobb å lære valpen grenser, men i den første tiden er det mer enn nok å lære den navnet sitt, å bli trygg på den nye familien sin, og det å gjøre fra seg ute. Må man gå å si nei hele tiden og ta vekk ting, blir det mye negativ oppmerksomhet for valpen, som igjen kan gjøre den utrygg og skape atferdsproblemer på et senere tidspunkt. Det bør alltid være langt mere ros og skryt enn antall «neier» og «fyer» for valpen.


Les deg opp om rasen

Det finnes så mange forskjellige hunderaser, samtidig som ulike blandinger også er populært. Vi håper at du allerede har satt deg grundig inn i rasespesifikke detaljer rundt valpen din. Men hvis du ikke har gjort dette enda anbefaler vi å gjøre det nå. Det er helt essensielt å vite nok om rasespesifikke behov og instinkter for akkurat din hund. På den måten kan du være best mulig forberedt på hva slags hund du får i hus; da din hund også med stor sannsynlighet kommer til å være ganske lik. Får du blandingshund bør du lese deg opp på alle rasene hunden er blandet av, da det er litt lotteri hva du kan forvente og du dermed bør kjenne til så mye som mulig. Det aller beste er kanskje å dra rundt å besøke ulike hundeutstillinger, messer og prate med oppdrettere med god kunnskap og erfaring med rasen.


Å reise hjem med valpen

Å komme hjem med ditt nye familiemedlem er veldig spennende og en spesiell dag du garantert kommer til å huske.

Hilse på familjen

For valpen sin del er dette dagen den forlater mor og søsken og kommer inn i en ny flokk, nemlig deres familie. Dette er en dag med masse inntrykk for valpen, og det er derfor viktig å redusere ytterligere stress så mye som mulig.

Kanskje sitter det forventningsfulle barn i baksetet som vil kose og leke med valpen på vei hjem? Det bør du i så fall unngå. Forbered barna på at valpen bør få ro og hvile i størst mulig grad under kjøreturen hjem, og ikke gires opp på noen måte.

Før bilreisen bør valpen få muligheter til å gjøre fra seg og tisse før den settes i bilen.

For å gjøre omgivelsene tryggest mulig, er det veldig fint om valpen får med seg et reisepledd eller en leke som lukter av sin firbente familie. Spør gjerne oppdretter om dette, slik at valpen kan søke trygghet i kjent duft av mamma og søsken.

Det kan være fint å småprate med hunden på vei hjem, da dette er beroligende for hunden sin del. Har du en lang reise hjem, bør du stoppe flere ganger og la valpen drikke, snuse og gjøre fra seg ved hvert stopp. Temperaturen i bilen bør være behagelig og ikke for varmt eller kaldt.


Å komme hjem

Å komme inn i det nye huset sitt bør gjøres på en positiv og rolig måte.La den se seg rundt og ta ting i sitt eget tempo.

Det er ganske normalt at valpen ikke har så god appetitt med en gang den kommer hjem fra oppdretter. Det er viktig at valpen begynner å spise og drikke , men ingen grunn til panikk med en gang. Det ordner seg som regel helt fint innen kort tid, men vær gjerne litt ekstra oppmerksom på dette i de første dagene hjemme.

Ta valpen med ut ofte og regelmessig, slik at den kan gjøre fra seg. Valper har små blærer, og kan ikke holde seg så lenge om gangen. Regelen er å ta de med ut etter de har spist, sovet og drukket, så som du skjønner blir det mange turer ut, men er du flink til dette legger du også forholdene til rette for å få valpen stueren hurtigst mulig. Hyppigheten på turer ut kan gå nedover ettersom valpen blir flinkere og flinkere og eldre og eldre.

Den første tiden bør man begrense antall besøk utenfra familien. Valpen trenger tid til å slå seg til ro, leke, sove, spise, lære navnet sitt og bli kjent og trygg på dere. Ved å ta det litt rolig den første tiden, kommer de gode rutinene raskere på plass, og valpen blir trygg på den nye flokken sin.


