Menu
MENU
Swipe to the left

​Hvordan sette på snøsokke?

By Maja 6 days ago 106 Views No comments

1. Finn snøsokk i riktig størrelse. Sokken skal være litt bredere enn poten, test på framlabbene, siden de gjerne er bredere enn baklabbene. Sokken på bildet er i str M, og hunden er en Gordonsetter.

potesokk, finn riktig størrelse

2. Ta sokken helt på, så tåa er nede i tuppen.

Ta potesokken helt på

3. Ta en finger mellom poten og snøsokken (hvilken finger varierer fra person til person; en mann med kraftige hender bør bruke lillefinger), og stram godt. Den hvite borrelåsen er elastisk.

stram potesokken godt

4. Snu sokken slik at borrelåstuppen vender utover.

Snu potesokken

5. Klipp av den løse tuppen av borrelåsen. En løs tupp gjør at det fester seg snø, og sokken har lettere for å bli tråkket av. Borrelåsen vil ikke rakne selv om man klipper.

 Klipp av den løse tuppen av borrelåsen

6. Ferdig påsatt, og klar til bruk.

Ferdig påsatt, og klar til bruk

7. Bonussteg hvis hunden skal løpe lenge løs i snøen, slik som på jakt. Surr selvklebende bandasje, sportstape, eller elektrikertape rundt borrelåsen for ekstra hold. OBS! Ikke stram med tapen, den skal kun legges oppå uten å stramme mer på beinet!

ekstra beskyttelse


God tur!

​Har du alt som trenger på skitur med din hund?

By Manoe 6 days ago 89 Views No comments

Å ha med hunden på tur når man selv står på ski er for mange en god kombinasjon. Selv får eieren en god treningsøkt og hunden får en god tur, «To fluer i en smekk» som man sier. Men hvis dere er en nye i denne situasjonen er det greit å forberede seg litt. Her er hva vi anbefaler å ta med deg på tur;

 • Kjørebelte og kjørestrikk
 • Trekksele – beregnet til ski
 • Potesokker
 • Vann til hunden
 • Mat til hunden
 • Varmedekken

For å hjelpe dere litt på vei prøver vi i denne bloggen å fortelle hva disse varene er og blir brukt for. Hvorfor det er viktig og hvilke funksjoner disse produktene har.

Det du trenger for deg selv:

Når du starter med skikjøring trenger du litt utstyr til deg selv. Hvis du kjøper det riktige utstyret har du glede av det i årevis, og uten det riktige utstyr kan skikjøring med hund bli en tungvint og ikke så hyggelig opplevelse allikevel.

Det som er viktig når man er aktiv på turer, «som jogging eller ski», er å kunne bevege seg optimalt. Et kjørebelte er derfor et produkt alle burde ha for denne typen aktiviteter. Dette belte gir deg frie bevegelser og hjelper deg å ha hendende fri.

non-stop trekkbelte

Trekkbeltene ser vanligvis ut som et bredt belte du fester rundt livet ditt med krok foran. Et godt skibelte bør ha en krok hvor du fester kobbelet og gjerne strikkavlastning i selve beltet for å skåne ryggen din. Kroken på beltet kalles også «panikkrok», og med denne kroken kan du enkelt løse ut hunden fra deg, dersom du skulle falle eller komme i andre uforutsette situasjoner. En kjørestrikk er et kobbel til hund som har en strikkdel i båndet. Strikkavlastning i både belte og kjørestrikken gjør at det ikke blir plutselige rykk hverken for hunden eller deg.

Det du trenger til hunden

For at hunden skal få maksimalt ut av trekksituasjonen er det viktig med en sele som gir hunden optimal bevegelsesfrihet og kraft utnyttelse. Hundeselen bør fordele belastningen jevnt over hundens kropp, og ligge ergonomisk på kroppen, samtidig som den må tillate full bevegelsesfrihet når hunden løper. En god trekksele er en sele som skal sitte godt rundt brystet på hunden og ha festepunktet bak ved haleroten. Seler med festepunkt mellom skuldrene som peker skrått bakover fra brystet til hunden egner seg ikke til tung trekking og er derfor ikke anbefalt for skikjøring.

non-stop freemotionsele

Hvis hunden din ikke bruker et hundedekken på selve «løpe»turen er det lurt å ha det med i sekken. Hunder som har løpt blir svette og fuktige, de kjøler seg fort ned, og det kan lede til nedkjøling og en våt hund som plutselig ikke har det så godt ute på tur. Derfor er det anbefalt, når du tar en pause at hunden får på seg et varmedekken. Temperaturen kan også endre seg underveis, så gjør hunden din en tjeneste og ta forhåndsregler.

