Menu
MENU
Swipe to the left

Degus bakgrunn, miljø og foring

By Beate 7 days ago 132 Views No comments

Litt om Degusen:

Degusen kommer opprinnelig fra Chile og er i slekt med chinchillaen og marsvinet. Utseendemessig kan den minne om et ekorn uten buskete hale, og finnes i flere ulike farger og fargekombinasjoner.

Degus er dagaktive og sosiale, intelligente og nysgjerrige flokkdyr. Har du degus som kjæledyr bør du derfor alltid ha to eller flere sammen for at de skal trives, og for å forhindre formering bør de være av samme kjønn.

Hunndegusen kan bli kjønnsmoden ned i seks ukers alder, mens hannene blir kjønnsmodne mellom 3måneder og ett år. Hunndegusen går gravid i ca. 90dager, og på grunn av den lange drektighetsperioden blir ungene blir derfor født veldig «klare». Det tar ikke mange dager før de spiser og utforsker på lik linje som voksne deguser. Degusfedre hjelper moren å bygge rede før fødselen, og hjelper til å oppdra ungene etter de er født. De leker med ungene og lærer dem ulike ferdigheter. Degusunger er avvent mammen fra 5-6ukers alder.

Degusens levetid er ca 5-7år i fangenskap, og i sjeldne tilfeller kan de bli opp mot 10år eller mer. Det er derfor veldig viktig at du som deguseier er klar for ansvaret og forpliktelsene som følger med hele dyrets levetid.


Hvordan bør degusen ha det?

Deguser trenger så god plass som mulig for å trives optimalt. Et så stort bur som mulig er tingen, helst med masse mulighet til å klatre, grave og bevege seg over flere etasjer. De trenger masse sysselsetting og aktivitet for å ha det bra, og daglig tid til å løpe og bevege seg fritt utenfor buret på et degussikret rom.

Buret kan gjerne innredes med greiner å klatre på, hus og platåer av treverk, tunneller og rør å krype gjennom og løpehjul.

Degusen Bamse i tunnellen sin

For at degusene skal ha mulighet til å trekke seg tilbake hver for seg dersom de føler for det, bør man ha minst to hus dersom man har to deguser.Løpehjulet må minimum ha en diameter på 25cm og ha tett gulv og vegger så ikke halen kan komme i klem. Krangler degusene om løpehjulet, kan det være lurt å investere i et ekstra hjul også. De har masse energi de har behov for å få ut, og løpehjul er veldig viktig.

Bunnmaterialet bør være et tykt lag med støvfritt smådyrstrø ala Allspån, Carefresh eller Back 2 Nature. Buret bør rengjøres ca 1 gang i uken, og for å få vekk urinrester og lignende anbefaler vi en god burrens som Deep Clean.

Degusene må ha et sandbad med finkornet chinchillasand, da det er slik de rengjør pelsen sin. Et tungt og stort nok sandbad ala Chinchillabadekar er ideelt. Noen har det tilgjengelig i buret hele tiden, men om du ikke gjør det, bør de ha tilgang på det flere ganger i uken.

Deguser bør også ha mulighet til flere matskåler da de kan forsvare maten sin.

Degusenes burmiljø kan med fordel varieres og byttes på masse da degusene bare vil synes det er spennende å utforske alt det nye. Flere ulike leker, hus, tunneler og foringsmåter og stasjoner vil bare berike degusenes liv.


Foring av degus:

Deguser mangler evnen til å fordøye sukker, og kan utvikle diabetes hvis de ikke fores riktig. De trenger rikelig med godt høy hver dag, og et pelletsfor beregnet på degus. I og med at degus er et relativt uvanlig kjæledyr fortsatt i norge, kan det være vanskelig å finne deguspellets. Da kan du kjøpe marsvin og chinchillapellets og blande disse to.

Vann bør gis i drikkeflaske og vannet bør skiftes ut hver dag.

Vann, høy og pellets bør være tilgjengelig hele tiden.

Deguser kan av og til få grønnsaker i små mengder. Av grønnsaker kan man prøve å gi agurk,tomat,salat, brokkoli, stangselleri og blomkål med fler.

Tørkede urter kan gis som godteri og for variasjon, men sjekk for eventuelle sukkerholdige innhold.

Du bør være oppmerksom dersom du skal kjøpe «ferdiglagde» godbiter fra dyrebutikk. Sjekk ingrediensene nøye for sukkeringredienser, og hold deg unna frukt også. Godbiter basert på høy ala Oxbow Timothy treats kan være fine, men husk at dette er godis- og skal kun gis veldig sparsomt.

Nøtter og frø bør kun gis sjelden og i veldig små mengder.

Husk å ikke gi de frukt på grunn av sukkerinnholdet.

Degusenes tenner vokser hele livet, så det er viktig å tilby den nok av trygge ting å gnage på. Friske, usprøytede grener fra frukttrær (uten blader) er supert. Har du ikke tilgang på dette har Dyresjappa gode gren-erstatninger som for eksempel Excel gnawsticks eller JR Farm eple grener.

To deguser som koser hverandre

​Klikkertrening med hund

By Maja Wirum 14 days ago 341 Views No comments

Du har kanskje hørt folk snakke om klikkertrening før? Men hva er det for noe? I dette blogginnlegget skal vi gå inn på hele tankegangen/filosofien bak klikkertrening, og hvordan du kan bruke det for trening av din hund.

Klikkertrening har vist seg å være en svært effektiv og spennende treningsmetode som det kan være vel verdt å sette seg inn i.Men som med alle andre treningsmetoder avhenger resultatet først og fremst av din egen innsats og dine praktiske ferdigheter. Så hvis du virkelig legger inn en god innsats, kan klikkertrening være noe som funker svært godt for trening av din hund.

