Menu
MENU
Swipe to the left

Synlig i mørket

By Dyresjappa 1 month ago 441 Views No comments

Høsten er her! Dagene blir kortere og kveldene merkbart lengre og mørkere. Dette betyr at det er på tide å finne frem reflekser og lys for å bli synlige.

Visste du at høsten er den farligste tiden i trafikken? Det er i den perioden det er flest dødsulykker med fotgjengere. 65% av alle fotgjengerulykkene skjer i høst-/vinterperioden. Gatelys gir ofte falsk trygghet. De mest utsatte stedene er fotgjengeroverganger og tettbebygde strøk med gatelys.

Redd liv!

Ved å bruke refleks, reduserer du risikoen for å bli påkjørt med hele 85 prosent.

Det er vanskelig for bilistene å få øye på en fotgjenger uten refleks. Med nærlys ser du en gående med refleks på cirka 140 meters avstand. Uten refleks er tallet såpass lite som 25-30 meter. På denne avstanden har bilistene ofte ikke nok tid til å stoppe med mindre de kjører veldig sakte. Dersom det i tillegg er uvær blir det enda dårligere sikt og kan noen ganger også gi mye lengre bremselengde.

refleksvest

Det finnes massevis av gode produkter på markedet for både hund og katt. Refleksvester for hunder burde være en selvfølge for alle hundeeiere . Det er en billig investering for å bli godt synlig i trafikken. Vi har flere varianter refleksvester her hos oss i Dyresjappa. Disse vestene kan enkelt vaskes i vaskemaskinen. Vesten trenger ikke å sitte tett på kroppen, kjøp gjerne en størrelse større enn for liten, så har du muligheten til å ha den over både genser, regn- og vinterdekken også.

Dyresjappa har også ulike typer hundelys. Vi har flere varianter både halsbånd med usb-ladning i ulike farger, og enklere hundelys som kan festes på hundesele eller hundehalsbånd.

Blinkebånd eller andre lysprodukter som dette; gir bilister, fotgjengere, syklister og deg selv en veldig god oversikt over hvor hunden befinner seg. Hvis du skulle slippe hunden løs i parken, på sletta, i mark og skog; er det lett å se hvor hunden din er. Har du flere hunder er et tips fra oss i Dyresjappa å bruke forskjellige farger på hver hund, slik at du enkelt kan se hvilken hund som er hvor.

orbiloc lys i ulike farger

Vårt mest synlige og robuste lys er Orbiloc sine hundelys som kan sees på 5 kilometers avstand!

kattehalsbånd med refleks

Katter aksepterer jo ikke å ha på seg hva som helst på kroppen, men reflekshalsbånd til katt har vi i flere varianter, slik at også den kan bli mye mer synlig ute med enkle grep. Det er også mulig å feste et lite lys på kattehalsbåndet.Bruk lys og refleks - både på kjæledyret og deg selv - det redder liv!

Slik lager du en urteblanding til din kanin eller gnager

By Dyresjappa 3 months ago 619 Views No comments

Nå er høsten her for fullt og den har så mye fint å by på for din kanin eller gnager! Plukk kvister, løv og urter og lag en deilig hjemmelaget høstblanding.


Planter som er fine til alle gangere er:Chinchilla spiser hjemmelaget høsturtemiks

løvetann med blomst og blad

nye skudd av brennesle

rognebær

villnyper

groblad med blomst og blad

ringblomst

urter som mint og basilikum

roser

solbærblader

og så klart, gress og strå

Kvister er flotte for tannsliping og kan kuttes i mindre deler eller serveres som de er. De kan brukes både ferske og tørket. Egnede treslag er blant annet hassel, osp, selje, pil og frukttrær. Det er viktig at frukttrærne ikke er av kjernefrukt som plommer og moreller. Husk også å styre unna bjørk og hekk/ prydbusker.

Plukk bare friske, rene planter som ikke er angrepet av sykdommer eller skadedyr.


For at blandingen skal vare lengst mulig bør den tørkes. Å tørke planter og kvister er ikke vanskelig! Du samler små buketter med urter, planter og kvister og knyter dem sammen med hyssing. Deretter bør du henge de opp på et tørt, varmt og luftig sted. La urtene, planter og kvister tørke to til fire uker til de er så tørre at de smuldrer mellom fingrene når du presser dem sammen. Vil du gjøre det raskere kan du bruke ovnen til dette. Legg et kjøkkenhåndkle på en rist på et stekebrett. Legg deretter urtene på kjøkkenhåndkle. Husk å ikke legg de oppå hverandre. Sett stekeovnen på 40-50 grader og la ovnsdøra stå litt åpent. (bruk gjerne varmluft, om du har). Snu litt på urtene og la de ligge til de er knusktørre. Dette kan du gjøre med flere brett samtidig.

Bær kan legges utover aviser på et varmt tørt sted. Det er best å snu på dem hver dag for raskest tørking. Du kan også her gjerne bruke ovnen for å tørke frukt og bær. Dette spare du masse tid på. Legg fruktene og bærene på et bakepapir på et stekebrett og sett disse i ovnen. Hver type har litt forskjellige temperaturer og tørketid.


Her er en liten oversikt:

Tynne skiver appelsiner, klementiner – ca 50-60 grader og la de ligge i ovnen ca. 2 timer. La skivene lufttørke til de er sprø.

Tykke skiver pærer, epler – ca 90 grader og la de ligge i ovnen til de har fått en fløyelsaktig hinne utenpå, etter dette senk temperaturen til ca. 50-40 grader og vent til det ikke kommer mer fuktighet ut av dem, når du klemmer dem.

