Menu
MENU
Swipe to the left

april 2019

Alt du trenger å vite om flåttmidler til kjæledyr

By Manoe 6 months ago 1345 Views No comments

Med varmere vær vekkes alt til liv, også de vi kanskje er mindre glad i, som flått. Det kan derfor være lurt å passe litt ekstra godt på både katt og hund. Flått kan være farlig for kjæledyret ditt, da noen flått kan være bærere av borrelia bakterien som kan smitte over på dyr og mennesker.

Symptomer på borrelioseinfeksjon: lite matlyst eller energi, feber, forstørret mage, mørk urin eller vekttap. I verste tilfeller kan det oppstå lammelser i ansiktet, epilepsianfall, muskelsmerter eller/og halthet og ustø gange.

FlåttfjernerHva gjør du? Å forebygge er bedre enn å behandle!Derfor er det anbefalt å sjekke dyrets pels daglig, og fjern flått når du finner den. Ta bort flåtten med en flåttpinsett. Ikke skrap eller børst den bort da dette kan skape lokal irritasjon og smittefare. Bruk av normal «menneske» pinsett er ikke å anbefale, da denne ofte klemmer i stykker flåtten mens den sitter i huden og gjør det meget vanskelig å få ut restene. Invester i skikkelig flåttpinsett for betydelig enklere og sikrere flåttfjerning.

Hva skal du gjøre med flåtten etter at den er fjernet fra dyret? Flåttsenteret.no anbefaler at du kaster den i do og skyller de ned.Dersom det er en voksen fullsugd hunnflått (kan være opptil 1cm) kan man bare kaste den i søpla. Fullsugde hunnflåtter klarer ikke å bevege seg noe særlig og vil ikke klare å krype ut av søpla.


Hva kan du gjøre til å beskytte kjæledyret ditt?

Det finnes diverse midler på markedet som fungerer på ulike måter. Det er viktig at du leser godt i gjennom bruksanvisning da de fleste flåttmidler kan ha bivirkninger på kjæledyret ditt.

Flåttmidler fra veterinær fungerer ved at kjæledyret får et virkestoff med en form for gift på huden som repellerer flåtten. Dersom flått likevel skulle feste seg, kommer den i kontakt med vertens kroppsvæsker og eksponeres da for virkestoffet. Når flåtten eksponeres dør den, og flåtten slipper dyret ditt. Flåttmidler hos veterinær finnes i tabletter, halsbånd eller dråpeform.

Flåttmidler fra dyrebutikker kan også kjøpes i halsbånd eller dråpeform. Den største forskjellen er at våre flåttprodukter er en kombinasjon av naturlige ingredienser (ikke giftstoffer) som avstøter flått, lopper og andre insekter. Produktene fungerer ikke som garanti for at flått ikke setter seg, men kan betydelig minske bitt.

zero bugs elektronisk flåttjagerDet er veldig viktig at du som dyreeier vet at det ved bruk av alle typer flåttmidler både fra dyrebutikk og veterinær kan forekomme alvorlige reaksjoner. Slike reaksjoner er vanskelig å forutse; og derfor anbefaler vi at når du skal påføre flåttmidler på kjæledyret ditt,at du holder det under oppsikt i starten for å tilsikre at dyret har det bra.

Skulle en uheldig reaksjon oppstå er førstehjelp i denne situasjonen å bade dyret grundig med vann, og oppsøke veterinær.Har man brukt flåtthalsbånd skal dette selvfølgelig fjernes så fort som mulig- og før badingen. OBS: Bruk aldri flåttmidler beregnet for hund på en katt. Dette kan være dødelig.

Giftfrie flåttprodukter? Vil du ha en naturlig løsning på flått, som ikke kan gi noen former for bivirkninger i det hele tatt, kan vi anbefale elektroniske flåttjagere isteden. Denne typen flåttmidler lager ultralyd som flåtten ikke liker, men som hunden eller katten ikke reagerer på. En miljøvennlig og giftfri løsning, som ikke gir 100% beskyttelse, men likevel meget god effekt og helt uten bekymringer om bivirkninger.

Marsvin - en kort introduksjon

By Karine 6 months ago 1345 Views No comments

Marsvin er herlige små dyr. De er kanskje små, men de har masse personlighet, og kan være veldige forskjellige.