Den første natten for valpen hjemme

Den første natten med valpen er veldig spennende for både hund og eier. Det er naturlig at valpen savner mamma og søsknene sine, og trenger ekstra mye oppmerksomhet og nærhet fra deg da. Den kan pipe og ule og være litt fra seg, men dette vil gå over når den slår seg til ro i sin nye flokk. valp som sover

Vi anbefaler at du eller en i familien legger seg sammen med valpen de første nettene, for å tilby nærheten, varmen og trøsten den til nå har fått av hundeflokken sin. Noen hundeeiere ønsker ikke at hunden skal ligge på soverommet sitt, og hvis det er tilfellet, anbefaler vi å ta med madrassen din og legge den ved siden av hunden sin der du har planlagt at hunden skal sove fremover, og heller tilbyr en trøstende hånd oppi hundesengen ved siden av din seng osv.

Store hundesenger med masse plass er ikke å anbefale for valpen, da dette er ukjent og utrygt for de fleste valper som kommer rett fra en flokk hvor valpene har ligget nærmest oppå hverandre i klynge. Ved å bruke noen deilige myke tepper eller plysjleker som kan ligge i hundesengen sammen med valpen, kan det fungere som et lite substitutt for sine pelskledde søsken og gjøre det koseligere og mere beroligende for valpen.

Huskeliste for nybakte valpeeiere

By Manoe 5 months ago 1287 Views No comments

Å få en valp, kan sammenlignes litt med å få en baby. Den trenger mye tid og oppmerksomhet; og forholdene i hjemmet må legges til rette. Valpen trenger en del tilbehør, og innkjøp spesielt i startfasen. Vi har derfor laget en huskeliste med kun de viktigste tingene du burde ha for å ha det du trenger når du får valpen i hus. Vi har holdt oss til det mest nødvendige, da vi ikke er tilhengere av at du skal ende opp med masse utstyr som du faktisk ikke kommer til å trenge.

Hør også gjerne med oppdretteren /valpeselgeren din om hva som følger med valpen av utstyr, og om eventuelle anbefalinger, da de ofte har vesentlig kunnskap om sin hunderase og spesielle behov for akkurat den hunden du har kjøpt deg.


Huskeliste til valpeeiere;

  • Reisebag/reisebur.

Dette hjelper deg med å hente valpen trygt hjem, og du kommer til å trenge dette videre når du skal ta den med til veterinærbesøk eller andre steder som til venner og familie. Det er viktig at reiseburet kan festes trygt i bilen.

  • Kobbel og halsbånd/sele.

Mange får med seg en «valpepakke» fra oppdretter, og disse inneholder ofte et halsbånd og kobbel. Det er litt vanskelig å estimere hvor liten valpen er i begynnelsen. Mange nybakte valpeeiere er sjokkert over hvor liten valpen er når de henter de rundt 8/9 ukers alder.

Justerbar hundeseleDet er greit å være forberedt på at som med babyklær må nok også utstyr byttes ut raskt ettersom valpen vokser veldig hurtig. Dyresjappa anbefaler deg derfor å kjøpe et halsbånd eller en hundesele som kan justeres mest mulig rundt halsen og brystet så du kan ha det lengst mulig, og at det kan vokse en stund med valpen.

Valper elsker å bite i leiebåndet da de ikke er vant til å ha en sånn spennende snor knyttet til seg og mange ser dette som lek! (Ta derfor høyde for at du kan komme til å trenge å bytte ut dette innimellom, mens du lærer hunden din av med å bite i båndet). Vi anbefaler IKKE bruk av flexikobbel /snellebånd på valper, da dette ikke er egnet.

  • Mat og vannskål.

Her bør du ha stabile matskåler som står stødig på gulvet. Kjøp gjerne en litt større skål til vann enn til mat, da hunder/valper ikke skal ha like mye mat som vann.

  • Hundemat.