Blåbær og tyttebær – Først må du lufttørke dem i ca. 2-3 døgn på et tørt og luftig sted. Tørk dem før du setter dem i stekeovnen, la de stå i ovn ca. 30-40 grader i 1-2 timer. Øk varmen etter dette til ca 70 grader og la dem ligge i ovnen til de er gjennomtørre.

For å piffe opp blandingen kan man tilsette rosiner, frø og nøtter og annen frukt for de kjæledyrene som tåler dette. Husk at det kan være mye sukker i endel frukt; og at for eksempel kanin, chinchilla og degus med fler ikke bør ha det.

Vær sikker på at plantene du har plukket ikke er sprøytet, og styr unna planter fra veikanten!


Din firbente venn vil sette pris på innsatsen din og kose seg med den naturlige urteblandingen!

Valpeforberedelser i hjemmet

By Manoe 4 months ago 2388 Views No comments

Når dere har funnet hunderasen, oppdretteren og valpen deres, er det ikke lenge til den kommer i hus. Da er det en del ting det kan være lurt å forberede. Kanskje har dere aldri hatt hund før, eller det er veldig lenge siden dere har hatt en valp? Her er våre beste tips til hvordan dere kan gjøre klart huset for det nye familiemedlemmet deres.

Lurer du på hvilke valpeprodukter du bør skaffe deg til valpen? Kan du lese mer om det i «huskeliste til valpen» bloggen her.


Klargjøring av huset

Når du får deg valp bør du valpe-sikre hjemmet ditt, samt verne om eiendeler du er glad i og helst ikke vil ha ødelagt. Det er mye som er spennende for en valp, og i likhet med småbarn, vet de verken hva de ikke får lov til å tygge på eller hva som ikke er bra for dem. Det er viktig å fjerne og/eller beskytte elektriske kabler, samt at det er færrest mulig små ting liggende rundt. Sko, skittentøy og vaskekurver lukter nærmest uimotståelig for en valp. Det finnes mange eksempler på veterinærer som har operert ut skitne truser og sokker etc. fra små hunde-mager.

puppyMed fersk valp i hus kan det være greit å stenge av noen områder i huset, for å gjøre huset litt mindre og tryggere for valpen din i starten. Du kan gjøre dette ved å stenge av visse rom, eller bruke separeringsvegger (gates) til hund eller barn. Ved å bruke noen av disse hjelpemidlene kan du gjøre det enklere for deg å trene hunden din til å bli stueren, trygg og sikre den mot potensielle farer når den er alene hjemme.

Husk at valper, kommer til å finne ting de ikke skal ha tilgang på uansett hvor mye forberedelser du har gjort på forhånd, men det er jo også litt av moroa og utfordringen med å få seg valp. Det er din jobb å lære valpen grenser, men i den første tiden er det mer enn nok å lære den navnet sitt, å bli trygg på den nye familien sin, og det å gjøre fra seg ute. Må man gå å si nei hele tiden og ta vekk ting, blir det mye negativ oppmerksomhet for valpen, som igjen kan gjøre den utrygg og skape atferdsproblemer på et senere tidspunkt. Det bør alltid være langt mere ros og skryt enn antall «neier» og «fyer» for valpen.


Les deg opp om rasen

Det finnes så mange forskjellige hunderaser, samtidig som ulike blandinger også er populært. Vi håper at du allerede har satt deg grundig inn i rasespesifikke detaljer rundt valpen din. Men hvis du ikke har gjort dette enda anbefaler vi å gjøre det nå. Det er helt essensielt å vite nok om rasespesifikke behov og instinkter for akkurat din hund. På den måten kan du være best mulig forberedt på hva slags hund du får i hus; da din hund også med stor sannsynlighet kommer til å være ganske lik. Får du blandingshund bør du lese deg opp på alle rasene hunden er blandet av, da det er litt lotteri hva du kan forvente og du dermed bør kjenne til så mye som mulig. Det aller beste er kanskje å dra rundt å besøke ulike hundeutstillinger, messer og prate med oppdrettere med god kunnskap og erfaring med rasen.


Å reise hjem med valpen

Å komme hjem med ditt nye familiemedlem er veldig spennende og en spesiell dag du garantert kommer til å huske.

Hilse på familjen

For valpen sin del er dette dagen den forlater mor og søsken og kommer inn i en ny flokk, nemlig deres familie. Dette er en dag med masse inntrykk for valpen, og det er derfor viktig å redusere ytterligere stress så mye som mulig.

Kanskje sitter det forventningsfulle barn i baksetet som vil kose og leke med valpen på vei hjem? Det bør du i så fall unngå. Forbered barna på at valpen bør få ro og hvile i størst mulig grad under kjøreturen hjem, og ikke gires opp på noen måte.

Før bilreisen bør valpen få muligheter til å gjøre fra seg og tisse før den settes i bilen.

For å gjøre omgivelsene tryggest mulig, er det veldig fint om valpen får med seg et reisepledd eller en leke som lukter av sin firbente familie. Spør gjerne oppdretter om dette, slik at valpen kan søke trygghet i kjent duft av mamma og søsken.

Det kan være fint å småprate med hunden på vei hjem, da dette er beroligende for hunden sin del. Har du en lang reise hjem, bør du stoppe flere ganger og la valpen drikke, snuse og gjøre fra seg ved hvert stopp. Temperaturen i bilen bør være behagelig og ikke for varmt eller kaldt.