Det fine med klikkertrening er at det passer for alle. Selv for en familiehund som bare skal gå pent i bånd eller komme på innkalling, til de som skal lære inn avanserte lydighetsøvelser, agility osv.


Så hva er greia med klikkertrening?

Leke med hunden under trening

Med klikkertrening er vi ikke så opptatt av å «korrigere» hunden når den gjør «feil» eller ting vi ikke vil at den skal gjøre. Vi er mer opptatt av å hele tiden lete etter de små riktige tingene hunden gjør og belønne (forsterke) disse. Man jobber hovedsakelig med å belønne riktig adferd i stedet for å korrigere uønsket adferd, som resulterer i at man får en mer arbeidsglad hund som ikke er redd for å gjøre feil.

For det er når en adferd blir forsterket, at hunden etterhvert vil gjenta adferden oftere. Hvis du er flink til å belønne når hunden gjør ting du liker, vil hunden etterhvert gjøre ting du vil veldig ofte. Det høres ganske enkelt ut – og faktisk er det ganske så enkelt også.

For eksempel i stedet for å straffe hunden når den bjeffer kan du for eksempel belønne den i jevnt mellomrom når den er stille. Når hunden får belønning for å være stille vil periodene uten bjeffing bli lengre og lengre. Og mest sannsynlig vil periodene med bjeffing bli betydelig redusert. Du skjønner tankegangen?

Drar hunden din i båndet? Belønn den når den går slakt i båndet. Er hunden din opptatt av alt annet enn deg? Belønn den når den ser på deg!

Hopper hunden på deg når du skal hilse? Gi den oppmerksomhet kun når den er på alle fire.

retriverlek klikkertrening

Med positiv forsterkning går treningen mye raskere, du får en hund som liker å trene og man slipper alle ulempene som følger med kjefting, rykking i bånd og andre negative metoder.

Dette kravet er etter min mening det viktigste, og det er dette som gjør klikkertrening så utrolig morsomt og skikkelig effektivt.

Si du skal lære hunden din sitt. Du har kanskje fått tips om at du skal ta en godbit over hode for å lokke den til å sitte, eller kanskje presse ned baken til hunden i tillegg.

Klikkertrening er mye smartere, for vi lærer de sitt med å faktisk gjøre ingenting. Vi skal bare stå klar med klikker i hånda og belønning, og vente tålmodig på at hunden frivillig setter seg. Når den gjør det - klikker du og gir belønning. Neste gang vil kanskje hunden sette seg ned enda litt raskere enn sist.

Vil du lære hunden å komme på innkalling, da kan du klikke hver gang hunden tilfeldigvis kommer til deg. Til slutt vil hunden komme til deg mye oftere.

Klikkertrening handler om at isteden for å bruke lokking for å få hunden til å gjøre det du vil, bruker du en såkalt “klikker”. Selve klikkeren er en liten plastikkboks som passer i hånden og lager en skarp klikkelyd.


Slik starter du;

For å kunne bruke klikkeren må man først lære hunden at den skal forbinde klikkelyden med noe positivt,og at klikkelyden rett og slett betyr “bra det var riktig, her er en godbit!. Du kan starte treningen veldig lett, med å bare klikke og så gi godbit. At vi rett og slett skaper en forståelse med at når det kommer ett klikk, da er det belønning i andre enden.

Når hunden har lært at denne lyden betyr at godbiten kommer, gir klikkeren mer klar informasjon til hunden. Med klikkeren kan du belønne i nøyaktig riktig sekund,som akkurat i det hunden går noen skritt pent i bånd, akkurat i det den ser på oss i stedet for på hunden som går på andre siden av veien eller nøyaktig i det begge albuene er i bakken når hunden legger seg. Du kan med andre ord “fortelle” hunden nøyaktig hvilken adferd du vil at den skal utføre. Erfarne trenere vet hvor viktig denne «timingen» er for sluttresultatet. Med bedre «timing» kan du minske innlæringstiden en god del.

Så hvis du klikker akkurat i det hunden gjør som du vil, gjør det som regel ingenting at den virkelige belønningen (godbiten, ballen eller lignede) kommer først et par sekunder senere. Det er det som hunden gjorde akkurat i det den hørte klikket som vil «sette seg i minnet» til hunden. Tenk gjerne på klikkeren som et fotoapparat! At du skal klikke i nøyaktig riktig sekund hunden gjør det du vil.


Videreutvikle teknikken;

Så når hunden har lært seg hva klikkeren betyr, kan vi legge på mer. hund i dekk klikkertreningEtterhvert som hunden begynner å skjønne at det er for eksempel sitte du vil at den skal gjøre, kan du legge til en kommando. Det er viktig at du ikke mister tålmodigheten og legger kommando på for tidlig. Kommandoen er det siste du gjør. Si at du da skal lære den sitt, la hunden tilby denne adferden mange nok ganger til at selve “sitten” er god nok og hunden virkelig har skjønt at det er å sitte du vil den skal gjøre. Når dette er skikkelig på plass er det å legge på kommando siste “finish” på verket. Klikk deretter inn med å si kommandoen akkurat i det hunden sitter, og repeter til du kan si “sitt” og hunden sitter på kommando. Kort forklart lærer vi med klikker hunden hva den skal gjøre, først når hunden utfører atferden perfekt setter vi på kommando-ordet. Ettersom hunden først lærer å utføre adferden sikkert før vi setter på kommandoen får vi en sikrere kommando som ikke er «utvannet».

