Menu
MENU
Swipe to the left

juni 2019

Hvorfor er det viktig at fuglen din får bade?

By Manoe 4 months ago 607 Views No comments

Forskjellige fugler har forskjellige behov og preferanser. Noen koser seg med en daglig dusj med sprayflaske, mens andre liker å bade på egenhånd i et badekar eller i en skål med vann. Vi anbefaler gjerne en kombinasjon, eller å ha begge muligheter tilgjengelig for fuglen din. Ikke alle fugler liker å bli sprutet på, andre igjen kan være redde for å bade selv. Fuglen skal bade i rent vann. Såpe skal ikke brukes da dette kan ødelegge fjærdrakten.


Fordeler med bading

dvergpapegøyer som har badet
 • Bading er en viktig del av det generelle stellet til fuglen din. Det gir fuglen mulighet til å holde fjærene sine sunne og fine.
 • Bading mykner opp skitt på fjær og hud og oppmuntrer til naturlig stell av fjærdrakten. Når du bader fuglen din regelmessig, kommer du til å legge merke til at fjærene begynner å bli vanntette.Det kommer av fuglens måte å stelle fjærene sine på.
 • Bading vil hjelpe å holde flassing til et minimum. I et innemiljø vil det raskere kunne danne seg forurensing i fjærdrakten i form av støv, flass og midd.

Merknad: Daglig ventilasjon (åpning av vinduer og dører) er den beste og rimeligste måten å få inn frisk luft i hjemmet ditt.

 • Bading i romtemperert vann gir fuglen en naturlig måte å fukte huden på. Huden til fuglen kan bli tørr og begynne å klø, og de fleste fugler kan da begynne å nappe sine egne fjær.


Når er bading ekstra viktig?

 • Bading er ekstremt viktig under fjærfelling. Når fuglen skifter fjærdrakt, kan fuglen begynne å klø og føle seg litt ukomfortable når nye fjær vokser ut av huden.Ved å hjelpe fuglen din til å holde huden og fjærene hydrert ; letter du fjærfellingsprosessen mye.
 • Bading er også ekstremt viktig for rugende fugler, da det hjelper dem til å regulere fuktighetsgraden i redet sitt. Fuktighet I redet er nødvendig for å ha en riktig utvikling av ungene inni eggene.


Forskjellige typer bading.

 • Dusj med sprayflaske?

Du kan teste om fuglen din er interessert i å dusje ved å spraye litt over fuglen. Sprayflasken skal være på den mest diffuse innstillingen, sånn at det blir en mildest form for spraying som mulig, nesten «duggtynn» spraying. Dersom fuglen er interessert i denne type bading, kommer den til å spre vingene sine, bukke hodet, rister på kroppen og kose seg med dråpene.

 • Ta en dusj?

Papegøyer er sosiale vesener av natur og mange koser seg med å dusje sammen med eieren.

Papegøye som dusjer

Det finnes noen fuglestativer egner seg spesielt til dusjing enten sammen med deg eller alene. Disse stativene har sugekopper som kan festes på glass som du ofte har i dusjen. Noen liker best å ha fuglen på skulderen. Hvis du ønsker å prøve denne formen for bading, trenger du tålmodighet. La fuglen først se deg i dusjen før du prøver å ta fuglen med deg. Fuglen må bestemme seg selv for at dusjen er trygg, og bør gjøre det på egne premisser slik at det ikke blir skummelt. Eventuelt ha fuglen på armen og sett dusjen rolig på, mens du deretter lar papegøyen velge selv om den ønsker å teste vannet eller ikke.

 • Vasken:

Mindre fugler som conurer, dvergpapegøyer med fler; elsker lyden av rennende vann. Når vannet i kranen er satt på, kan de gjerne fly/hoppe fra ene siden til andre siden i vasken. For de som har slike fugler kan bading i vasken være ideelt. Da er det viktig at du gjør rent området og setter vannkranen på en meget lav stråle eller drypp-tilstand.

