Menu
MENU
Swipe to the left

mars 2019

Hvordan skal hunden vaskes?

By Beate Markhus 7 months ago 2537 Views No comments

Her kommer våre tips til en god hundevask opplevelse som får hunden din ren og pen på kortest mulig tid!

Hunden kan vaskes når du kjenner at det trengs , men bruk en mild hundesjampo tilpasset din hunds pels og ulike behov, og ikke overdriv vaskingen heller;)

(Følg selvfølgelig veterinærens anbefalinger dersom hunden din har medisinske tilstander som krever annen behandling med spesialsjampo eller andre hensyn.)


Hvorfor bør vi bade hunden ?

-Badestund skal være en tid til pleie av hunden, og det å ha denne stunden litt oftere kan bidra til økt hundehelse og velvære på flere måter, og gi oss hundeeiere en om mulig; enda deiligere hund å kose på;)

-Hunden blir ren og huden kan bli mindre irritert. (overdrevent hyppig bading kan fremprovosere hudproblemer)

-Gjennom en god hundevask får hunden deilig massasje som øker blodgjennomstrømningen og den generelle velværen til hunden.

-Ved å kjenne over hunden din nøye gjennom vasken oppdager du raskere dersom noe gjør vondt som smerter i ledd eller lignende, samt kan oppdage endringer i huden som kuler, labbekutt osv.


Du trenger:

En god hundesjampo og balsam tilpasset din hunds pels og hud, en plastbolle og svamp, et godt hundehåndkle og et sklisikkert underlag som hunden kan stå trygt og godt på. (dette er spesielt viktig for hunder med leddproblematikk eller hunder som er engstelig og stressa under vaskesituasjonen.)

Tips:

-ved å bruke balsam også i korthårede pelser gir man mindre feste til skitt og møkk og dermed holder hundens pels seg finere - lengre.


Forberedelser:

Bland ut sjampoen med vann i plastbollen. Bruk blandingsforhold som anbefalt på sjampoen.

Pass på at vannet er i behagelig temperatur for hunden og at du har en god slump sjampovann i bollen.

Vaskeregler:

-ikke hold dusjhodet for langt unna hunden. Det er ubehagelig for hunden, samt gjør at man kun væter det øverste laget i pelsen og dermed ikke kommer ned til huden.

-unngå å få vann i hundens ører. Dette kan irritere og skape ørebetennelser eller infeksjoner.

-Dusjhodet bør ha normalt trykk og vannet bør være i behagelig temperatur.


1. Væt hele hunden.

2.Sjamponer hundens ansikt og hodeHund som vaskes

Tips:

-Klem svampen sammen i sjampo-bollen og slipp sakte ut slik at svampen fyller seg med ferdigblandet sjampovann.

-Tilt hundens hode litt opp slik at vannet renner på en måte så du unngår øyne og ører.

Jobb inn hundesjampoen i med svampen, og masser inn sjampoen medhårs.

Gjør deg ferdig med hundens hode helt ned til nakken


3.Skyll hoderegionen helt ren på samme måte som du vætet hunden.

Hund som bli vasket4.Vask hundens kropp

Tips:

-Start med ryggen, jobb deg nedover kroppen, under magen, frempå brystet og nedover rompa og halen og til siste hvert av bena.

-ikke glem å vaske mellom hundens tredeputer og tær når du vasker beina. Her samles det seg gjerne opp ekstra mye møkk og skitt, og vær ekstra oppmerksom på å se etter eventuelle kutt, skader, ødelagte klør etc.


5.Skyll hundens kropp helt fri for sjampo.

Tips:

Er du usikker om den er helt ren? Da kan du ta en liten sjekk ved å dra ut vannet fra pelsen med hendene og høre om det kommer en liten pipelyd. Gjør det det er du relativt sikker på at den er flunkende ren!

Vasker du sjelden eller hunden er veldig skitten kan det være behov for å gjenta vaskeprosessen.

6.Anbefalt tilleggssteg – balsam!

Tips:ved å bruke balsam legger du grunnlaget for en myk og vakker pels som holder seg ren og velduftende lenger, og som ved langhårsraser gir deg en betydelig lettere utgreing av pelsen i etterkant.