Så enkelt er faktisk klikkertrening! Men hvis det var litt mye å ta innover seg med all denne informasjonen, så handler klikkertrening rett og slett om å la hunden selv finne ut hvilken adferd vi er ute etter i stedet for at vi lokker, leder og kommandere hunden.


Klikkertrening er noe som blir kjempe gøy når man har fått trent i noen Maja og hunden i lekmåneder. Du får etter hvert det man kaller en “klikker-klok” hund. En klikker-klok hund har virkelig skjønt greia, da den elsker å trene, tilbyr atferder og er svært kreativ for å prøve å finne ut av hva du vil. Nye øvelser pleier da å gå veldig fort å lære inn!

Håper du ble nysgjerrig nok til å prøve dette ut. Og ett lite tips, er at det finnes masse der ute av videoer og andre nyttige ting når det kommer til klikkertrening hvis det er slik at man står fast.

Husk trening skal være moro for både firbeinte og tobeinte og være noe hyggelig dere gjør sammen!

Lykke til med treningen!

Hvordan få katten til å trives?

By Beate 29 days ago 379 Views No comments

Når du skaffer deg katt for første gang er det lurt å ha satt seg litt inn i hva katten trenger for å trives.

Det å legge til rette for trivsel i hjemmet er ikke så vanskelig, og det meste blir forståelig dersom man tar utgangspunkt i den ville katten. Vi har satt sammen en liten guide for hva som bør legges til rette i hjemmet for at katten skal trives best mulig, og også for å minimere sjansen for at eventuelle atferdsproblemer skulle dukke opp.


Mat og Drikke:katt som drikker av springen

Den ville katten bruker mesteparten av tiden sin på å jakte og i og med at tamme katter fortsatt har mye av dette instinktet, er det fint å gjøre noe at det samme i hjemmet.

Ha gjerne flere matplasser; på ulike steder og gjerne på ulike høyder eller i ulike «vanskelighetsgrader» Det finnes aktiviserende katteleker eller matskåler til katt som tilbyr en ekstra utfordring i forhold til at katten skal måtte jobbe for å tilgang på maten. Disse er helt supre dersom du har en katt som er litt rastløs, eller om katten har lett for å legge på seg; men er gøyale for alle katter som har lyst på litt hjernetrim.

Vannskålen og matskålen bør helst ikke stå inntil hverandre. I det fri er det nemlig sjelden at katten spiser og drikker på samme sted. I og med at katter er veldig renslige er det heller ingen god ide å sette mat eller vannskåler i nærheten at kattetoalettet. Dette er noe de fleste katter misliker sterkt.

Vanninntak er noe alle katteeiere bør være ekstra oppmerksom på. De fleste katter er veldig nøye på dette med vann. Det kan gi en betydelig forskjell i vanninntak dersom katten liker eller ikke liker vannkilden sin. Som med maten bør det gjerne tilbys flere plasser og på ulike måter. Rennende rent vann er ofte det mest fristende å drikke av, og vannfontener til katt er ofte en veldig god investering i hjemmet.

Noen katter liker også bedre brede, store skåler som ikke værhårene kommer borti, mens andre ikke er sensitive på det i det hele tatt. Ved å tilrettelegge for fristende vannkilder i hjemmet, tilsikrer du at katten øker vanninntaket sitt, som igjen gjør risikoen for urinstein lavere.

Kattetoalett:modkat kattetoalett

En kattedo eller kattetoalett må anskaffes. Det er lurt å velge et kattetoalett som er stor nok for katten, slik at den har god plass til å få gjort det den skal uten å måtte krumme seg sammen på en ubehagelig måte.

Det er veldig viktig hvor du plasserer kattedoen. Kattetoalettet skal stå tilgjengelig, men helst et godt stykke unna mat og vannskålene, kattesengen eller hvileplassen.

Mange plasserer gjerne kattedoen veldig bortgjemt, da det sjelden er noe vi mennesker liker å vise frem i hjemmet vårt, - men det pleier ofte å være lite populært hos katten. Du ville vel heller ikke satt pris på å finne toalettet ditt på det mørkeste, trangeste og mest upraktiske stedet i huset? Det samme gjelder katten;)

Det finnes mye å velge i her av ulike typer kattetoaletter, med ulikheter i design, størrelse, kattedo med eller uten tak, med kullfilter for luktkontroll, eller kanskje et kattetoalett katten kan hoppe ned i for å unngå mye søl av kattesand utover gulvene hjemme bli valgene mange.

Retningslinjen er at man må ha 1 kattedo per katt, så har du to katter bør det være minst 2 doer osv. Noen eksperter mener at man aller helst bør ha 1 mere do enn antall katter.

Katter er renslige dyr, og liker ikke et kattetoalett som ikke er renset. Renser man ikke hyppig nok i kattedoen bør man i alle fall ha en ekstra do, slik at katten med stor sannsynlighet kan finne en do den aksepterer.

Husk også å ikke bytte plassering på doene så mye. Katter er også vanedyr, og liker å finne doen på samme plass hver gang, og husk at de ikke setter pris på å bli forstyrret mens de gjør sitt;)Katteseng eller kattehule:katter i kloremøbel - kattestativ

Det å ha trygge fine soveplasser til katten er viktig for kattens trivsel. De liker ikke å bli forstyrret mens de hviler, og foretrekker som regel steder med enten god utsikt over hjemmet sitt, eller «bortgjemte» plasser som tilbyr stor grad av trygghet.

Katter liker gjerne å ha sengen sin i høyden. Et høyt kloremøbel med kattehule eller vegghengt katteseng, det å ha kattesengen i vinduskarmen etc. er gjerne populært. Noen katter foretrekker å ligge i høyden inni garderobeskap eller lignende, men her er det individuelle preferanser fra katt til katt.