Undulat i fuglebadekar

Vanntemperaturen bør ikke være kald eller varm, helst romtemperert eller litte grann varmere.

 • Badekar/Vannskål:

Små fugler klarer enkelt å hoppe inn i et fuglebadekar, og mange liker det veldig godt. Det er viktig at det ikke er for dypt i vannet, fuglen må ha mulighet å stå trygt i vannet uten å måtte svømme. Tilpass derfor vannmengde etter hva slags fugl du har.


Hvis fuglen din ikke viser interesse i det hele tatt for badingen, kan du forsøke å lokke med litt spinat, eller andre grønnsaker i badekaret. Ikke gi deg, det kan hende at du må gjenta dette i lengre tid for å få med deg fuglen, men før eller senere viser de aller fleste fugler interesse og får opp badelysten etterhvert. Det er viktig å ikke tvinge fuglen til å bade, da dette kan oppleves som veldig skummelt.

Read More Posted in: Fugl

Kommer katten din hjem med jaktbytter?

By Magdalena 4 months ago 682 Views No comments

Pleier katten din å komme hjem med uønskete jaktbytter?

Ønsker du å minimere antall bytter katten kommer hjem med? Her kommer noen tips som kan være til hjelp.

Å lære katten av med å jakte er nærmest umulig. Selv om katten får all den mat den trenger i hjemmet, så jakter katter sjeldent fordi at de er sultne, men fordi jaktinstinktet er veldig sterkt.


Men hvorfor kommer egentlig katten hjem med disse gavene til oss?

Meningen er mange rundt temaet, men mange forskere tror helt enkelt at det kan være at katten synes at husmor/husfar ikke er gode jegere, og dermed trenger opplæring. Mange kattemødre fanger bytter for så å ta de med seg hjem slik at kattungene kan øve seg på å bli jegere selv.

Normalt ser katten opp til sin eier som om han/hun var mammaen dens, men når det gjelder jakt, er forholdet omvendt. Eieren blir kattens «unge», og katten vender så atferden mot sitt menneskelige selskap.

En annen teori er at det kan være en måte for katten å vise sin takknemlighet og hengivenhet på.

Uansett hva grunnen kan være, er det jo egentlig omtenksomt at katten din kommer hjem med «gaver» til deg; men de fleste av oss synes jo dette er litt ekkelt likevel. Spesielt hvis byttet fortsatt lever.


Hva kan du gjøre for å minske muligheten for at katten tar med bytter hjem?Eksempel på kattehalsbånd med catsafelås

Det er ikke all verdens vi kan gjøre for å hindre katten i å ta med slike gaver hjem, men det beste er egentlig å bruke et kattehalsbånd med bjelle på katten. Lyden fra bjellen kan da fungere som en advarsel for fugl og andre dyr, så de rekker å komme seg unna før katten ta dem.

Det er en kjent problemstilling at katten kan henge seg fast i halsbåndet på gjerder og trær. Derfor er det veldig viktig å bruke et kattehalsbånd med Catsafe lås. Gode kattehalsbånd er designet for å løse seg ut dersom katten henger seg fast, og skal da minimere risikoen for å henge seg fast.

Noen mener også at det kan hjelpe å leke mer med katten hjemme. Katter ser jo på jakt som en lystbetont lek, og teorien er da at om de får ut mer av dette hjemme ved for eksempel å jakte på en kattevippe som Da bird eller lignende katteleker.
Ved å få ut jaktlysten hjemme, tror man da at interessen når de er ute senkes.