Å komme hjem

Å komme inn i det nye huset sitt bør gjøres på en positiv og rolig måte.La den se seg rundt og ta ting i sitt eget tempo.

Det er ganske normalt at valpen ikke har så god appetitt med en gang den kommer hjem fra oppdretter. Det er viktig at valpen begynner å spise og drikke , men ingen grunn til panikk med en gang. Det ordner seg som regel helt fint innen kort tid, men vær gjerne litt ekstra oppmerksom på dette i de første dagene hjemme.

Ta valpen med ut ofte og regelmessig, slik at den kan gjøre fra seg. Valper har små blærer, og kan ikke holde seg så lenge om gangen. Regelen er å ta de med ut etter de har spist, sovet og drukket, så som du skjønner blir det mange turer ut, men er du flink til dette legger du også forholdene til rette for å få valpen stueren hurtigst mulig. Hyppigheten på turer ut kan gå nedover ettersom valpen blir flinkere og flinkere og eldre og eldre.

Den første tiden bør man begrense antall besøk utenfra familien. Valpen trenger tid til å slå seg til ro, leke, sove, spise, lære navnet sitt og bli kjent og trygg på dere. Ved å ta det litt rolig den første tiden, kommer de gode rutinene raskere på plass, og valpen blir trygg på den nye flokken sin.


Den første natten for valpen hjemme

Den første natten med valpen er veldig spennende for både hund og eier. Det er naturlig at valpen savner mamma og søsknene sine, og trenger ekstra mye oppmerksomhet og nærhet fra deg da. Den kan pipe og ule og være litt fra seg, men dette vil gå over når den slår seg til ro i sin nye flokk. valp som sover

Vi anbefaler at du eller en i familien legger seg sammen med valpen de første nettene, for å tilby nærheten, varmen og trøsten den til nå har fått av hundeflokken sin. Noen hundeeiere ønsker ikke at hunden skal ligge på soverommet sitt, og hvis det er tilfellet, anbefaler vi å ta med madrassen din og legge den ved siden av hunden sin der du har planlagt at hunden skal sove fremover, og heller tilbyr en trøstende hånd oppi hundesengen ved siden av din seng osv.

Store hundesenger med masse plass er ikke å anbefale for valpen, da dette er ukjent og utrygt for de fleste valper som kommer rett fra en flokk hvor valpene har ligget nærmest oppå hverandre i klynge. Ved å bruke noen deilige myke tepper eller plysjleker som kan ligge i hundesengen sammen med valpen, kan det fungere som et lite substitutt for sine pelskledde søsken og gjøre det koseligere og mere beroligende for valpen.

Huskeliste for nybakte valpeeiere

By Manoe 5 months ago 1208 Views No comments

Å få en valp, kan sammenlignes litt med å få en baby. Den trenger mye tid og oppmerksomhet; og forholdene i hjemmet må legges til rette. Valpen trenger en del tilbehør, og innkjøp spesielt i startfasen. Vi har derfor laget en huskeliste med kun de viktigste tingene du burde ha for å ha det du trenger når du får valpen i hus. Vi har holdt oss til det mest nødvendige, da vi ikke er tilhengere av at du skal ende opp med masse utstyr som du faktisk ikke kommer til å trenge.

Hør også gjerne med oppdretteren /valpeselgeren din om hva som følger med valpen av utstyr, og om eventuelle anbefalinger, da de ofte har vesentlig kunnskap om sin hunderase og spesielle behov for akkurat den hunden du har kjøpt deg.


Huskeliste til valpeeiere;

 • Reisebag/reisebur.

Dette hjelper deg med å hente valpen trygt hjem, og du kommer til å trenge dette videre når du skal ta den med til veterinærbesøk eller andre steder som til venner og familie. Det er viktig at reiseburet kan festes trygt i bilen.

 • Kobbel og halsbånd/sele.

Mange får med seg en «valpepakke» fra oppdretter, og disse inneholder ofte et halsbånd og kobbel. Det er litt vanskelig å estimere hvor liten valpen er i begynnelsen. Mange nybakte valpeeiere er sjokkert over hvor liten valpen er når de henter de rundt 8/9 ukers alder.

Justerbar hundeseleDet er greit å være forberedt på at som med babyklær må nok også utstyr byttes ut raskt ettersom valpen vokser veldig hurtig. Dyresjappa anbefaler deg derfor å kjøpe et halsbånd eller en hundesele som kan justeres mest mulig rundt halsen og brystet så du kan ha det lengst mulig, og at det kan vokse en stund med valpen.

Valper elsker å bite i leiebåndet da de ikke er vant til å ha en sånn spennende snor knyttet til seg og mange ser dette som lek! (Ta derfor høyde for at du kan komme til å trenge å bytte ut dette innimellom, mens du lærer hunden din av med å bite i båndet). Vi anbefaler IKKE bruk av flexikobbel /snellebånd på valper, da dette ikke er egnet.

 • Mat og vannskål.

Her bør du ha stabile matskåler som står stødig på gulvet. Kjøp gjerne en litt større skål til vann enn til mat, da hunder/valper ikke skal ha like mye mat som vann.

 • Hundemat.

Hør gjerne med oppdretteren din hva slags hundemat valpene har hatt hos dem frem til nå. Vi anbefaler vanligvis å fortsette med valpeforet som de er vant med i begynnelsen, da de får allerede mange nye inntrykk med flytting til sin nye flokk. Skulle det være slik at du ser at valpen din ikke har det optimalt på hundematen den går på, er løs i magen eller viser andre tegn på å ikke trives med maten den får er vi selvfølgelig behjelpelig med å rådgi deg videre for å finne et hundefor som fungerer for valpen din. Kom innom oss i dyrebutikken vår, eller ta kontakt med oss. Vi hjelper deg gjerne!

