Menu
MENU
Swipe to the left

september 2018

Labbestell for såre poter!

By Beate Markhus 1 years ago 8246 Views No comments

Vinter i Oslo betyr saltede fortau, og saltede fortau er ofte ensbetydende med såre sprukne labber og poter. Det er viktig å forebygge, for har først skaden skjedd er det nesten bare vanntett potesokk i kombinasjon med en mykgjørende potesalve som kan hjelpe.

Potepleie for hunden er viktig! Hundens labber er eksponert for vær, vind og ytre påvirkninger som salt, grus med mer. Det er lurt å legge seg til en vane av å sjekke labbene til hunden jevnlig for kutt, sprekker, nedslitte tredeputer etc. Det er ikke alltid hunden gir uttrykk for ubehag før det har gått en stund, og ofte kunne mye kanskje vært unngått med å stelle de litt underveis.

Om vinteren kan du muligens se tegn på at din hund reagerer på saltet eller isende kalde underlag ved at den løfter opp et og et bein, eller ikke ønsker å gå videre på tur. Da kan det være lurt å ta en liten potesjekk. Dersom du ikke ser tegn til ytre skader på poten (under tredeputene, mellom tærne etc kan du forsøke med en potesalve etter vask.

En god potesalve for norsk vinter er essensielt. Salven bør ikke inneholde vann da det under minusgrader kan fryse og forårsake enda større sprekker. Det finnes flere fine potesalver med gode pleiende og naturlige ingredienser på markedet nå, vi i Dyresjappa er spesielt glad i Pethead eller Non-Stop sine potesalver. Den første er en personlig favoritt for meg og har en deilig duft samtidig som den kan brukes som leppepomade for deg selv også om du ikke har noe annet for hånden. Noen ganger er vi hundeeiere bedre til å huske på alt til hunden enn til oss selv,- så om du faller i den kategorien så vet du dette trikset;)

Pethead Potesalve

Førstehjelp for såre vinterlabber er:

Før tur:

 • Legg på et godt lag med potesalve idet du skal ut på tur! Jeg tar det rett utenfor døra og begynner å gå med en gang. Da blir hunden opptatt av selve turen med en gang, og du slipper maset med en hund som vil spise og sleike av potesalven, eller som tråkker rundt på parketten innendørs før du rekker å få på deg jakke og lue.
 • Har hunden ekstra såre eller sprukkede labber, bør du beskytte potene med en passende potesokk for underlaget du skal gå på. Pawz sokkene (de som ser ut som små ballonger) er de beste mot saltede veier og er helt vanntette.
 • Skal du gå på skare og snø er derimot fleecesokk eller kanvassokk det beste.

Etter tur:

 • Skyll labbene godt i lunkent vann, og tørk de godt- også mellom tærne.
 • Påfør pleiende potesalve i et relativt tynt lag. -hvis hunden lar labbene være i fred så trenger du ikke gjøre noe mere, men dersom den legger seg ned og sleiker på labbene må du sysselsette den med noe annet for eksempel aktivitetsspill, et spennende tyggebein eller eventuelt sette på sokker for å forhindre videre sleiking. La gjerne potesalven virke over natten.

Gjenta denne prosessen så lenge det trengs til potene har helet, og fortsett med «før tur» regimet gjennom vinteren for å forebygge.

Sprekker som verker, væsker eller lignende må selvfølgelig få en sjekk hos din veterinær. Har poten fått et skikkelig kutt er det ofte behov for en antibiotikakur og annen type sårstell i tillegg.

​Sølete våt hund?

By Beate Markhus 1 years ago 4667 Views No comments

Høsten bringer med seg nydelige farger og flotte turer i fjell og mark for de fleste av oss hundeeiere, men også noen ekstra utfordringer med både våt og sølete hund etter tur. Mange har ikke lyst til å få så mye av denne søla inn i hjemmet vårt, og derfor har vi samlet noen av våre beste tips til gode hjelpemidler for å gjøre den litt mere regntunge årstiden til en lek!Regndekken Pippi gul