Potene er også en kroppsdel som vi må tenke på før dere gå på tur, da ingen hund er skapt til å klare kulde over lang tid på labbene. Når de i tillegg er aktive, kan det fort bli såre poter og smertefulle labber for hunden.

Vi anbefaler at man bruker potesalve på labbene til hunden før man gå en skitur ute, dette forebygger tørre og sprukne poter. Les mer om labbestell her. Mange foretrekker potesokker fremfor potesalve da disse skaper en kuldebarriere og hindrer snø og is å sette seg fast mellom tærne. I tillegg hjelper potesokker mot salt og små grus.

Dersom du lurer på hvordan potesokker skal settes på kan du lese mer i vår potesokkblogg her.

Brus, kvikklunsj og appelsin.

De fleste av oss tar en pause i løpet av en skitur, og da er det gjerne brus, pølser, den velkjente kvikklunsjen og appelsin med i ryggsekken. Men har du husket på hunden din? De fleste av oss tenker ikke på at vi burde prøve å hindre hunden i å drikke av åpne bekker om vinteren. Det kalde vannet kan bidra til at hunden blir nedkjølt.

Derfor er det greit å ta med en drikkeflaske med vann for hunden din. Mat er også lurt å ha på tur, spesielt om turer er lenge er det godt med litt påfyll av energi. Våtfor er praktisk på tur siden dette gi både næring og væske; og hunden din blir garantert veldig fornøyd med denne overraskelsen i sekken.

God skitur!

Labbestell for såre poter!

By Beate Markhus 4 months ago 1075 Views No comments

Vinter i Oslo betyr saltede fortau, og saltede fortau er ofte ensbetydende med såre sprukne labber og poter. Det er viktig å forebygge, for har først skaden skjedd er det nesten bare vanntett potesokk i kombinasjon med en mykgjørende potesalve som kan hjelpe.

Potepleie for hunden er viktig! Hundens labber er eksponert for vær, vind og ytre påvirkninger som salt, grus med mer. Det er lurt å legge seg til en vane av å sjekke labbene til hunden jevnlig for kutt, sprekker, nedslitte tredeputer etc. Det er ikke alltid hunden gir uttrykk for ubehag før det har gått en stund, og ofte kunne mye kanskje vært unngått med å stelle de litt underveis.

Om vinteren kan du muligens se tegn på at din hund reagerer på saltet eller isende kalde underlag ved at den løfter opp et og et bein, eller ikke ønsker å gå videre på tur. Da kan det være lurt å ta en liten potesjekk. Dersom du ikke ser tegn til ytre skader på poten (under tredeputene, mellom tærne etc kan du forsøke med en potesalve etter vask.

En god potesalve for norsk vinter er essensielt. Salven bør ikke inneholde vann da det under minusgrader kan fryse og forårsake enda større sprekker. Det finnes flere fine potesalver med gode pleiende og naturlige ingredienser på markedet nå, vi i Dyresjappa er spesielt glad i Pethead eller Non-Stop sine potesalver. Den første er en personlig favoritt for meg og har en deilig duft samtidig som den kan brukes som leppepomade for deg selv også om du ikke har noe annet for hånden. Noen ganger er vi hundeeiere bedre til å huske på alt til hunden enn til oss selv,- så om du faller i den kategorien så vet du dette trikset;)

Pethead Potesalve

Førstehjelp for såre vinterlabber er:

Før tur:

 • Legg på et godt lag med potesalve idet du skal ut på tur! Jeg tar det rett utenfor døra og begynner å gå med en gang. Da blir hunden opptatt av selve turen med en gang, og du slipper maset med en hund som vil spise og sleike av potesalven, eller som tråkker rundt på parketten innendørs før du rekker å få på deg jakke og lue.
 • Har hunden ekstra såre eller sprukkede labber, bør du beskytte potene med en passende potesokk for underlaget du skal gå på. Pawz sokkene (de som ser ut som små ballonger) er de beste mot saltede veier og er helt vanntette.
 • Skal du gå på skare og snø er derimot fleecesokk eller kanvassokk det beste.

Etter tur:

 • Skyll labbene godt i lunkent vann, og tørk de godt- også mellom tærne.
 • Påfør pleiende potesalve i et relativt tynt lag. -hvis hunden lar labbene være i fred så trenger du ikke gjøre noe mere, men dersom den legger seg ned og sleiker på labbene må du sysselsette den med noe annet for eksempel aktivitetsspill, et spennende tyggebein eller eventuelt sette på sokker for å forhindre videre sleiking. La gjerne potesalven virke over natten.