 • Hundeseng. Hundeseng

Valper er ofte ikke stuerene rett fra oppdretter, og derfor kan det skje en del ulykker den første tiden. Vi anbefaler å finne en hundeseng med et trekk som kan vaskes; slik at du får mer glede av sengen i det lange løp.

Valpen feller også tenner, og har derfor et større tyggebehov som vi ikke alltid er oppmerksom på. Noen valper får ut behovet på sengen sin. (I mine øyne er det kanskje bedre enn å gjøre det på dine fine møbler?) Tenk derfor godt gjennom valget av stoff på hundesengen. Generelt gir tykkere stoff, mer solid hundeseng med en lengre levealder. :-)

 • Hundebur.

Hvis du tenker på burtrening eller hvis du vet at oppdretter har trent på dette, er det lurt å ha et stabilt hundebur i huset fra starten for å fortsette det gode arbeidet. Hundeburet skal fungere som en trygg og solid hule hvor valpen kan trekke seg tilbake når den trenger ro eller hvile. Buret skal aldri brukes som straff, og må læres inn på en tålmodig og positiv måte for at hunden skal oppleve buret som trygt og godt.

 • Tisseunderlag og CSI urine off. CSI urinefjerner

Tisseunderlag er et enkelt og perfekt hjelpemiddel for valpen din til do-trening, da det ikke alltid er like lett å få med seg hver eneste gang de må ut å tisse eller gjøre fra seg. Disse underlagene absorberer stor mengde og er supre som underlag i reisevesker/reisebur og eventuelt i hundeburet.

Så fort valpen har hatt et lite uhell i huset er det greit å ha riktig vaskemiddel som urine off for å fjerne disse luktene. (Hvis du vasker med vanlig vaskemiddel vil man ikke få ut alle disse og i visse tilfeller vil lukten forsterkes for hunden, selv om vi mennesker ikke kjenner noe lukt. Det er derfor viktig å vaske med et egnet middel for urinfjerning slik at ikke hunden markerer igjen og igjen på samme sted)

 • Leker.

Variasjon er nøkkelordet for en valp. Husk å ha noen tyggeleker som tau, gummileker med pigger som stimulerer kløende valpegommer/tenner. Koseleker som bamser, eller koseklut-leker faller også ofte veldig i smak hos de små. Kasteleker som ball, frisbee og andre stimulerende leker kan også være lurt å ha, de er bra for stimulering og aktivisering. Du bør ha kjøpt litt forskjellige leker så du har noe av hver «type» leke for å kunne variere og bli kjent med valpen din og finne ut hva akkurat ditt lille sjarmtroll liker best.

 • Stelleutstyr.

Det varierer veldig fra rase til rase hva du trenger av pelspleie og stelleutstyr til din hund. Det er derfor lurt at du har satt deg godt inn i spesielle rasebehov før du får valpen i hus. Det er lurt å starte stelle-treningen tidlig nok, og en gylden regel er at alt den voksne hunden skal klare bør valpen bli kjent med. Det vil si at skal du pusse tenner på en voksen hund, bør den begynne å vennes til dette allerede som valp osv.

De viktigste stelle produktene alle hundeeiere bør ha er: klotang (evt. blodstopp pulver), tannbørste og tannkrem, karde, massasjebørste, flåttfjerner, pels-saks og kammer (for hunder med lengre pels.)


Er du i tvil på hva valpen din trenger er det bare å spørre oss, så hjelper vi i Dyresjappa deg gjerne videre.

Lykke til og gratulerer med valp!

Hvorfor er det viktig at fuglen din får bade?

By Manoe 5 months ago 729 Views No comments

Forskjellige fugler har forskjellige behov og preferanser. Noen koser seg med en daglig dusj med sprayflaske, mens andre liker å bade på egenhånd i et badekar eller i en skål med vann. Vi anbefaler gjerne en kombinasjon, eller å ha begge muligheter tilgjengelig for fuglen din. Ikke alle fugler liker å bli sprutet på, andre igjen kan være redde for å bade selv. Fuglen skal bade i rent vann. Såpe skal ikke brukes da dette kan ødelegge fjærdrakten.


Fordeler med bading

dvergpapegøyer som har badet
 • Bading er en viktig del av det generelle stellet til fuglen din. Det gir fuglen mulighet til å holde fjærene sine sunne og fine.
 • Bading mykner opp skitt på fjær og hud og oppmuntrer til naturlig stell av fjærdrakten. Når du bader fuglen din regelmessig, kommer du til å legge merke til at fjærene begynner å bli vanntette.Det kommer av fuglens måte å stelle fjærene sine på.
 • Bading vil hjelpe å holde flassing til et minimum. I et innemiljø vil det raskere kunne danne seg forurensing i fjærdrakten i form av støv, flass og midd.

Merknad: Daglig ventilasjon (åpning av vinduer og dører) er den beste og rimeligste måten å få inn frisk luft i hjemmet ditt.

 • Bading i romtemperert vann gir fuglen en naturlig måte å fukte huden på. Huden til fuglen kan bli tørr og begynne å klø, og de fleste fugler kan da begynne å nappe sine egne fjær.


Når er bading ekstra viktig?