De er glad i mennesker og kan bli veldig tamme og kosete. De kommuniserer med forskjellige lyder og ikke minst høye hvin når de synes det er på tide med mat. Og det synes de ofte.

marsvin som vil ut å kose

De kommer opprinnelig fra Andes i Sør Amerika (Peru, Bolivia, Ecuador og Sørlige Colombia) så langt tilbake som 5000 f.kr. De var først og fremst en kilde til mat, men ble etter hvert også holdt som kjæledyr.

De kom til Europa med spanske, nederlandske og engelske handelsmenn og ble raskt populære som kjæledyr blant adelen. Og nå er de blant de mest populære kjæledyrene.

For at marsvinene skal få et godt liv er det en del å tenke på:

Marsvin er veldig sosiale og man må ha minst to da de ikke trives alene.

De kan ikke produsere C-vitamin selv og må få dette gjennom maten i form av C-vitaminrike grønnsaker og pellets. Deres viktigste fôr er likevel godt og friskt høy. Dette skal utgjøre 80% av kosten og de skal ha fri tilgang.

marsvin i tunnel

De må få sjansen til å bevege seg fritt på gulvet, gjerne hver dag. Gi dem gjerne aktiviteter i form av tunneler, papirpose eller toalettruller fylt med høy (klipp opp rullene langsetter). Kun fantasien setter grenser.

De trenger kos og oppmerksomhet hver dag.

Jo mer tid man tilbringer med dem, jo tammere blir de. De skal rett og slett være som en del av familien.

Foringsveiledning kanin

By Beate 7 months ago 2984 Views No comments

Kaniner er Norges tredje mest populære kjæledyr, etter hund og katt. Kaninen er klassifisert som et «eksotisk» kjæledyr, og det med god grunn. Et av hovedproblemene med kaniner er at de ofte blir sett på som gangere (noe de ikke er), og mange eiere vet ikke alltid hva de har skaffet seg.

En kanin kan på en måte kalles en gnager fordi tennene vokser hele tiden. Både jeksler og fortenner gror hele livet. Dette har de til felles med mange andre planteetere. Det de derimot ikke har til felles med mange planteetere er at de er falske drøvtyggere. Det vil si at de spiser maten sin to ganger, men ikke som vanlige drøvtyggere, som gulper den opp igjen. Kaninen skiller ut to typer avføring. Den første er en mørk, fet og bløt, den spiser de oftest direkte fra anus. Så når du ser kaninen dukke under magen og tygger litt etterpå, så tygger den egentlig drøv. Den andre bæsjen er de velkjente små tørre kulene.

For at tarmfloraen til en kanin skal være optimal må den få store mengder fiber.høyhekk kanin

I en «gnagerblanding» vil man ofte finne lite fiber og mye fett, protein og store mengder stivelse. Dette er næringsstoffer en kanin trenger svært lite av. For mye av disse stoffene fører til overvekt, hjerteproblemer, nyresykdommer og kan også medvirke i tannproblemer. Mange forer kaninen sin med en god full skål gnagerblanding om dagen. Dermed mumser den i seg alt den synes er godt, og det som ligger igjen er oftest pelleten (der mye av næringen den faktisk trenger er) og høyet ved siden av. Resultat av dette blir feilernæring og tenner som ikke blir slipt.

Vi kan aldri få sagt hvor viktig tann og mage/ tarm helse er for kaniner.
Det kaninforet vi anbefaler høyest er fra Oxbow, Supreme eller Excel Burgess. Dette er utrolig godt tilpasset for de naturlige behovene til kaninen din, og eliminerer problemet med selektiv spising. Med kaninpelletsen av høy kvalitet i kombinasjon med godt høy er det duket for optimal foring. Kaninen skal alltid ha høy. Dette er hovedforet og det den for det meste lever av. Høy og vann skal alltid være tilgjengelig for dyret.

Mengden en kanin skal ha av pellets er ofte misforstått. Den skal ikke ha fri tilgang på pellets, men følg foringsveiledningen bak på posen.Når pellets skal serveres holder det oftest med en til to spiseskjeer til en voksen dverg kanin. Det er virkelig ikke mye som skal til. Ved siden av høy og pellets kan man gi grøntfôr og kvister, men ikke alt kvister eller grønt er ok.

Og vær obs på planter som vokser på eller like ved dyrkede jorder kan være sprøytet. Det samme gjelder for planter langs veier. Eksos er ikke et bra krydder! Andre ting kaninen ikke skal ha er gress fra gressklipper, det gjærer nesten umiddelbart etter det blir klippet.