Det finnes utallige muligheter her også når det gjelder katteseng, kattehuler, hengekøye til katt, papphus til katt med mer. Det viktigste er å ha et par forskjellige valgmuligheter for katten. De er personligheter alle som en, med klare preferanser for hva akkurat de liker eller ikke liker.Kloremuligheter:katt som bruker klorestolpe

Ingen liker å få sofaen sin kloret opp, og det er alfa- omega å tilrettelegge for flere egnede plasser katten kan få ut dette behovet.Katter klorer ikke utelukkende for å kvesse klørne sine, men også for å markere reviret sitt. Får katten gjort dette rundt omkring så blir den også tryggere i hjemmet sitt. Her er det utallige kloremøbler og klorebrett på markedet. Her er det bare plassen, utseende, ulike funksjoner og prisklassen det står på.

Dyresjappas erfaring er at det ofte blir mest populært å velge et kloretre som har en såpass lang og robust klorestolpe at katten får strukket seg godt ut mens den klorer.

Har du en katt som fortsatt er lite interessert i å klore på kloremøbelet/ klorebrettet, kan en liten pose med kattemynte, eller catnip-spray gir ofte ekstra interesse og oppmuntre til bruk av kloremøblene. Det å feste en liten katteleke i toppen kan også gjøre en stor forskjell.


Aktivisering:

Alle katter bør ha muligheter for å utfolde seg i lek og aktiviteter. Innekatter har et mye større behov for aktivisering enn katter som får være ute. Det er derfor veldig viktig for kattens trivsel og helse at de blir sysselsatt med lek eller hjernetrim innimellom. Det finnes massevis av morsomme katteleker å få tak i, og det å gi katten variasjon og en ny leke av og til er faktisk både viktig og moro for katten. Det er som med barn- forandring fryder! Gjem bort kattelekene slik at ikke alle er tilgjengelig hele tiden, og bytt gjerne ut hva som er fremme så forlenger du «moroa» og spenningen for katten lengst mulig. Kattestang som du holder i og katten jager er ofte en kjempegøyal aktivitet å gjøre sammen, som også bygger bånd mellom dere.

Noen katter foretrekker leker som lager lyd, andre katter blir redd for lyden, noen katter vil absolutt ha katteleker med catnip i, mens noen få katter kan reagere negativt på kattemynte.

Observer og bli kjent med katten din, så finner du fort ut hva slags type leker og lek den liker best; og det er duket for mange fine lekestunder sammen!

Kos:

Sist men absolutt ikke minst; kos masse med katten din- hver dag=)

​Hvordan sette på snøsokker?

By Maja 3 months ago 1967 Views No comments

1. Finn snøsokk i riktig størrelse. Sokken skal være litt bredere enn poten, test på framlabbene, siden de gjerne er bredere enn baklabbene. Sokken på bildet er i str M, og hunden er en Gordonsetter.

potesokk, finn riktig størrelse

2. Ta sokken helt på, så tåa er nede i tuppen.

Ta potesokken helt på

3. Ta en finger mellom poten og snøsokken (hvilken finger varierer fra person til person; en mann med kraftige hender bør bruke lillefinger), og stram godt. Den hvite borrelåsen er elastisk.

stram potesokken godt

4. Snu sokken slik at borrelåstuppen vender utover.

Snu potesokken

5. Klipp av den løse tuppen av borrelåsen. En løs tupp gjør at det fester seg snø, og sokken har lettere for å bli tråkket av. Borrelåsen vil ikke rakne selv om man klipper.

 Klipp av den løse tuppen av borrelåsen

6. Ferdig påsatt, og klar til bruk.

Ferdig påsatt, og klar til bruk

7. Bonussteg hvis hunden skal løpe lenge løs i snøen, slik som på jakt. Surr selvklebende bandasje, sportstape, eller elektrikertape rundt borrelåsen for ekstra hold. OBS! Ikke stram med tapen, den skal kun legges oppå uten å stramme mer på beinet!

ekstra beskyttelse


God tur!

​Har du alt som trenger på skitur med din hund?

By Manoe 3 months ago 1315 Views No comments

Å ha med hunden på tur når man selv står på ski er for mange en god kombinasjon. Selv får eieren en god treningsøkt og hunden får en god tur, «To fluer i en smekk» som man sier. Men hvis dere er en nye i denne situasjonen er det greit å forberede seg litt. Her er hva vi anbefaler å ta med deg på tur;

 • Kjørebelte og kjørestrikk
 • Trekksele – beregnet til ski
 • Potesokker
 • Vann til hunden
 • Mat til hunden
 • Varmedekken

For å hjelpe dere litt på vei prøver vi i denne bloggen å fortelle hva disse varene er og blir brukt for. Hvorfor det er viktig og hvilke funksjoner disse produktene har.

Det du trenger for deg selv:

Når du starter med skikjøring trenger du litt utstyr til deg selv. Hvis du kjøper det riktige utstyret har du glede av det i årevis, og uten det riktige utstyr kan skikjøring med hund bli en tungvint og ikke så hyggelig opplevelse allikevel.

Det som er viktig når man er aktiv på turer, «som jogging eller ski», er å kunne bevege seg optimalt. Et kjørebelte er derfor et produkt alle burde ha for denne typen aktiviteter. Dette belte gir deg frie bevegelser og hjelper deg å ha hendende fri.

non-stop trekkbelte

Trekkbeltene ser vanligvis ut som et bredt belte du fester rundt livet ditt med krok foran. Et godt skibelte bør ha en krok hvor du fester kobbelet og gjerne strikkavlastning i selve beltet for å skåne ryggen din. Kroken på beltet kalles også «panikkrok», og med denne kroken kan du enkelt løse ut hunden fra deg, dersom du skulle falle eller komme i andre uforutsette situasjoner. En kjørestrikk er et kobbel til hund som har en strikkdel i båndet. Strikkavlastning i både belte og kjørestrikken gjør at det ikke blir plutselige rykk hverken for hunden eller deg.