 • Regndekken – et godt regndekken til hunden sparer deg for mye bry. Velg et som egner seg for din rase.(Husk at de med tykk pels sjelden trenger foring i dekkenet.Dirty dog doormat
 • Dirty dog doormat– er en fantastisk dørmatte med microfiber som hunden kan stå på før den kommer inn i heimen. Samtidig som matten suger til seg væten fra labber og dryppende pels, er dette et ypperlig sted å stå på mens du tørker av resten av hunden.Oster Paw Cleaner
 • Paw Cleaner– er en microfiber «vott» som er perfekt til en kjapp tørk av hundens labber, buk og bein. Den har fantastisk oppsugningsevne og du kommer til overalt på 1-2-3!plutoduk
 • Plutoduken– er et hundehåndkle som kommer i 2 ulike størrelser. Dette er supert for større hunder som du virkelig må tørke over hele kroppen. Legg håndkle over ryggen og tørk den nedover mot buk og labber. Kanskje ekstra kjærkomment produkt for store hunder, eller hunder med mye våt pels; men samtidig et produkt som mange hundeeiere ikke kan lever uten enten det er til etter hunden har badet eller hva.Dry clean sprayshampo til hund
 • Sprayshampo – et uvurderlig produkt når hunden har veldig mye møkk i pelsen på beina eller kanskje har vært litt uheldig og tisset på noe av pelsen sin eller fått noe annen møkk og skitt på seg. Spray rikelig på- bruk et håndkle eller microfibervotten til å jobbe det litt inn og tørk av. Perfekt når tiden ikke strekker til for et fullt bad, men man trenger en aldri så liten quickfix;)


Disse hjelpemidlene tar ikke store plassen, jeg har en liten kurv ved inngangsdøra som rommer alle 5, og disse produktene redder meg gang på gang.


Gå høstens hundelufting i møte med et smil, og nyt årstiden!

Hva bør man ha i jaktsekken?

By Maja 1 years ago 1090 Views No comments

September er her, båndtvangen er opphevet og rypetakseringene ser lovende ut; både to- og firbente dirrer etter å komme ut i fjellet. I tillegg til ryper, orrfugl eller storfugl, er det et par ting man bør ha i sekken under en jaktdag.


 • Våtfôr høyenergi. Under en jaktdag har hunden behov for energi, og da er det viktig med fettrik mat. Provit ekstra Energi har 20% fett, 12 % proteiner, og 60% væske. Et utmerket måltid under jakt eller på jaktprøve.


 • Uten væsketilførsel klarer ikke hunden å yte en hel dag. Selv om det er bekker i fjellet, er det lurt å ha med seg en drikkeflaske med vann til hunden, dersom man skulle gå lenge uten å finne en bekk, eller om hunden ikke vil ta seg tid til å drikke (sterk jaktlyst kan gjøre at hunden ikke drikker nok i søk).


 • Sammenleggbar matskål, den tar liten plass i sekken, samtidig som man kan blande ut våtfôret med vann om ønskelig, ha som vannskål under pauser, og selvfølgelig så hunden slipper å spise kvist og kvast sammen med våtfôret. Beco sammenleggbar matskål er dessuten veldig lett å gjøre ren, slik at sekken ikke blir tilgriset.


 • Et godt jaktdekken gjør at du ser hunden like godt høst som vinter, i skog og på vidde. Et tofarget jaktdekken kan være lurt å velge. Det gule feltet lyser opp i søket, mens det oransje et lettest å se i stand. Av erfaring kan det være lurt å ha ett dekken i reserve i sekken, da jaktdekken er designet for å gi etter i halsen hvis hunden setter seg fast.


 • Varmedekken eller hvilepose. Det er ikke bare du som synes dGordon setter på jaktet er deilig å kle på deg litt når du setter deg ned til lunsj i fjellet. Med varmedekken eller pose holder hunden varmen, hviler bedre og restituerer bedre. Se etter et varmedekken som er vann- og vindtett, og fungerer like godt om høsten som på kalde vinterdager. Det er viktig at dekkenet ligger godt nedover lårene og under magen, da dette er områder som slipper ut mye varme og store muskler som ikke bør bli kalde.


 • Hundefløyte. Undertegnede er helt avhengig av fløyte når hun jakter og går prøver. Med ”sitt” og innkalling på fløyte sparer man selv stemmebåndene, og lyden bærer lengere enn ved rop. Trixie hundefløyte har to lyder, der man gjerne kan bruke én på ”sitt” og én på innkalling, slik at hunden lett hører forskjell.


 • Flexibandasje og potesokker. Dersom et uhell skulle skje, er det fryktelig smart å ha en selvklebende bandasje i sekken. Den veier nesten ingenting og tar liten plass, men er effektiv som kompress både til hund og menneske. Potesokker til såre poter er også noe som bør ha fast plass i sekken.


Noe alle turmennesker, med og uten hund, jeger eller ei, må ha i sekken et kompass, kart, nødbluss og førstehjelpsutstyr. En refleksvest blir også anbefalt av Røde Kors, i tilfelle redningssøk nattestid.