Av tilskudd du kan gi kaninen din er mørke grønne salater og urter å anbefale. Generelt må du ta hensyn til at de ikke tåler mye sukker og stivelse. Kaniner har nemlig veldig rask fordøyelse, og tåler derfor dårlig karbohydratrik kost. Stivelsen har ikke nok tid i tarmen til å brytes ned, og det forstyrrer både tarmflora og mobilitet og kan dermed gjøre kaninen veldig dårlig.Kaniner bør ikke gis matvarer som brød, potet, linser, kjeks, kaker og frø nettopp av denne grunn.

Det er noen ting som er direkte giftig for kanin og det er: Løk, rabarbra, stilk og blader fra tomat, kjerner og steiner i frukt, avokado og sjokolade.

Alt nytt i kosten (som ferske planter og grønnsaker) skal tilvennes gradvis.


En kanin skal ikke gå uten mat i mer enn 3-4 timer. Uten mat vil enkelte bakterier i tarmfloraen florere, og balansen blir feil. Dette kan i verste fall ha dødelig utfall. Symptomene kan være at kaninen blir mer og mer apatisk og magen svulmer opp. Ser man tegn til dette må kaninen til veterinær snarest! Det kan ikke utsettes eller «sees an».

Om dette hender og du ikke har mulighet til å ta kaninen til veterinær, eller bor langt unna en veterinær, må du tvangsfore den.kanin vetrinærsjekk «Critical care» er en pose pulverisert næring til nettopp slike formål som fåes kjøpt hos de fleste veterinærer. Dette pulveret blandes opp med vann og sprøyt fores jevnlig. Har du ikke tilgang på dette, kan du lage din «egen» variant på følgende måte: ta «bøsset» nederst i fôrposen eller knus pellets bland det med lunkent vann til en litt tykk suppe. Trekk blandingen opp i en sprøyte og sprøyt små mengder inn i munnen på kaninen. En liten teskje gjør under. Ikke press den til å spise mer enn det. Gi den heller litt mat med 20min mellomrom. Gjerne også litt lunket vann.

Har kaninen diaré skal den kun ha høy, gi den gjerne vann på sprøyte også.
Skulle forstoppelse inntreffe kan ananas juice hjelpe. 2-3 teskjeer kan gis først.
Man kan bruke både juice fra kartong og den fra hermetisk ananas, men ALLTID kontakt en veterinær. Kaniner kan ikke vente. En årlig tann- og helsesjekk er også å anbefale.

Hvorfor to kaniner er bedre enn en!

By Manoe 7 months ago 1394 Views No comments

Mange lurer på om de burde skaffe seg en eller to kaniner. Vi syns at det er viktig å informere om hvorfor kaniner bør ha en venn som «snakker» sitt eget språk.

I naturen bor kaniner i store flokker, og dette behovet for en venn har blitt overført til kjæledyrkaniner. Kaniner er veldig sosiale dyr og kjeder seg raskt, samtidig som de blir ensomme når de bor alene for lenge.


Vennskapto kaniner hilser

Selv om en kanin og menneske kan bli veldig gode venner, kan det aldri bli på samme nivå som en relasjon mellom to kaniner. Kaninvenner vil være sammen hele tiden; leker og steller hverandre. Selv om du bruker noen timer hver dag med kaninen din, har vi som mennesker ikke muligheten å gi kontinuerlig oppmerksomhet til en kanin.

Kjedsomhet

Kjedsomhet er et vanlig symptom på ensomheten hos kanin, en kanin uten en venn kan mer sannsynlig utvise destruktiv atferd som å gå løs på møbler med mer for å «fylle» dagene.. To eller fler kaniner er oftere roligere og mer lykkelig og utviser sjeldnere atferdsproblemer.

Gode venner

Når du har sett det spesielle båndet mellom dine kaniner, ser du hva slags innvirkning en god venn kan ha på din kanin. Selv om den første tiden når de skal bli kjent med hverandre kan være utfordrende i en periode.


Når du skal få to kaniner til å bli venner, husk at..

Sterilisering og kastrering kan være nødvendig. Kaninene er også roligere mot hverandre, og blir dermed også raskere venner.

Hvis du allerede har en kanin og vil finne en ny beste venn til den, ta kontakt med for eksempel www.dooa.no for å kunne adoptere en passende partner.

Forsikre deg om du har nok plass til to kaniner og at alle deres behov kan dekkes. Men det er ikke veldig stor forskjell i behovene på en eller to kaniner.


Vil du lære mer om temaet med å bonde to eller flere kaniner?

Les gjerne mer i Marit Emilie Buseths: Den store kaninboka , eller på hennes blogg maritemilie.com.