-balsam skal også ofte blandes ut, les blandingsforhold og lag deg en kjapp ny vaskebolle med balsamvann og start ved hodet og jobb deg nedover. (Som ved sjamponering)

I og med at balsamen med fordel kan sitte litt i pelsen og ofte innehar hudpleiende egenskaper i tillegg, kan du la den sitte i mens du jobber balsamen inn i HELE hundens pels.

-Skyll ut balsamrester

7.Tørk hunden =) hund som tørkes etter bading

Tips:

-avslutt hundevasken med å dra ut all væten du kan av hunden ovenfra og ned, før du går over med et godt håndkle.

-videre pelsstell avhenger av rase og pelstype. Noen hunder bør båses og fønes, samt gres ut umiddelbart etter bading, mens korthårede hunder som oftest bare kan tørke ferdig før du grer ut.

GOD HUNDEVASK!


Degus bakgrunn, miljø og foring

By Beate 7 months ago 2395 Views No comments

Litt om Degusen:

Degusen kommer opprinnelig fra Chile og er i slekt med chinchillaen og marsvinet. Utseendemessig kan den minne om et ekorn uten buskete hale, og finnes i flere ulike farger og fargekombinasjoner.

Degus er dagaktive og sosiale, intelligente og nysgjerrige flokkdyr. Har du degus som kjæledyr bør du derfor alltid ha to eller flere sammen for at de skal trives, og for å forhindre formering bør de være av samme kjønn.

Hunndegusen kan bli kjønnsmoden ned i seks ukers alder, mens hannene blir kjønnsmodne mellom 3måneder og ett år. Hunndegusen går gravid i ca. 90dager, og på grunn av den lange drektighetsperioden blir ungene blir derfor født veldig «klare». Det tar ikke mange dager før de spiser og utforsker på lik linje som voksne deguser. Degusfedre hjelper moren å bygge rede før fødselen, og hjelper til å oppdra ungene etter de er født. De leker med ungene og lærer dem ulike ferdigheter. Degusunger er avvent mammen fra 5-6ukers alder.

Degusens levetid er ca 5-7år i fangenskap, og i sjeldne tilfeller kan de bli opp mot 10år eller mer. Det er derfor veldig viktig at du som deguseier er klar for ansvaret og forpliktelsene som følger med hele dyrets levetid.


Hvordan bør degusen ha det?

Deguser trenger så god plass som mulig for å trives optimalt. Et så stort bur som mulig er tingen, helst med masse mulighet til å klatre, grave og bevege seg over flere etasjer. De trenger masse sysselsetting og aktivitet for å ha det bra, og daglig tid til å løpe og bevege seg fritt utenfor buret på et degussikret rom.

Buret kan gjerne innredes med greiner å klatre på, hus og platåer av treverk, tunneller og rør å krype gjennom og løpehjul.

Degusen Bamse i tunnellen sin

For at degusene skal ha mulighet til å trekke seg tilbake hver for seg dersom de føler for det, bør man ha minst to hus dersom man har to deguser.Løpehjulet må minimum ha en diameter på 25cm og ha tett gulv og vegger så ikke halen kan komme i klem. Krangler degusene om løpehjulet, kan det være lurt å investere i et ekstra hjul også. De har masse energi de har behov for å få ut, og løpehjul er veldig viktig.

Bunnmaterialet bør være et tykt lag med støvfritt smådyrstrø ala Allspån, Carefresh eller Back 2 Nature. Buret bør rengjøres ca 1 gang i uken, og for å få vekk urinrester og lignende anbefaler vi en god burrens som Deep Clean.

Degusene må ha et sandbad med finkornet chinchillasand, da det er slik de rengjør pelsen sin. Et tungt og stort nok sandbad ala Chinchillabadekar er ideelt. Noen har det tilgjengelig i buret hele tiden, men om du ikke gjør det, bør de ha tilgang på det flere ganger i uken.

Deguser bør også ha mulighet til flere matskåler da de kan forsvare maten sin.

Degusenes burmiljø kan med fordel varieres og byttes på masse da degusene bare vil synes det er spennende å utforske alt det nye. Flere ulike leker, hus, tunneler og foringsmåter og stasjoner vil bare berike degusenes liv.


Foring av degus:

Deguser mangler evnen til å fordøye sukker, og kan utvikle diabetes hvis de ikke fores riktig. De trenger rikelig med godt høy hver dag, og et pelletsfor beregnet på degus. I og med at degus er et relativt uvanlig kjæledyr fortsatt i norge, kan det være vanskelig å finne deguspellets. Da kan du kjøpe marsvin og chinchillapellets og blande disse to.