Skitt jakt!

​Biter hamsteren din?

By Bibbi 1 years ago 10152 Views No comments

Det kan være ganske mange grunner til at en hamster kan bite. Og når de først biter kan de bite hardt! Det viktigste rådet vi kan komme med er å følge med på hamsteren og omstendighetene rundt når uønsket adferd som dette opptrer. Vi har laget en liste med noen årsaker som gjør at en hamster kan bite og lagt ved noen råd for å unngå dette.


De første døgnene

Om du har fått en ny hamster i hus er det viktig å la den være i fred i en ukes tid. De skal ikke tas ut av buret eller løftes på i denne perioden! Dette er for at hamsteren skal få venne seg til et nytt bur, nye lyder og nye lukter uten å bli stresset av oss i tillegg. Det er lurt å fylle på vann og mat imens den sover under den første uken. Etter det kan du la hamsteren bli kjent med deg. La hamsteren komme til deg ved å f.eks. ha en godbit i utstrakt hånd. Da forbinder den hånden med noe positivt. Om du ikke lar hamsteren venne seg til de nye omgivelsene i fred vil den mest sannsynlig bite pga. stress.


Hamsterbur

Om hamsteren din har et for lite bur kan den fort bli mere territoriell ovenfor sitt eget lille territoriet. Rådet her er å sørge for at hamsteren din har et stort nok bur.

Minstemål på grunnflate i bur etter Norsk hamsterklubb sine retningslinjer:

 • Syrisk gullhamster: 80 x 40 cm
 • Kinesisk hamster: 70 x 40 cm
 • Robovorski dverghamster: 60 x 40 cm
 • Campbells dverghamster: 60 x 40 cm
 • Vinterhvit dverghamster: 60 x 40 cm

Om hamsteren har et for lite bur kan den bli stresset og understimulert som også kan føre til biting på gitter om du har et gitterbur.


Håndtering av hamsteren

Hamster i håndet

Om du vekker eller tar ut og på hamsteren rett etter den har våknet, eller imens den går på do; (om den har blitt dotrent vil den stå opp for å gå å do) eller drikker om dagen,- kan de bite siden de er ofte er helt i ørska da og skvetter veldig lett!

Hamstere har veldig dårlig syn, de ser nesten ingen ting, men har god hørsel og luktesans. Om personen som skal håndtere hamsteren ikke har vasket hendene først kan hamsteren ta seg en smak av en finger eller hånd av nysgjerrighet.

Høye lyder kan skremme hamsteren slik at den blir skremt og går i forsvarsmodus. Det kan være lyder som vi ikke tenker på som f.eks. TV, bestikk som blir lagt på plass eller bare en lysbryter som blir slått av eller på.

Om hamsteren har fått for lite utetid og mye tid for seg selv blir den fort litt sky og understimulert.


Ulike hamstertyper

Om du har en dverghybrid kan du kanskje oppleve en del biting. Dverghybrider er som oftest det du får kjøpt i dyrebutikker når du kjøper en dverghamster (unntaket er roborovski som ikke kan parres med en annen art). De har ofte fancy navn som ''panda hamster'', ''russisk dverghamster''eller perlemor. Hamsterrasene du får tak i i Norge er: Syrisk hamster (ofte kalt gullhamster), kinesisk hamster, roborovski dverghamster, vinterhvit dverghamster og Campbells dverghamster.

Hybrider har et annerledes gemytt enn de ''rene'' hamsterartene. Og de er dessverre kjent for å være mer territorielle og vanskeligere å temme. Her må du ha MYE tålmodighet under temmingen for å få en hamster som ikke biter.


Sykdom

Endring i adferd som plutselig biting kan også være et tegn på sykdom! Om hamsteren er syk vil den føle seg sårbar og føle et større behov for å forsvare seg, dette kan resultere i biting.


Kroppsspråket

Det er ikke like lett å lese kroppsspråket til en hamster som f.eks. hos hunder, så det er viktig å være oppmerksom på omstendighetene rundt og hvordan hamsteren reagerer. Det er viktig å smøre seg med tålmodighet når man får en ny hamster for å bygge opp tillit og sørge for at hamsteren blir nok stimulert.

Når tilliten først er der og hamsteren får nok stimulering og et bur som er stort nok, vil du ikke oppleve mye biting, men heller en hamster som skvetter og forsøker å pile av sted i full fart under mange av tilfellene som er nevnt ovenfor.