Det du trenger til hunden

For at hunden skal få maksimalt ut av trekksituasjonen er det viktig med en sele som gir hunden optimal bevegelsesfrihet og kraft utnyttelse. Hundeselen bør fordele belastningen jevnt over hundens kropp, og ligge ergonomisk på kroppen, samtidig som den må tillate full bevegelsesfrihet når hunden løper. En god trekksele er en sele som skal sitte godt rundt brystet på hunden og ha festepunktet bak ved haleroten. Seler med festepunkt mellom skuldrene som peker skrått bakover fra brystet til hunden egner seg ikke til tung trekking og er derfor ikke anbefalt for skikjøring.

non-stop freemotionsele

Hvis hunden din ikke bruker et hundedekken på selve «løpe»turen er det lurt å ha det med i sekken. Hunder som har løpt blir svette og fuktige, de kjøler seg fort ned, og det kan lede til nedkjøling og en våt hund som plutselig ikke har det så godt ute på tur. Derfor er det anbefalt, når du tar en pause at hunden får på seg et varmedekken. Temperaturen kan også endre seg underveis, så gjør hunden din en tjeneste og ta forhåndsregler.

Potene er også en kroppsdel som vi må tenke på før dere gå på tur, da ingen hund er skapt til å klare kulde over lang tid på labbene. Når de i tillegg er aktive, kan det fort bli såre poter og smertefulle labber for hunden.

Vi anbefaler at man bruker potesalve på labbene til hunden før man gå en skitur ute, dette forebygger tørre og sprukne poter. Les mer om labbestell her. Mange foretrekker potesokker fremfor potesalve da disse skaper en kuldebarriere og hindrer snø og is å sette seg fast mellom tærne. I tillegg hjelper potesokker mot salt og små grus.

Dersom du lurer på hvordan potesokker skal settes på kan du lese mer i vår potesokkblogg her.

Brus, kvikklunsj og appelsin.

De fleste av oss tar en pause i løpet av en skitur, og da er det gjerne brus, pølser, den velkjente kvikklunsjen og appelsin med i ryggsekken. Men har du husket på hunden din? De fleste av oss tenker ikke på at vi burde prøve å hindre hunden i å drikke av åpne bekker om vinteren. Det kalde vannet kan bidra til at hunden blir nedkjølt.

Derfor er det greit å ta med en drikkeflaske med vann for hunden din. Mat er også lurt å ha på tur, spesielt om turer er lenge er det godt med litt påfyll av energi. Våtfor er praktisk på tur siden dette gi både næring og væske; og hunden din blir garantert veldig fornøyd med denne overraskelsen i sekken.

God skitur!

Labbestell for såre poter!

By Beate Markhus 6 months ago 3710 Views No comments

Vinter i Oslo betyr saltede fortau, og saltede fortau er ofte ensbetydende med såre sprukne labber og poter. Det er viktig å forebygge, for har først skaden skjedd er det nesten bare vanntett potesokk i kombinasjon med en mykgjørende potesalve som kan hjelpe.

Potepleie for hunden er viktig! Hundens labber er eksponert for vær, vind og ytre påvirkninger som salt, grus med mer. Det er lurt å legge seg til en vane av å sjekke labbene til hunden jevnlig for kutt, sprekker, nedslitte tredeputer etc. Det er ikke alltid hunden gir uttrykk for ubehag før det har gått en stund, og ofte kunne mye kanskje vært unngått med å stelle de litt underveis.

Om vinteren kan du muligens se tegn på at din hund reagerer på saltet eller isende kalde underlag ved at den løfter opp et og et bein, eller ikke ønsker å gå videre på tur. Da kan det være lurt å ta en liten potesjekk. Dersom du ikke ser tegn til ytre skader på poten (under tredeputene, mellom tærne etc kan du forsøke med en potesalve etter vask.

En god potesalve for norsk vinter er essensielt. Salven bør ikke inneholde vann da det under minusgrader kan fryse og forårsake enda større sprekker. Det finnes flere fine potesalver med gode pleiende og naturlige ingredienser på markedet nå, vi i Dyresjappa er spesielt glad i Pethead eller Non-Stop sine potesalver. Den første er en personlig favoritt for meg og har en deilig duft samtidig som den kan brukes som leppepomade for deg selv også om du ikke har noe annet for hånden. Noen ganger er vi hundeeiere bedre til å huske på alt til hunden enn til oss selv,- så om du faller i den kategorien så vet du dette trikset;)

Pethead Potesalve

Førstehjelp for såre vinterlabber er:

Før tur:

 • Legg på et godt lag med potesalve idet du skal ut på tur! Jeg tar det rett utenfor døra og begynner å gå med en gang. Da blir hunden opptatt av selve turen med en gang, og du slipper maset med en hund som vil spise og sleike av potesalven, eller som tråkker rundt på parketten innendørs før du rekker å få på deg jakke og lue.
 • Har hunden ekstra såre eller sprukkede labber, bør du beskytte potene med en passende potesokk for underlaget du skal gå på. Pawz sokkene (de som ser ut som små ballonger) er de beste mot saltede veier og er helt vanntette.
 • Skal du gå på skare og snø er derimot fleecesokk eller kanvassokk det beste.