Vann bør gis i drikkeflaske og vannet bør skiftes ut hver dag.

Vann, høy og pellets bør være tilgjengelig hele tiden.

Deguser kan av og til få grønnsaker i små mengder. Av grønnsaker kan man prøve å gi agurk,tomat,salat, brokkoli, stangselleri og blomkål med fler.

Tørkede urter kan gis som godteri og for variasjon, men sjekk for eventuelle sukkerholdige innhold.

Du bør være oppmerksom dersom du skal kjøpe «ferdiglagde» godbiter fra dyrebutikk. Sjekk ingrediensene nøye for sukkeringredienser, og hold deg unna frukt også. Godbiter basert på høy ala Oxbow Timothy treats kan være fine, men husk at dette er godis- og skal kun gis veldig sparsomt.

Nøtter og frø bør kun gis sjelden og i veldig små mengder.

Husk å ikke gi de frukt på grunn av sukkerinnholdet.

Degusenes tenner vokser hele livet, så det er viktig å tilby den nok av trygge ting å gnage på. Friske, usprøytede grener fra frukttrær (uten blader) er supert. Har du ikke tilgang på dette har Dyresjappa gode gren-erstatninger som for eksempel Excel gnawsticks eller JR Farm eple grener.

To deguser som koser hverandre

​Klikkertrening med hund

By Maja Wirum 7 months ago 3569 Views No comments

Du har kanskje hørt folk snakke om klikkertrening før? Men hva er det for noe? I dette blogginnlegget skal vi gå inn på hele tankegangen/filosofien bak klikkertrening, og hvordan du kan bruke det for trening av din hund.

Klikkertrening har vist seg å være en svært effektiv og spennende treningsmetode som det kan være vel verdt å sette seg inn i.Men som med alle andre treningsmetoder avhenger resultatet først og fremst av din egen innsats og dine praktiske ferdigheter. Så hvis du virkelig legger inn en god innsats, kan klikkertrening være noe som funker svært godt for trening av din hund.

Det fine med klikkertrening er at det passer for alle. Selv for en familiehund som bare skal gå pent i bånd eller komme på innkalling, til de som skal lære inn avanserte lydighetsøvelser, agility osv.


Så hva er greia med klikkertrening?

Leke med hunden under trening

Med klikkertrening er vi ikke så opptatt av å «korrigere» hunden når den gjør «feil» eller ting vi ikke vil at den skal gjøre. Vi er mer opptatt av å hele tiden lete etter de små riktige tingene hunden gjør og belønne (forsterke) disse. Man jobber hovedsakelig med å belønne riktig adferd i stedet for å korrigere uønsket adferd, som resulterer i at man får en mer arbeidsglad hund som ikke er redd for å gjøre feil.

For det er når en adferd blir forsterket, at hunden etterhvert vil gjenta adferden oftere. Hvis du er flink til å belønne når hunden gjør ting du liker, vil hunden etterhvert gjøre ting du vil veldig ofte. Det høres ganske enkelt ut – og faktisk er det ganske så enkelt også.

For eksempel i stedet for å straffe hunden når den bjeffer kan du for eksempel belønne den i jevnt mellomrom når den er stille. Når hunden får belønning for å være stille vil periodene uten bjeffing bli lengre og lengre. Og mest sannsynlig vil periodene med bjeffing bli betydelig redusert. Du skjønner tankegangen?

Drar hunden din i båndet? Belønn den når den går slakt i båndet. Er hunden din opptatt av alt annet enn deg? Belønn den når den ser på deg!

Hopper hunden på deg når du skal hilse? Gi den oppmerksomhet kun når den er på alle fire.

retriverlek klikkertrening

Med positiv forsterkning går treningen mye raskere, du får en hund som liker å trene og man slipper alle ulempene som følger med kjefting, rykking i bånd og andre negative metoder.

Dette kravet er etter min mening det viktigste, og det er dette som gjør klikkertrening så utrolig morsomt og skikkelig effektivt.

Si du skal lære hunden din sitt. Du har kanskje fått tips om at du skal ta en godbit over hode for å lokke den til å sitte, eller kanskje presse ned baken til hunden i tillegg.