 • Bading er ekstremt viktig under fjærfelling. Når fuglen skifter fjærdrakt, kan fuglen begynne å klø og føle seg litt ukomfortable når nye fjær vokser ut av huden.Ved å hjelpe fuglen din til å holde huden og fjærene hydrert ; letter du fjærfellingsprosessen mye.
 • Bading er også ekstremt viktig for rugende fugler, da det hjelper dem til å regulere fuktighetsgraden i redet sitt. Fuktighet I redet er nødvendig for å ha en riktig utvikling av ungene inni eggene.


Forskjellige typer bading.

 • Dusj med sprayflaske?

Du kan teste om fuglen din er interessert i å dusje ved å spraye litt over fuglen. Sprayflasken skal være på den mest diffuse innstillingen, sånn at det blir en mildest form for spraying som mulig, nesten «duggtynn» spraying. Dersom fuglen er interessert i denne type bading, kommer den til å spre vingene sine, bukke hodet, rister på kroppen og kose seg med dråpene.

 • Ta en dusj?

Papegøyer er sosiale vesener av natur og mange koser seg med å dusje sammen med eieren.

Papegøye som dusjer

Det finnes noen fuglestativer egner seg spesielt til dusjing enten sammen med deg eller alene. Disse stativene har sugekopper som kan festes på glass som du ofte har i dusjen. Noen liker best å ha fuglen på skulderen. Hvis du ønsker å prøve denne formen for bading, trenger du tålmodighet. La fuglen først se deg i dusjen før du prøver å ta fuglen med deg. Fuglen må bestemme seg selv for at dusjen er trygg, og bør gjøre det på egne premisser slik at det ikke blir skummelt. Eventuelt ha fuglen på armen og sett dusjen rolig på, mens du deretter lar papegøyen velge selv om den ønsker å teste vannet eller ikke.

 • Vasken:

Mindre fugler som conurer, dvergpapegøyer med fler; elsker lyden av rennende vann. Når vannet i kranen er satt på, kan de gjerne fly/hoppe fra ene siden til andre siden i vasken. For de som har slike fugler kan bading i vasken være ideelt. Da er det viktig at du gjør rent området og setter vannkranen på en meget lav stråle eller drypp-tilstand.

Undulat i fuglebadekar

Vanntemperaturen bør ikke være kald eller varm, helst romtemperert eller litte grann varmere.

 • Badekar/Vannskål:

Små fugler klarer enkelt å hoppe inn i et fuglebadekar, og mange liker det veldig godt. Det er viktig at det ikke er for dypt i vannet, fuglen må ha mulighet å stå trygt i vannet uten å måtte svømme. Tilpass derfor vannmengde etter hva slags fugl du har.


Hvis fuglen din ikke viser interesse i det hele tatt for badingen, kan du forsøke å lokke med litt spinat, eller andre grønnsaker i badekaret. Ikke gi deg, det kan hende at du må gjenta dette i lengre tid for å få med deg fuglen, men før eller senere viser de aller fleste fugler interesse og får opp badelysten etterhvert. Det er viktig å ikke tvinge fuglen til å bade, da dette kan oppleves som veldig skummelt.

Read More Posted in: Fugl

Kommer katten din hjem med jaktbytter?

By Magdalena 5 months ago 787 Views No comments

Pleier katten din å komme hjem med uønskete jaktbytter?

Ønsker du å minimere antall bytter katten kommer hjem med? Her kommer noen tips som kan være til hjelp.

Å lære katten av med å jakte er nærmest umulig. Selv om katten får all den mat den trenger i hjemmet, så jakter katter sjeldent fordi at de er sultne, men fordi jaktinstinktet er veldig sterkt.


Men hvorfor kommer egentlig katten hjem med disse gavene til oss?

Meningen er mange rundt temaet, men mange forskere tror helt enkelt at det kan være at katten synes at husmor/husfar ikke er gode jegere, og dermed trenger opplæring. Mange kattemødre fanger bytter for så å ta de med seg hjem slik at kattungene kan øve seg på å bli jegere selv.

Normalt ser katten opp til sin eier som om han/hun var mammaen dens, men når det gjelder jakt, er forholdet omvendt. Eieren blir kattens «unge», og katten vender så atferden mot sitt menneskelige selskap.

En annen teori er at det kan være en måte for katten å vise sin takknemlighet og hengivenhet på.

Uansett hva grunnen kan være, er det jo egentlig omtenksomt at katten din kommer hjem med «gaver» til deg; men de fleste av oss synes jo dette er litt ekkelt likevel. Spesielt hvis byttet fortsatt lever.


Hva kan du gjøre for å minske muligheten for at katten tar med bytter hjem?Eksempel på kattehalsbånd med catsafelås

Det er ikke all verdens vi kan gjøre for å hindre katten i å ta med slike gaver hjem, men det beste er egentlig å bruke et kattehalsbånd med bjelle på katten. Lyden fra bjellen kan da fungere som en advarsel for fugl og andre dyr, så de rekker å komme seg unna før katten ta dem.

Det er en kjent problemstilling at katten kan henge seg fast i halsbåndet på gjerder og trær. Derfor er det veldig viktig å bruke et kattehalsbånd med Catsafe lås. Gode kattehalsbånd er designet for å løse seg ut dersom katten henger seg fast, og skal da minimere risikoen for å henge seg fast.

Noen mener også at det kan hjelpe å leke mer med katten hjemme. Katter ser jo på jakt som en lystbetont lek, og teorien er da at om de får ut mer av dette hjemme ved for eksempel å jakte på en kattevippe som Da bird eller lignende katteleker.
Ved å få ut jaktlysten hjemme, tror man da at interessen når de er ute senkes.