Hør gjerne med oppdretteren din hva slags hundemat valpene har hatt hos dem frem til nå. Vi anbefaler vanligvis å fortsette med valpeforet som de er vant med i begynnelsen, da de får allerede mange nye inntrykk med flytting til sin nye flokk. Skulle det være slik at du ser at valpen din ikke har det optimalt på hundematen den går på, er løs i magen eller viser andre tegn på å ikke trives med maten den får er vi selvfølgelig behjelpelig med å rådgi deg videre for å finne et hundefor som fungerer for valpen din. Kom innom oss i dyrebutikken vår, eller ta kontakt med oss. Vi hjelper deg gjerne!

  • Hundeseng. Hundeseng

Valper er ofte ikke stuerene rett fra oppdretter, og derfor kan det skje en del ulykker den første tiden. Vi anbefaler å finne en hundeseng med et trekk som kan vaskes; slik at du får mer glede av sengen i det lange løp.

Valpen feller også tenner, og har derfor et større tyggebehov som vi ikke alltid er oppmerksom på. Noen valper får ut behovet på sengen sin. (I mine øyne er det kanskje bedre enn å gjøre det på dine fine møbler?) Tenk derfor godt gjennom valget av stoff på hundesengen. Generelt gir tykkere stoff, mer solid hundeseng med en lengre levealder. :-)

  • Hundebur.

Hvis du tenker på burtrening eller hvis du vet at oppdretter har trent på dette, er det lurt å ha et stabilt hundebur i huset fra starten for å fortsette det gode arbeidet. Hundeburet skal fungere som en trygg og solid hule hvor valpen kan trekke seg tilbake når den trenger ro eller hvile. Buret skal aldri brukes som straff, og må læres inn på en tålmodig og positiv måte for at hunden skal oppleve buret som trygt og godt.

  • Tisseunderlag og CSI urine off. CSI urinefjerner

Tisseunderlag er et enkelt og perfekt hjelpemiddel for valpen din til do-trening, da det ikke alltid er like lett å få med seg hver eneste gang de må ut å tisse eller gjøre fra seg. Disse underlagene absorberer stor mengde og er supre som underlag i reisevesker/reisebur og eventuelt i hundeburet.

Så fort valpen har hatt et lite uhell i huset er det greit å ha riktig vaskemiddel som urine off for å fjerne disse luktene. (Hvis du vasker med vanlig vaskemiddel vil man ikke få ut alle disse og i visse tilfeller vil lukten forsterkes for hunden, selv om vi mennesker ikke kjenner noe lukt. Det er derfor viktig å vaske med et egnet middel for urinfjerning slik at ikke hunden markerer igjen og igjen på samme sted)

  • Leker.

Variasjon er nøkkelordet for en valp. Husk å ha noen tyggeleker som tau, gummileker med pigger som stimulerer kløende valpegommer/tenner. Koseleker som bamser, eller koseklut-leker faller også ofte veldig i smak hos de små. Kasteleker som ball, frisbee og andre stimulerende leker kan også være lurt å ha, de er bra for stimulering og aktivisering. Du bør ha kjøpt litt forskjellige leker så du har noe av hver «type» leke for å kunne variere og bli kjent med valpen din og finne ut hva akkurat ditt lille sjarmtroll liker best.

  • Stelleutstyr.

Det varierer veldig fra rase til rase hva du trenger av pelspleie og stelleutstyr til din hund. Det er derfor lurt at du har satt deg godt inn i spesielle rasebehov før du får valpen i hus. Det er lurt å starte stelle-treningen tidlig nok, og en gylden regel er at alt den voksne hunden skal klare bør valpen bli kjent med. Det vil si at skal du pusse tenner på en voksen hund, bør den begynne å vennes til dette allerede som valp osv.

De viktigste stelle produktene alle hundeeiere bør ha er: klotang (evt. blodstopp pulver), tannbørste og tannkrem, karde, massasjebørste, flåttfjerner, pels-saks og kammer (for hunder med lengre pels.)


Er du i tvil på hva valpen din trenger er det bare å spørre oss, så hjelper vi i Dyresjappa deg gjerne videre.

Lykke til og gratulerer med valp!