Katt som jakter på lekevippe

Kalsium- og vitamin D-mangel hos fugler

By Sara Lu 4 months ago 1918 Views No comments
Carina og araene
Det er få ting som opptar oss mer om sommeren enn været. Blir det sol? Blir det grått og regn? Dersom sola skinner, er det ingenting bedre enn å være ute og slikke sol. Mange fugleeiere triller da gjerne fugleburet ut så også fuglen kan få nyte sommersola. For oss mennesker er sol både deilig og nødvendig. Gjennom sol på huden, produserer vi viktig D-vitamin som hjelper oss med kalsium- og fosforopptaket og bidrar til å forhindre benskjørhet og dårlig immunforsvar. Dette gjelder også for fuglene våre. Men hvorfor er dette så viktig? Hva er viktigheten av kalsium og vitamin D?Kalsium

Kalsium er et veldig viktig mineral og mangel kan være svært alvorlig. Som hos mennesker er kalsium er viktig for skjelett og benbygning. 99% av kalsiumet i kroppen befinner seg i skjelettet. Det meste av kalsiumet befinner seg altså i skjelettet og mangel fører derfor til benskjørhet. En benskjør fugl, risikerer å brekke begge beina dersom den hopper fra pinnen og ned i bunnen av buret, rett og slett fordi beina ikke tåler sammenstøtet. Fugl-unger som får for lite kalsium, kan få deformert skjelett og dette innebærer gjerne smerter og handicap.


avivet romjul 008De de resterende 1% av kalsiumet i kroppen finner vi i blodet, der det hjelper muskler og nervesystemet. Mangel på kalsium hos fugler, kan derfor føre til nerveproblemer og muskelkramper. Særlig Jaco-papegøyer (Afrikansk Grå) er utsatt for krampeanfall ved kalsiummangel. En mer kjent konsekvens av kalsiummangel, som også har med muskler og nervesystemet å gjøre, er eggleggingsnød hos hunnfugler (en akutt livstruende tilstand der egget sitter fast i hunnfuglens kloakk, og ikke kommer ut). Eggleggende fugler, må ha ekstra kalsium, da det går med masse kalsium for å produsere eggeskall, risikoen for kalsiummangel, blir dermed høyere.


Kilder til kalsium:

De fleste fugler får nok kalsium gjennom en variert diett bestående av pellets eller gode frøblandinger, frukt, grønnsaker, nøtter og frø. Men nøtter og frø inneholder også mye fett og bør derfor betraktes som ekstra snacks.

 • Grønnsaker med masse kalsium: Brokkoli, selleri, kinakål, grønnkål, hodekål, ruccola, nepe, sennepskål, spinat, persille, bønner (må kokes)
 • Frukt: appelsin
 • Nøtter og frø : mandel, valnøtt, gresskar, lin
 • Pellets
 • Kosttilskudd

Vitamin D

Hos fugler (og mennesker) regulerer vitamin D opptaket av kalsium fra tarmen. Uten nok vitamin D, vil alt kalsiumet som fuglen får inn gjennom maten, gå gjennom tarmen uten å absorberes, og komme ut igjen i andre enden, uten å gjøre fuglen noen nytte. Dermed er en diett med masse kalsium bortkastet, dersom fuglen ikke har nok vitamin D. I tillegg til å styre opptak av kalsium, er vitamin D viktig for immunforsvaret og celleproduksjon.

Kilder til vitamin D:

 • Pellets
 • Direkte sollys. UV-stråler kommer ikke gjennom glass eller plastikk. Fuglen produserer dermed ikke D-vitamin når den sitter i sollyset i vinduskarmen.
 • UV-lys: dette er egne lyspærer du kan få kjøpt hos Dyresjappa som sender ut UV-lys slik at fuglen får sin egen lille sol. Det er viktig at det står spesifisert at det er UV-lys og ikke bare full-spekterlys, da disse ikke nødvendigvis sender ut UV-stråler.
 • Vitamintilskudd

OBS: en fugl som får nok vitamin D gjennom pellets, trenger IKKE vitamintilskudd da dette kan føre til vitamin D overdose som heller ikke er bra.

Ronja og Donald utsikt fra rommet

UV-stråler går ikke gjennom glass, fugler må derfor sitte ute, eller under UV-lys for å produsere vitamin DKilder:

https://www.apotek1.no/kost-og-ernaering/vitaminer-mineraler/vitamin-d

http://www.birdchannel.com/bird-health/vitamin-d-deficiency-in-birds.aspx

http://www.northernparrots.com/calcium-vitamin-d-and-specialised-lighting-blog69/