Gjenta denne prosessen så lenge det trengs til potene har helet, og fortsett med «før tur» regimet gjennom vinteren for å forebygge.

Sprekker som verker, væsker eller lignende må selvfølgelig få en sjekk hos din veterinær. Har poten fått et skikkelig kutt er det ofte behov for en antibiotikakur og annen type sårstell i tillegg.

​Sølete våt hund?

By Beate Markhus 4 months ago 2331 Views No comments

Høsten bringer med seg nydelige farger og flotte turer i fjell og mark for de fleste av oss hundeeiere, men også noen ekstra utfordringer med både våt og sølete hund etter tur. Mange har ikke lyst til å få så mye av denne søla inn i hjemmet vårt, og derfor har vi samlet noen av våre beste tips til gode hjelpemidler for å gjøre den litt mere regntunge årstiden til en lek!Regndekken Pippi gul

 • Regndekken – et godt regndekken til hunden sparer deg for mye bry. Velg et som egner seg for din rase.(Husk at de med tykk pels sjelden trenger foring i dekkenet.Dirty dog doormat
 • Dirty dog doormat– er en fantastisk dørmatte med microfiber som hunden kan stå på før den kommer inn i heimen. Samtidig som matten suger til seg væten fra labber og dryppende pels, er dette et ypperlig sted å stå på mens du tørker av resten av hunden.Oster Paw Cleaner
 • Paw Cleaner– er en microfiber «vott» som er perfekt til en kjapp tørk av hundens labber, buk og bein. Den har fantastisk oppsugningsevne og du kommer til overalt på 1-2-3!plutoduk
 • Plutoduken– er et hundehåndkle som kommer i 2 ulike størrelser. Dette er supert for større hunder som du virkelig må tørke over hele kroppen. Legg håndkle over ryggen og tørk den nedover mot buk og labber. Kanskje ekstra kjærkomment produkt for store hunder, eller hunder med mye våt pels; men samtidig et produkt som mange hundeeiere ikke kan lever uten enten det er til etter hunden har badet eller hva.Dry clean sprayshampo til hund
 • Sprayshampo – et uvurderlig produkt når hunden har veldig mye møkk i pelsen på beina eller kanskje har vært litt uheldig og tisset på noe av pelsen sin eller fått noe annen møkk og skitt på seg. Spray rikelig på- bruk et håndkle eller microfibervotten til å jobbe det litt inn og tørk av. Perfekt når tiden ikke strekker til for et fullt bad, men man trenger en aldri så liten quickfix;)


Disse hjelpemidlene tar ikke store plassen, jeg har en liten kurv ved inngangsdøra som rommer alle 5, og disse produktene redder meg gang på gang.


Gå høstens hundelufting i møte med et smil, og nyt årstiden!

Hva bør man ha i jaktsekken?

By Maja 4 months ago 341 Views No comments

September er her, båndtvangen er opphevet og rypetakseringene ser lovende ut; både to- og firbente dirrer etter å komme ut i fjellet. I tillegg til ryper, orrfugl eller storfugl, er det et par ting man bør ha i sekken under en jaktdag.


 • Våtfôr høyenergi. Under en jaktdag har hunden behov for energi, og da er det viktig med fettrik mat. Provit ekstra Energi har 20% fett, 12 % proteiner, og 60% væske. Et utmerket måltid under jakt eller på jaktprøve.


 • Uten væsketilførsel klarer ikke hunden å yte en hel dag. Selv om det er bekker i fjellet, er det lurt å ha med seg en drikkeflaske med vann til hunden, dersom man skulle gå lenge uten å finne en bekk, eller om hunden ikke vil ta seg tid til å drikke (sterk jaktlyst kan gjøre at hunden ikke drikker nok i søk).


 • Sammenleggbar matskål, den tar liten plass i sekken, samtidig som man kan blande ut våtfôret med vann om ønskelig, ha som vannskål under pauser, og selvfølgelig så hunden slipper å spise kvist og kvast sammen med våtfôret. Beco sammenleggbar matskål er dessuten veldig lett å gjøre ren, slik at sekken ikke blir tilgriset.


 • Et godt jaktdekken gjør at du ser hunden like godt høst som vinter, i skog og på vidde. Et tofarget jaktdekken kan være lurt å velge. Det gule feltet lyser opp i søket, mens det oransje et lettest å se i stand. Av erfaring kan det være lurt å ha ett dekken i reserve i sekken, da jaktdekken er designet for å gi etter i halsen hvis hunden setter seg fast.