Etter tur:

 • Skyll labbene godt i lunkent vann, og tørk de godt- også mellom tærne.
 • Påfør pleiende potesalve i et relativt tynt lag. -hvis hunden lar labbene være i fred så trenger du ikke gjøre noe mere, men dersom den legger seg ned og sleiker på labbene må du sysselsette den med noe annet for eksempel aktivitetsspill, et spennende tyggebein eller eventuelt sette på sokker for å forhindre videre sleiking. La gjerne potesalven virke over natten.

Gjenta denne prosessen så lenge det trengs til potene har helet, og fortsett med «før tur» regimet gjennom vinteren for å forebygge.

Sprekker som verker, væsker eller lignende må selvfølgelig få en sjekk hos din veterinær. Har poten fått et skikkelig kutt er det ofte behov for en antibiotikakur og annen type sårstell i tillegg.

​Sølete våt hund?

By Beate Markhus 6 months ago 2961 Views No comments

Høsten bringer med seg nydelige farger og flotte turer i fjell og mark for de fleste av oss hundeeiere, men også noen ekstra utfordringer med både våt og sølete hund etter tur. Mange har ikke lyst til å få så mye av denne søla inn i hjemmet vårt, og derfor har vi samlet noen av våre beste tips til gode hjelpemidler for å gjøre den litt mere regntunge årstiden til en lek!Regndekken Pippi gul

 • Regndekken – et godt regndekken til hunden sparer deg for mye bry. Velg et som egner seg for din rase.(Husk at de med tykk pels sjelden trenger foring i dekkenet.Dirty dog doormat
 • Dirty dog doormat– er en fantastisk dørmatte med microfiber som hunden kan stå på før den kommer inn i heimen. Samtidig som matten suger til seg væten fra labber og dryppende pels, er dette et ypperlig sted å stå på mens du tørker av resten av hunden.Oster Paw Cleaner
 • Paw Cleaner– er en microfiber «vott» som er perfekt til en kjapp tørk av hundens labber, buk og bein. Den har fantastisk oppsugningsevne og du kommer til overalt på 1-2-3!plutoduk
 • Plutoduken– er et hundehåndkle som kommer i 2 ulike størrelser. Dette er supert for større hunder som du virkelig må tørke over hele kroppen. Legg håndkle over ryggen og tørk den nedover mot buk og labber. Kanskje ekstra kjærkomment produkt for store hunder, eller hunder med mye våt pels; men samtidig et produkt som mange hundeeiere ikke kan lever uten enten det er til etter hunden har badet eller hva.Dry clean sprayshampo til hund
 • Sprayshampo – et uvurderlig produkt når hunden har veldig mye møkk i pelsen på beina eller kanskje har vært litt uheldig og tisset på noe av pelsen sin eller fått noe annen møkk og skitt på seg. Spray rikelig på- bruk et håndkle eller microfibervotten til å jobbe det litt inn og tørk av. Perfekt når tiden ikke strekker til for et fullt bad, men man trenger en aldri så liten quickfix;)


Disse hjelpemidlene tar ikke store plassen, jeg har en liten kurv ved inngangsdøra som rommer alle 5, og disse produktene redder meg gang på gang.


Gå høstens hundelufting i møte med et smil, og nyt årstiden!

Hva bør man ha i jaktsekken?

By Maja 7 months ago 574 Views No comments

September er her, båndtvangen er opphevet og rypetakseringene ser lovende ut; både to- og firbente dirrer etter å komme ut i fjellet. I tillegg til ryper, orrfugl eller storfugl, er det et par ting man bør ha i sekken under en jaktdag.


 • Våtfôr høyenergi. Under en jaktdag har hunden behov for energi, og da er det viktig med fettrik mat. Provit ekstra Energi har 20% fett, 12 % proteiner, og 60% væske. Et utmerket måltid under jakt eller på jaktprøve.


 • Uten væsketilførsel klarer ikke hunden å yte en hel dag. Selv om det er bekker i fjellet, er det lurt å ha med seg en drikkeflaske med vann til hunden, dersom man skulle gå lenge uten å finne en bekk, eller om hunden ikke vil ta seg tid til å drikke (sterk jaktlyst kan gjøre at hunden ikke drikker nok i søk).


 • Sammenleggbar matskål, den tar liten plass i sekken, samtidig som man kan blande ut våtfôret med vann om ønskelig, ha som vannskål under pauser, og selvfølgelig så hunden slipper å spise kvist og kvast sammen med våtfôret. Beco sammenleggbar matskål er dessuten veldig lett å gjøre ren, slik at sekken ikke blir tilgriset.


 • Et godt jaktdekken gjør at du ser hunden like godt høst som vinter, i skog og på vidde. Et tofarget jaktdekken kan være lurt å velge. Det gule feltet lyser opp i søket, mens det oransje et lettest å se i stand. Av erfaring kan det være lurt å ha ett dekken i reserve i sekken, da jaktdekken er designet for å gi etter i halsen hvis hunden setter seg fast.


 • Varmedekken eller hvilepose. Det er ikke bare du som synes dGordon setter på jaktet er deilig å kle på deg litt når du setter deg ned til lunsj i fjellet. Med varmedekken eller pose holder hunden varmen, hviler bedre og restituerer bedre. Se etter et varmedekken som er vann- og vindtett, og fungerer like godt om høsten som på kalde vinterdager. Det er viktig at dekkenet ligger godt nedover lårene og under magen, da dette er områder som slipper ut mye varme og store muskler som ikke bør bli kalde.


