Menu
MENU
Swipe to the left

august 2018

Klikkertrening av fugl

By Sara Lu 1 years ago 2105 Views No comments

Med litt forkunnskaper og ved hjelp av en klikker og en targetstick, kan du enkelt lære fuglen din, uansett størrelse og art. En rekke ulike triks og nyttig adferd, som piruetter, vinking, gå av og på fingeren, komme på kommando, gå inn i buret, apport og mye mer vil både du og fuglen vil sette pris på. Og gjøres det på en riktig måte, vil dere begge ha stor glede av treningen.


Hva er ideen bak trening med positiv forsterkning? Og hva er positiv forsterkning Positiv forsterkning er enkelt og greit belønning av ønsket adferd. Når vi lærer bort triks baserer vi oss på enkel atferdspsykologi og atferdsteori som sier at adferd som får en positiv respons (belønning) får vi mer av, mens adferd som får negativ respons (straff) får vi mindre av. Innen psykologien kalles dette operant betinging og er prinsipper som gjelder for all læring, også hos hunder, katter, mennesker og andre dyr. I moderne dyretrening har man gått mer og mer bort fra straff og jobber nå kun med positiv forsterkning av ønsket adferd.

undulat

Hva er en klikker og hva brukes den til?

Klikkeren er et lite verktøy som gir fra seg en tydelig klikkelyd når du trykker på den, og brukes under innlæring av adferd for å fortelle fuglen nøyaktig hva som blir belønnet. Når du ønsker å belønne et barn for å f.eks ha ryddet rommet, kan du si «Siden du var så flink til å rydde rommet, kan du ta med en venn på kino i morgen». Barnet vil uten problemer forstå at kino med en venn er belønning for å ha ryddet rommet, uansett om det går flere timer i mellom ønsket adferd og belønningen. Når man jobber med dyr, er det viktig at belønningen kommer som en direkte konsekvens av adferden, fordi dyr har problemer med å se sammenhenger over tid. Faktisk når man jobber med dyr har man bare noen få sekunder på å belønne den perfekte piruetten, før dyret tror du belønner det for det andre den gjør akkurat nå. Når fuglen viser en adferd du ønsker, klikker du altså for å signalisere «bra jobba! Nå skal du få en belønning, fordi det du gjorde akkurat nå var helt riktig!». Alternativ til klikkeren er å bruke stemmen og si «bra», men for små dyr kan det være lettere med en klikker fordi den alltid vil gi fra seg den samme lyden.

Belønningen bør være slik at fuglen syntes det er verdt å jobbe for den og den bør matche fuglens innsats. Dersom fuglen har fått til noe ekstra vanskelig eller helt perfekt kan man gjerne gi litt ekstra for å vise at dette satte jeg ekstra pris på. Belønning kan være alt fra kos, til å få leke litt med en leke, en godbit, noe godt å drikke eller noe annet fuglen setter stor pris på. Dersom man bruker godbiter som belønning, er det viktig at godbiten ikke er for stor, da vil mye tid gå med på å spise og kose seg med godbiten og det er upraktisk når du ønsker å komme fort i gang med neste repetisjon.


Hvordan kommer du i gang?

Før man kan begynne å trene med klikker må fuglen «klikkes inn». Da lærer man fuglen at et klikk fra klikkeren betyr at en godbit er på vei. Dette er en kobling vi må lage, for fuglen har ingen forutsetning for å unne dette fra før. Innklikking skjer ved at du klikker med klikkeren og deretter belønner med en gang etterpå, dermed lages en kobling mellom klikk og belønning. De fleste fugler lager denne koblingen veldig fort, så det holder ofte med 2-3 økter med 10-15 repetisjoner. Ideen er at dyret skal sitte igjen og tenke «Hva kan jeg gjøre for å få et klikk?» Når fuglen er klikket inn er det bare å begynne å lære bort triks.

En targetstick er en pinne med en liten kule eller et annet markert punkt på enden. Ideen med targetsticken er at fuglen skal læres opp til å orientere seg etter den kulen på enden. En targetstick er et fint verktøy til å lære inn andre triks, da man kan bruke stikken til å dirigere fuglen dit man vil, f.eks kan man lære bort en piruett med targetstick ved å få fuglen til å følge sticken i en runde rundt seg selv. Man kan ogå føre fuglen inn i buret ved å få det til å føle sticken inn av buret.


Trene med targetstick

targetstick med klikker

Det å lære fuglen å følge sticken er veldig enkelt. Presenter sticken for fuglen med den markerte/runde enden mot fuglen. Fuglen vil nesten garantert forsiktig ta tak i den med nebbet, så fort den gjør dette klikk og belønn. Gjenta dette noen ganger, deretter kan du forsøke å la targetstickens ende peke litt bort fra fuglen, slik at den må gå litt for å få tak i den. Hver gang fuglens nebb er borte i sticken: klikk og belønn. Etter noen repetisjoner, skal fuglen være i stand til å følge targetsticken over litt større strekninger. Husk å alltid belønne når fuglen er borti sticken med nebbet.