Klikkertrening er mye smartere, for vi lærer de sitt med å faktisk gjøre ingenting. Vi skal bare stå klar med klikker i hånda og belønning, og vente tålmodig på at hunden frivillig setter seg. Når den gjør det - klikker du og gir belønning. Neste gang vil kanskje hunden sette seg ned enda litt raskere enn sist.

Vil du lære hunden å komme på innkalling, da kan du klikke hver gang hunden tilfeldigvis kommer til deg. Til slutt vil hunden komme til deg mye oftere.

Klikkertrening handler om at isteden for å bruke lokking for å få hunden til å gjøre det du vil, bruker du en såkalt “klikker”. Selve klikkeren er en liten plastikkboks som passer i hånden og lager en skarp klikkelyd.


Slik starter du;

For å kunne bruke klikkeren må man først lære hunden at den skal forbinde klikkelyden med noe positivt,og at klikkelyden rett og slett betyr “bra det var riktig, her er en godbit!. Du kan starte treningen veldig lett, med å bare klikke og så gi godbit. At vi rett og slett skaper en forståelse med at når det kommer ett klikk, da er det belønning i andre enden.

Når hunden har lært at denne lyden betyr at godbiten kommer, gir klikkeren mer klar informasjon til hunden. Med klikkeren kan du belønne i nøyaktig riktig sekund,som akkurat i det hunden går noen skritt pent i bånd, akkurat i det den ser på oss i stedet for på hunden som går på andre siden av veien eller nøyaktig i det begge albuene er i bakken når hunden legger seg. Du kan med andre ord “fortelle” hunden nøyaktig hvilken adferd du vil at den skal utføre. Erfarne trenere vet hvor viktig denne «timingen» er for sluttresultatet. Med bedre «timing» kan du minske innlæringstiden en god del.

Så hvis du klikker akkurat i det hunden gjør som du vil, gjør det som regel ingenting at den virkelige belønningen (godbiten, ballen eller lignede) kommer først et par sekunder senere. Det er det som hunden gjorde akkurat i det den hørte klikket som vil «sette seg i minnet» til hunden. Tenk gjerne på klikkeren som et fotoapparat! At du skal klikke i nøyaktig riktig sekund hunden gjør det du vil.


Videreutvikle teknikken;

Så når hunden har lært seg hva klikkeren betyr, kan vi legge på mer. hund i dekk klikkertreningEtterhvert som hunden begynner å skjønne at det er for eksempel sitte du vil at den skal gjøre, kan du legge til en kommando. Det er viktig at du ikke mister tålmodigheten og legger kommando på for tidlig. Kommandoen er det siste du gjør. Si at du da skal lære den sitt, la hunden tilby denne adferden mange nok ganger til at selve “sitten” er god nok og hunden virkelig har skjønt at det er å sitte du vil den skal gjøre. Når dette er skikkelig på plass er det å legge på kommando siste “finish” på verket. Klikk deretter inn med å si kommandoen akkurat i det hunden sitter, og repeter til du kan si “sitt” og hunden sitter på kommando. Kort forklart lærer vi med klikker hunden hva den skal gjøre, først når hunden utfører atferden perfekt setter vi på kommando-ordet. Ettersom hunden først lærer å utføre adferden sikkert før vi setter på kommandoen får vi en sikrere kommando som ikke er «utvannet».

Så enkelt er faktisk klikkertrening! Men hvis det var litt mye å ta innover seg med all denne informasjonen, så handler klikkertrening rett og slett om å la hunden selv finne ut hvilken adferd vi er ute etter i stedet for at vi lokker, leder og kommandere hunden.


Klikkertrening er noe som blir kjempe gøy når man har fått trent i noen Maja og hunden i lekmåneder. Du får etter hvert det man kaller en “klikker-klok” hund. En klikker-klok hund har virkelig skjønt greia, da den elsker å trene, tilbyr atferder og er svært kreativ for å prøve å finne ut av hva du vil. Nye øvelser pleier da å gå veldig fort å lære inn!

Håper du ble nysgjerrig nok til å prøve dette ut. Og ett lite tips, er at det finnes masse der ute av videoer og andre nyttige ting når det kommer til klikkertrening hvis det er slik at man står fast.

Husk trening skal være moro for både firbeinte og tobeinte og være noe hyggelig dere gjør sammen!

Lykke til med treningen!