 • Hundefløyte. Undertegnede er helt avhengig av fløyte når hun jakter og går prøver. Med ”sitt” og innkalling på fløyte sparer man selv stemmebåndene, og lyden bærer lengere enn ved rop. Trixie hundefløyte har to lyder, der man gjerne kan bruke én på ”sitt” og én på innkalling, slik at hunden lett hører forskjell.


 • Flexibandasje og potesokker. Dersom et uhell skulle skje, er det fryktelig smart å ha en selvklebende bandasje i sekken. Den veier nesten ingenting og tar liten plass, men er effektiv som kompress både til hund og menneske. Potesokker til såre poter er også noe som bør ha fast plass i sekken.


Noe alle turmennesker, med og uten hund, jeger eller ei, må ha i sekken et kompass, kart, nødbluss og førstehjelpsutstyr. En refleksvest blir også anbefalt av Røde Kors, i tilfelle redningssøk nattestid.

Skitt jakt!

​Biter hamsteren din?

By Bibbi 7 months ago 4081 Views No comments

Det kan være ganske mange grunner til at en hamster kan bite. Og når de først biter kan de bite hardt! Det viktigste rådet vi kan komme med er å følge med på hamsteren og omstendighetene rundt når uønsket adferd som dette opptrer. Vi har laget en liste med noen årsaker som gjør at en hamster kan bite og lagt ved noen råd for å unngå dette.


De første døgnene

Om du har fått en ny hamster i hus er det viktig å la den være i fred i en ukes tid. De skal ikke tas ut av buret eller løftes på i denne perioden! Dette er for at hamsteren skal få venne seg til et nytt bur, nye lyder og nye lukter uten å bli stresset av oss i tillegg. Det er lurt å fylle på vann og mat imens den sover under den første uken. Etter det kan du la hamsteren bli kjent med deg. La hamsteren komme til deg ved å f.eks. ha en godbit i utstrakt hånd. Da forbinder den hånden med noe positivt. Om du ikke lar hamsteren venne seg til de nye omgivelsene i fred vil den mest sannsynlig bite pga. stress.


Hamsterbur

Om hamsteren din har et for lite bur kan den fort bli mere territoriell ovenfor sitt eget lille territoriet. Rådet her er å sørge for at hamsteren din har et stort nok bur.

Minstemål på grunnflate i bur etter Norsk hamsterklubb sine retningslinjer:

 • Syrisk gullhamster: 80 x 40 cm
 • Kinesisk hamster: 70 x 40 cm
 • Robovorski dverghamster: 60 x 40 cm
 • Campbells dverghamster: 60 x 40 cm
 • Vinterhvit dverghamster: 60 x 40 cm

Om hamsteren har et for lite bur kan den bli stresset og understimulert som også kan føre til biting på gitter om du har et gitterbur.


Håndtering av hamsteren

Hamster i håndet

Om du vekker eller tar ut og på hamsteren rett etter den har våknet, eller imens den går på do; (om den har blitt dotrent vil den stå opp for å gå å do) eller drikker om dagen,- kan de bite siden de er ofte er helt i ørska da og skvetter veldig lett!

Hamstere har veldig dårlig syn, de ser nesten ingen ting, men har god hørsel og luktesans. Om personen som skal håndtere hamsteren ikke har vasket hendene først kan hamsteren ta seg en smak av en finger eller hånd av nysgjerrighet.

Høye lyder kan skremme hamsteren slik at den blir skremt og går i forsvarsmodus. Det kan være lyder som vi ikke tenker på som f.eks. TV, bestikk som blir lagt på plass eller bare en lysbryter som blir slått av eller på.

Om hamsteren har fått for lite utetid og mye tid for seg selv blir den fort litt sky og understimulert.


Ulike hamstertyper

Om du har en dverghybrid kan du kanskje oppleve en del biting. Dverghybrider er som oftest det du får kjøpt i dyrebutikker når du kjøper en dverghamster (unntaket er roborovski som ikke kan parres med en annen art). De har ofte fancy navn som ''panda hamster'', ''russisk dverghamster''eller perlemor. Hamsterrasene du får tak i i Norge er: Syrisk hamster (ofte kalt gullhamster), kinesisk hamster, roborovski dverghamster, vinterhvit dverghamster og Campbells dverghamster.

Hybrider har et annerledes gemytt enn de ''rene'' hamsterartene. Og de er dessverre kjent for å være mer territorielle og vanskeligere å temme. Her må du ha MYE tålmodighet under temmingen for å få en hamster som ikke biter.


Sykdom

Endring i adferd som plutselig biting kan også være et tegn på sykdom! Om hamsteren er syk vil den føle seg sårbar og føle et større behov for å forsvare seg, dette kan resultere i biting.


Kroppsspråket

Det er ikke like lett å lese kroppsspråket til en hamster som f.eks. hos hunder, så det er viktig å være oppmerksom på omstendighetene rundt og hvordan hamsteren reagerer. Det er viktig å smøre seg med tålmodighet når man får en ny hamster for å bygge opp tillit og sørge for at hamsteren blir nok stimulert.

Når tilliten først er der og hamsteren får nok stimulering og et bur som er stort nok, vil du ikke oppleve mye biting, men heller en hamster som skvetter og forsøker å pile av sted i full fart under mange av tilfellene som er nevnt ovenfor.

Klikkertrening av fugl

By Sara Lu 7 months ago 979 Views No comments

Med litt forkunnskaper og ved hjelp av en klikker og en targetstick, kan du enkelt lære fuglen din, uansett størrelse og art. En rekke ulike triks og nyttig adferd, som piruetter, vinking, gå av og på fingeren, komme på kommando, gå inn i buret, apport og mye mer vil både du og fuglen vil sette pris på. Og gjøres det på en riktig måte, vil dere begge ha stor glede av treningen.