Katt som jakter på lekevippe

Kalsium- og vitamin D-mangel hos fugler

By Sara Lu 5 months ago 3083 Views No comments
Carina og araene
Det er få ting som opptar oss mer om sommeren enn været. Blir det sol? Blir det grått og regn? Dersom sola skinner, er det ingenting bedre enn å være ute og slikke sol. Mange fugleeiere triller da gjerne fugleburet ut så også fuglen kan få nyte sommersola. For oss mennesker er sol både deilig og nødvendig. Gjennom sol på huden, produserer vi viktig D-vitamin som hjelper oss med kalsium- og fosforopptaket og bidrar til å forhindre benskjørhet og dårlig immunforsvar. Dette gjelder også for fuglene våre. Men hvorfor er dette så viktig? Hva er viktigheten av kalsium og vitamin D?Kalsium

Kalsium er et veldig viktig mineral og mangel kan være svært alvorlig. Som hos mennesker er kalsium er viktig for skjelett og benbygning. 99% av kalsiumet i kroppen befinner seg i skjelettet. Det meste av kalsiumet befinner seg altså i skjelettet og mangel fører derfor til benskjørhet. En benskjør fugl, risikerer å brekke begge beina dersom den hopper fra pinnen og ned i bunnen av buret, rett og slett fordi beina ikke tåler sammenstøtet. Fugl-unger som får for lite kalsium, kan få deformert skjelett og dette innebærer gjerne smerter og handicap.


avivet romjul 008De de resterende 1% av kalsiumet i kroppen finner vi i blodet, der det hjelper muskler og nervesystemet. Mangel på kalsium hos fugler, kan derfor føre til nerveproblemer og muskelkramper. Særlig Jaco-papegøyer (Afrikansk Grå) er utsatt for krampeanfall ved kalsiummangel. En mer kjent konsekvens av kalsiummangel, som også har med muskler og nervesystemet å gjøre, er eggleggingsnød hos hunnfugler (en akutt livstruende tilstand der egget sitter fast i hunnfuglens kloakk, og ikke kommer ut). Eggleggende fugler, må ha ekstra kalsium, da det går med masse kalsium for å produsere eggeskall, risikoen for kalsiummangel, blir dermed høyere.


Kilder til kalsium:

De fleste fugler får nok kalsium gjennom en variert diett bestående av pellets eller gode frøblandinger, frukt, grønnsaker, nøtter og frø. Men nøtter og frø inneholder også mye fett og bør derfor betraktes som ekstra snacks.

 • Grønnsaker med masse kalsium: Brokkoli, selleri, kinakål, grønnkål, hodekål, ruccola, nepe, sennepskål, spinat, persille, bønner (må kokes)
 • Frukt: appelsin
 • Nøtter og frø : mandel, valnøtt, gresskar, lin
 • Pellets
 • Kosttilskudd

Vitamin D

Hos fugler (og mennesker) regulerer vitamin D opptaket av kalsium fra tarmen. Uten nok vitamin D, vil alt kalsiumet som fuglen får inn gjennom maten, gå gjennom tarmen uten å absorberes, og komme ut igjen i andre enden, uten å gjøre fuglen noen nytte. Dermed er en diett med masse kalsium bortkastet, dersom fuglen ikke har nok vitamin D. I tillegg til å styre opptak av kalsium, er vitamin D viktig for immunforsvaret og celleproduksjon.

Kilder til vitamin D:

 • Pellets
 • Direkte sollys. UV-stråler kommer ikke gjennom glass eller plastikk. Fuglen produserer dermed ikke D-vitamin når den sitter i sollyset i vinduskarmen.
 • UV-lys: dette er egne lyspærer du kan få kjøpt hos Dyresjappa som sender ut UV-lys slik at fuglen får sin egen lille sol. Det er viktig at det står spesifisert at det er UV-lys og ikke bare full-spekterlys, da disse ikke nødvendigvis sender ut UV-stråler.
 • Vitamintilskudd

OBS: en fugl som får nok vitamin D gjennom pellets, trenger IKKE vitamintilskudd da dette kan føre til vitamin D overdose som heller ikke er bra.

Ronja og Donald utsikt fra rommet

UV-stråler går ikke gjennom glass, fugler må derfor sitte ute, eller under UV-lys for å produsere vitamin DKilder:

https://www.apotek1.no/kost-og-ernaering/vitaminer-mineraler/vitamin-d

http://www.birdchannel.com/bird-health/vitamin-d-deficiency-in-birds.aspx

http://www.northernparrots.com/calcium-vitamin-d-and-specialised-lighting-blog69/

​Hund som ikke liker å bade?

By Maja 6 months ago 2737 Views No comments

Når det er sommertider og fryktelig varmt er det alltid gull verdt å kunne få hunden til å kjøle seg ned med et bad. Ikke bare kan svømming for hunden være nedkjølende, men svømming og vann-lek en utmerket muskel og kondisjonstrening.

Men alle hunder er ikke like store badenymfer som andre. Noen hunder kan man nesten tro er født til å elske vann og å svømme, mens andre har en mer tvilende innstilling til det å bli våt. En viss faktor som spiller inn skyldes det at den del hunder faktisk er avlet for å arbeide i vann, men du kan faktisk lære hunden din å ha en mer positiv innstilling til vann.