Andre ting å tenke på:

* Når man jobber med en klikker er timing viktig, dersom man klikker for sent kan adferden være over og fuglen tro du belønner for noe annet enn det du gjør.

* En økt bør ikke være for lang, i starten holder korte treningsøkter på 5-10min, så kan man heller trene flere ganger om dagen.

* Det er viktig å belønne hver gang fuglen utfører et triks riktig, du jobber ikke hvis ikke du får betalt, det gjør ikke dyret ditt heller! Husk at betaling må ikke være godbiter, litt ros og ekstra kos holder

* Adferd som er innlært, kan også avlæres dersom den ikke vedlikeholdes

* Trening skal være en god opplevelse for deg og fuglen din, det er noe hyggelig dere gjør sammen.

Det finnes mange gode kilder med mer informasjon om klikketrening, og et raskt søk på youtube vil gi deg videoer om hvordan trene spesifikke triks og atferder, andre fine kilder er goodbird.inc, ffat.com, clickertraining.com. På facebook finner du mange grupper som handler om ulike dyr og trening, der kan man spørre om råd og lese om andres erfaringer

Tenkt på å skaffe deg valp?

By Maggie 1 years ago 3160 Views No comments

Å få seg en valp er helt fantastisk. Man får enormt mye glede og omsorg av å ha en hund i hus. En turkamerat og følgesvenn, en som alltid blir glad når du kommer hjem og som gir og tar omsorg.Selv om vi aldri kunne tenkt oss et liv uten hund - så er det mye å tenke på før man skaffer seg en. Det kan være langt mere jobb enn forventet. Her kommer derfor noen råd og tips på hva man bør tenke på før man skaffer seg hund.

Det er mange ting man bør tenke igjennom på forhånd: hvilken rase som passer inn i din eller familiens livsstil, tid og økonomi.

 • Har man tid og energi til et godt hundehold?
 • Har man økonomien til alle utgifter som kreves når du får deg hund? Som oppfølging av veterinærutgifter, utstyr, forsikring, mat, kurs, kennel osv.
 • Er det allergi i familien? Eller ekstern familie man omgås mye med?
 • Skal man ha liten eller stor hund, hva har man plass til?
 • Tispe eller hannhund? Hannhunder kan ha sine dominante problemer i forhold til andre hann hunder og markering. Mens tisper har jo løpetid som kan være utfordrende på sin måte.
 • Skal den kun være en ren familiehund, eller vil man kanskje begynne på noe form for trening med hunden?
 • Vil man ha en fysisk aktiv hund eller en mer rolig hund?
 • Har hunden lave eller høye drifter? Hva er den avlet frem for?
 • Hva skal man bruke hunden til?
   • Er drømmen å konkurrere i agility så er det essensielt å bruke en hund med høye drifter og spenst. Alle hunder har sine egenskaper enten det er en blandings hund eller renraset.
   • Skal hunden være en familie hund, så bør hunden matche familiens behov- ikke bare en av familiemedlemmene.
 • Hvem skal passe hunden når du er på ferie etc?


Tenkt nøye etter hva du ønsker å ha i ditt hundehold før du bestemmer deg for rase eller hund. Husk at en hund lever lenge og at dere har mange fine år sammen foran dere. Men at det er flest hverdager, og da må hund og tid passe godt sammen for at begge skal ha det best mulig.

barn og valp

Vi anbefaler å lese masse gode bøker, besøke kenneler/ oppdrettere, hundemesser, kurs, passe på venner og bekjente sine hunder eller kort sagt skaffe deg all hundeerfaring som er mulig før dere tar avgjørelsen.

Forbered dere godt før valpen kommer i huset. Vi ville ha rådet ny hund eier til å ta seg noen uker fri i starten. De første ukene i valpens liv har utrolig mye å si for videre utvikling. Dere har tid til å få hunden stueren, sosialisert og tilpasse hunden til å være alene. Noe som vil være nødvendig om man skal man ha ro og fred i huset, og en trygg hund som kan være alene i noen timer.

Når valget om valp eller hund er tatt, er neste steg å finne en god og trygg oppdretter. Gjør litt undersøkelser i forkant, og ikke la deg lure av billige valper hvor tilbudet virker for godt til å være sant. Vi har dessverre flere eksempler på eiere som har funnet ut i ettertid at valpen uten stamtavle viser seg å være smuglet inn fra polen eller andre land, og muligens fra «puppy-mills» valpefabrikker hvor man får lite eller ingen kjennskap til dyrets helse, helse og gemytt til mor eller far, og generelt hvor dyrets ve og vel er lite prioritert. Ta dere tid til å finne en god oppdretter som dere har god kjemi med og kan få oppfølging fra. Seriøse oppdrettere vil ofte ha kontakt med dere, og rådgi deg som valpekjøper resten av hundens liv.

Som ordtaket sier, det er verdt å vente på noe godt!

Lykke til med valget!