Hva er ideen bak trening med positiv forsterkning? Og hva er positiv forsterkning Positiv forsterkning er enkelt og greit belønning av ønsket adferd. Når vi lærer bort triks baserer vi oss på enkel atferdspsykologi og atferdsteori som sier at adferd som får en positiv respons (belønning) får vi mer av, mens adferd som får negativ respons (straff) får vi mindre av. Innen psykologien kalles dette operant betinging og er prinsipper som gjelder for all læring, også hos hunder, katter, mennesker og andre dyr. I moderne dyretrening har man gått mer og mer bort fra straff og jobber nå kun med positiv forsterkning av ønsket adferd.

undulat

Hva er en klikker og hva brukes den til?

Klikkeren er et lite verktøy som gir fra seg en tydelig klikkelyd når du trykker på den, og brukes under innlæring av adferd for å fortelle fuglen nøyaktig hva som blir belønnet. Når du ønsker å belønne et barn for å f.eks ha ryddet rommet, kan du si «Siden du var så flink til å rydde rommet, kan du ta med en venn på kino i morgen». Barnet vil uten problemer forstå at kino med en venn er belønning for å ha ryddet rommet, uansett om det går flere timer i mellom ønsket adferd og belønningen. Når man jobber med dyr, er det viktig at belønningen kommer som en direkte konsekvens av adferden, fordi dyr har problemer med å se sammenhenger over tid. Faktisk når man jobber med dyr har man bare noen få sekunder på å belønne den perfekte piruetten, før dyret tror du belønner det for det andre den gjør akkurat nå. Når fuglen viser en adferd du ønsker, klikker du altså for å signalisere «bra jobba! Nå skal du få en belønning, fordi det du gjorde akkurat nå var helt riktig!». Alternativ til klikkeren er å bruke stemmen og si «bra», men for små dyr kan det være lettere med en klikker fordi den alltid vil gi fra seg den samme lyden.

Belønningen bør være slik at fuglen syntes det er verdt å jobbe for den og den bør matche fuglens innsats. Dersom fuglen har fått til noe ekstra vanskelig eller helt perfekt kan man gjerne gi litt ekstra for å vise at dette satte jeg ekstra pris på. Belønning kan være alt fra kos, til å få leke litt med en leke, en godbit, noe godt å drikke eller noe annet fuglen setter stor pris på. Dersom man bruker godbiter som belønning, er det viktig at godbiten ikke er for stor, da vil mye tid gå med på å spise og kose seg med godbiten og det er upraktisk når du ønsker å komme fort i gang med neste repetisjon.


Hvordan kommer du i gang?

Før man kan begynne å trene med klikker må fuglen «klikkes inn». Da lærer man fuglen at et klikk fra klikkeren betyr at en godbit er på vei. Dette er en kobling vi må lage, for fuglen har ingen forutsetning for å unne dette fra før. Innklikking skjer ved at du klikker med klikkeren og deretter belønner med en gang etterpå, dermed lages en kobling mellom klikk og belønning. De fleste fugler lager denne koblingen veldig fort, så det holder ofte med 2-3 økter med 10-15 repetisjoner. Ideen er at dyret skal sitte igjen og tenke «Hva kan jeg gjøre for å få et klikk?» Når fuglen er klikket inn er det bare å begynne å lære bort triks.

En targetstick er en pinne med en liten kule eller et annet markert punkt på enden. Ideen med targetsticken er at fuglen skal læres opp til å orientere seg etter den kulen på enden. En targetstick er et fint verktøy til å lære inn andre triks, da man kan bruke stikken til å dirigere fuglen dit man vil, f.eks kan man lære bort en piruett med targetstick ved å få fuglen til å følge sticken i en runde rundt seg selv. Man kan ogå føre fuglen inn i buret ved å få det til å føle sticken inn av buret.


Trene med targetstick

targetstick med klikker

Det å lære fuglen å følge sticken er veldig enkelt. Presenter sticken for fuglen med den markerte/runde enden mot fuglen. Fuglen vil nesten garantert forsiktig ta tak i den med nebbet, så fort den gjør dette klikk og belønn. Gjenta dette noen ganger, deretter kan du forsøke å la targetstickens ende peke litt bort fra fuglen, slik at den må gå litt for å få tak i den. Hver gang fuglens nebb er borte i sticken: klikk og belønn. Etter noen repetisjoner, skal fuglen være i stand til å følge targetsticken over litt større strekninger. Husk å alltid belønne når fuglen er borti sticken med nebbet.

Andre ting å tenke på:

* Når man jobber med en klikker er timing viktig, dersom man klikker for sent kan adferden være over og fuglen tro du belønner for noe annet enn det du gjør.

* En økt bør ikke være for lang, i starten holder korte treningsøkter på 5-10min, så kan man heller trene flere ganger om dagen.

* Det er viktig å belønne hver gang fuglen utfører et triks riktig, du jobber ikke hvis ikke du får betalt, det gjør ikke dyret ditt heller! Husk at betaling må ikke være godbiter, litt ros og ekstra kos holder

* Adferd som er innlært, kan også avlæres dersom den ikke vedlikeholdes

* Trening skal være en god opplevelse for deg og fuglen din, det er noe hyggelig dere gjør sammen.

Det finnes mange gode kilder med mer informasjon om klikketrening, og et raskt søk på youtube vil gi deg videoer om hvordan trene spesifikke triks og atferder, andre fine kilder er goodbird.inc, ffat.com, clickertraining.com. På facebook finner du mange grupper som handler om ulike dyr og trening, der kan man spørre om råd og lese om andres erfaringer