Med hundetrening er ingenting umulig, men ting tar tid. Dette er blogginnlegget for de som kanskje skulle ønske de hadde en badeglad hund, og ønsker å lære mer om hvordan man kan trene hunden din til å like vann mer.hund som vasser i vannet


Det å få hunden til å kjøle seg ned, behøver ikke alltid være et fullt bad. Hunden trenger ikke nødvendigvis å gå så langt ut at den faktisk må svømme, ofte er vassing opp til brystet og vann opp til under magen nok til at den får kjølt seg ned.

For å avkjøle en hund er det disse stedene på kroppen som hjelper å for holde temperaturen nede på en hund. Derfor er det svært mange hunder som kan trenes til å i hvert fall vasse litt i vannet.Har du en hund som ikke er særlig glad i vann? her er noen tips:

-Start i det små, ikke tving hunden i vannet. Det som er viktig at man ikke skal tvinge eller stresse hunden i vannet. Dette skaper bare negative assosiasjoner.

-Når du skal venne hunden til vann, er badeplassen viktig å tenke på. Et sted med glatte steiner og der vannet blir umiddelbart dypt er ikke ideelle start plassen. En grunn strand med stabil bunn er ett fint sted å starte treningen. Der kan hunden selv bestemme tempo med hvor lang den vil gå og kan gå ut og inn av vannet enkelt.

hund som apporterer hundeleke i vannet

-Hvis hunden din er veldig glad i leker, start med å kanskje kast ballen eller leken ytterst i vannkanten. En flyte-leke som dupper i vannet og som er lett å gripe er ideelt til denne typen trening. Eller lek bare med hunden nærme vannkanten. Da kan hunden kjenne på det at en pote eller to blir bløt ikke er så farlig. I beste fall glemmer hunden snart at vannet er ubehagelig og fokuserer i stedet på det positive. Hvis man tar dette sakte steg for steg kan man tilslutt kaste leken i vannet og hunden syns kanskje tilslutt at det er gøy å apportere leken i vannet.
-Har du en hund som liker godbiter bedre enn leker? Da har man ulike hundegobiter som flyter. Man kan da kaste en håndfull godbiter i vannet og hunden kan vasse og spasere rundt i vannet å kose seg.

-Når hunden ser ut til å godta å vasse rundt i vannet kan du prøve å kaste flyteleken eller godbitene lenger ut og se om hunden tørr å teste ut ett par svømmetak. Husk at den må få lære seg at vann er bare knyttet til positive opplevelser, fylt med masse leking, eller masse godbiter. Før man pusher det lengre. Ha heller en trygg hund som er kjempe trygg på å vasse før man begynner å utfordre den mer.

-Har du mulighet til å følge med hunden i vannet blir du en stor trygghet for din hund.Flere hunder tørr mer når du også vasser eller bader litt i vannet. Hvis du viser at det ikke er farlig tørr kanskje hunden å kjenne på vannet og. Å bade sammen kan være noe morsomt for begge parter på stekende varme sommerdager.

-Et annet bra knep er å la den noe skeptiske hunden være i vannet sammen med en annen hund som elsker å bade. Da pleier det ikke å ta lang tid innen den skeptiske prøver det kompisen gjør.


hund som svømmer sett undenifra

-For å hjelpe hunden å forstå at den faktisk flyter når den svømmer, kan du la den også ha på en flytevest i begynnelsen. De første gangene hunden svømmer pleier de å sprute ganske mye siden de ofte hever forbeina over vannoverflaten når de svømmer. Hunden kan se litt panisk ut, men når den forstår at den faktisk flyter pleier det å roe seg. Da pleier også teknikken på svømmingen å forbedre seg og den lærer seg at det er lettere å svømme med forbeina under vannoverflaten.Lykke til med badetreningen! Håper noe av dette var til hjelp. Og husk bading skal være noe morsomt og positivt for hunden!

Marsvinets kosthold

By Karine 7 months ago 1066 Views No comments

HØY

marsvin som spiser høy

Godt og friskt høy er det aller viktigste du kan gi marsvinet. Det skal utgjøre 80% av kosten og de må ha fri tilgang. De må ikke få så mye annen mat at de ikke spiser høy. Ved å tygge på høy sliper de tennene og fordøyelsen holdes i gang. Høyet skal lukte friskt og være fritt for støv.

Det kan være lurt å legge inn en god håndfull (eller flere, avhengig av hvor mange marsvin du har) flere ganger om dagen for å unngå svinn.

De liker nemlig å dra høyet utover. Lete etter de beste stråene og sove i det.

De skal ikke ha høyhekk på veggen, det er ikke naturlig for dem å spise med hodet oppover.C-VITAMIN, GRØNNSAKER OG GRESS

nakenmarsvin som spiser persille

Marsvin kan ikke produsere C-vitamin selv og må få dette via maten. Ellers kan de bli utvikle skjørbuk, som er en mangelsykdom.

Et voksent marsvintrenger ca 10-30 mg/kg C-vitamin pr dag. Syke og drektige trenger minst 30mg.

Det anbefales ikke å gi C-vitamin i vannet. Dette forringes etter kort tid kan gjøre vannet surt og føre til at de drikker mindre. Det kan likevel være lurt å ha C-vitamin tilskudd tilgjengelig da syke og drektige dyr som nevnt trenger litt ekstra.

De kan få C-vitamin gjennom C-vitaminrike grønnsaker. Et bra utgangspunkt kan være 50 gram grønnsaker pr marsvin pr dag.

Grønnsaker med mye C-vitamin de spise kan være kål, paprika, fennikel og blomkål. Dette kan de få hver dag.

Brokkoli, grønnkål og persille innholder også mye C-vitamin. Men bør gis I begrenset mengde da de også inneholder en del kalsium. Noe som kan gi urinstein.

Gulrot bør gis i små mengder da det inneholder mye sukker og kan være fetende. Det samme gjelder for frukt. Epler kan gi sopp i munnen.

Agurk og salat har lite næringsverdi og bør kun gis som godbit.

Så lenge det er grønt og fint ute er gress og løvetann en fin kilde til C-vitamin og de trenger ikke grønnsaker så lenge de får gress. De kan gjerne få en god håndfull gress flere ganger om dagen. Pass på at gresset er usprøytet og rent.

Ettersom de er gangere vokser tennene hele tiden. Friske greiner av selje, bjørk, rogn ol er fine å gnage på. Pass på at greinene er usprøytet.PELLETS

marsvin som vil ut å kose

Marsvin har lett for å legge på seg og trenger ikke så mye pellets. Men samtidig er det også en kilde til C-vitamin.

Ca 20 gram pr dyr pr dag. For eksempel fra Beaphar Nature eller Oxbow marsvinpellets.

De skal alltid ha tilgang til friskt vann.MARSVIN SKAL IKKE SPISE

Poteter, alle former for løk, rabarbra, avokado, tomatblader og stilk dette kan være giftig for dem.

De skal heller ikke ha mineralstein eller saltstein. Det kan gi urinstein.

Ellers skal de ikke ha mat som er beregnet på mennesker som brød, knekkebrød osv.

Alt du trenger å vite om flåttmidler til kjæledyr

By Manoe 7 months ago 1446 Views No comments

Med varmere vær vekkes alt til liv, også de vi kanskje er mindre glad i, som flått. Det kan derfor være lurt å passe litt ekstra godt på både katt og hund. Flått kan være farlig for kjæledyret ditt, da noen flått kan være bærere av borrelia bakterien som kan smitte over på dyr og mennesker.

Symptomer på borrelioseinfeksjon: lite matlyst eller energi, feber, forstørret mage, mørk urin eller vekttap. I verste tilfeller kan det oppstå lammelser i ansiktet, epilepsianfall, muskelsmerter eller/og halthet og ustø gange.

FlåttfjernerHva gjør du? Å forebygge er bedre enn å behandle!Derfor er det anbefalt å sjekke dyrets pels daglig, og fjern flått når du finner den. Ta bort flåtten med en flåttpinsett. Ikke skrap eller børst den bort da dette kan skape lokal irritasjon og smittefare. Bruk av normal «menneske» pinsett er ikke å anbefale, da denne ofte klemmer i stykker flåtten mens den sitter i huden og gjør det meget vanskelig å få ut restene. Invester i skikkelig flåttpinsett for betydelig enklere og sikrere flåttfjerning.

Hva skal du gjøre med flåtten etter at den er fjernet fra dyret? Flåttsenteret.no anbefaler at du kaster den i do og skyller de ned.Dersom det er en voksen fullsugd hunnflått (kan være opptil 1cm) kan man bare kaste den i søpla. Fullsugde hunnflåtter klarer ikke å bevege seg noe særlig og vil ikke klare å krype ut av søpla.


Hva kan du gjøre til å beskytte kjæledyret ditt?

Det finnes diverse midler på markedet som fungerer på ulike måter. Det er viktig at du leser godt i gjennom bruksanvisning da de fleste flåttmidler kan ha bivirkninger på kjæledyret ditt.

Flåttmidler fra veterinær fungerer ved at kjæledyret får et virkestoff med en form for gift på huden som repellerer flåtten. Dersom flått likevel skulle feste seg, kommer den i kontakt med vertens kroppsvæsker og eksponeres da for virkestoffet. Når flåtten eksponeres dør den, og flåtten slipper dyret ditt. Flåttmidler hos veterinær finnes i tabletter, halsbånd eller dråpeform.

Flåttmidler fra dyrebutikker kan også kjøpes i halsbånd eller dråpeform. Den største forskjellen er at våre flåttprodukter er en kombinasjon av naturlige ingredienser (ikke giftstoffer) som avstøter flått, lopper og andre insekter. Produktene fungerer ikke som garanti for at flått ikke setter seg, men kan betydelig minske bitt.

zero bugs elektronisk flåttjagerDet er veldig viktig at du som dyreeier vet at det ved bruk av alle typer flåttmidler både fra dyrebutikk og veterinær kan forekomme alvorlige reaksjoner. Slike reaksjoner er vanskelig å forutse; og derfor anbefaler vi at når du skal påføre flåttmidler på kjæledyret ditt,at du holder det under oppsikt i starten for å tilsikre at dyret har det bra.

Skulle en uheldig reaksjon oppstå er førstehjelp i denne situasjonen å bade dyret grundig med vann, og oppsøke veterinær.Har man brukt flåtthalsbånd skal dette selvfølgelig fjernes så fort som mulig- og før badingen. OBS: Bruk aldri flåttmidler beregnet for hund på en katt. Dette kan være dødelig.

Giftfrie flåttprodukter? Vil du ha en naturlig løsning på flått, som ikke kan gi noen former for bivirkninger i det hele tatt, kan vi anbefale elektroniske flåttjagere isteden. Denne typen flåttmidler lager ultralyd som flåtten ikke liker, men som hunden eller katten ikke reagerer på. En miljøvennlig og giftfri løsning, som ikke gir 100% beskyttelse, men likevel meget god effekt og helt uten bekymringer om bivirkninger.