 • Varmedekken eller hvilepose. Det er ikke bare du som synes dGordon setter på jaktet er deilig å kle på deg litt når du setter deg ned til lunsj i fjellet. Med varmedekken eller pose holder hunden varmen, hviler bedre og restituerer bedre. Se etter et varmedekken som er vann- og vindtett, og fungerer like godt om høsten som på kalde vinterdager. Det er viktig at dekkenet ligger godt nedover lårene og under magen, da dette er områder som slipper ut mye varme og store muskler som ikke bør bli kalde.


 • Hundefløyte. Undertegnede er helt avhengig av fløyte når hun jakter og går prøver. Med ”sitt” og innkalling på fløyte sparer man selv stemmebåndene, og lyden bærer lengere enn ved rop. Trixie hundefløyte har to lyder, der man gjerne kan bruke én på ”sitt” og én på innkalling, slik at hunden lett hører forskjell.


 • Flexibandasje og potesokker. Dersom et uhell skulle skje, er det fryktelig smart å ha en selvklebende bandasje i sekken. Den veier nesten ingenting og tar liten plass, men er effektiv som kompress både til hund og menneske. Potesokker til såre poter er også noe som bør ha fast plass i sekken.


Noe alle turmennesker, med og uten hund, jeger eller ei, må ha i sekken et kompass, kart, nødbluss og førstehjelpsutstyr. En refleksvest blir også anbefalt av Røde Kors, i tilfelle redningssøk nattestid.

Skitt jakt!

​Biter hamsteren din?

By Bibbi 4 months ago 2068 Views No comments

Det kan være ganske mange grunner til at en hamster kan bite. Og når de først biter kan de bite hardt! Det viktigste rådet vi kan komme med er å følge med på hamsteren og omstendighetene rundt når uønsket adferd som dette opptrer. Vi har laget en liste med noen årsaker som gjør at en hamster kan bite og lagt ved noen råd for å unngå dette.


De første døgnene

Om du har fått en ny hamster i hus er det viktig å la den være i fred i en ukes tid. De skal ikke tas ut av buret eller løftes på i denne perioden! Dette er for at hamsteren skal få venne seg til et nytt bur, nye lyder og nye lukter uten å bli stresset av oss i tillegg. Det er lurt å fylle på vann og mat imens den sover under den første uken. Etter det kan du la hamsteren bli kjent med deg. La hamsteren komme til deg ved å f.eks. ha en godbit i utstrakt hånd. Da forbinder den hånden med noe positivt. Om du ikke lar hamsteren venne seg til de nye omgivelsene i fred vil den mest sannsynlig bite pga. stress.


Hamsterbur

Om hamsteren din har et for lite bur kan den fort bli mere territoriell ovenfor sitt eget lille territoriet. Rådet her er å sørge for at hamsteren din har et stort nok bur.

Minstemål på grunnflate i bur etter Norsk hamsterklubb sine retningslinjer:

 • Syrisk gullhamster: 80 x 40 cm
 • Kinesisk hamster: 70 x 40 cm
 • Robovorski dverghamster: 60 x 40 cm
 • Campbells dverghamster: 60 x 40 cm
 • Vinterhvit dverghamster: 60 x 40 cm

Om hamsteren har et for lite bur kan den bli stresset og understimulert som også kan føre til biting på gitter om du har et gitterbur.


Håndtering av hamsteren

Hamster i håndet

Om du vekker eller tar ut og på hamsteren rett etter den har våknet, eller imens den går på do; (om den har blitt dotrent vil den stå opp for å gå å do) eller drikker om dagen,- kan de bite siden de er ofte er helt i ørska da og skvetter veldig lett!

Hamstere har veldig dårlig syn, de ser nesten ingen ting, men har god hørsel og luktesans. Om personen som skal håndtere hamsteren ikke har vasket hendene først kan hamsteren ta seg en smak av en finger eller hånd av nysgjerrighet.

Høye lyder kan skremme hamsteren slik at den blir skremt og går i forsvarsmodus. Det kan være lyder som vi ikke tenker på som f.eks. TV, bestikk som blir lagt på plass eller bare en lysbryter som blir slått av eller på.

Om hamsteren har fått for lite utetid og mye tid for seg selv blir den fort litt sky og understimulert.


Ulike hamstertyper

Om du har en dverghybrid kan du kanskje oppleve en del biting. Dverghybrider er som oftest det du får kjøpt i dyrebutikker når du kjøper en dverghamster (unntaket er roborovski som ikke kan parres med en annen art). De har ofte fancy navn som ''panda hamster'', ''russisk dverghamster''eller perlemor. Hamsterrasene du får tak i i Norge er: Syrisk hamster (ofte kalt gullhamster), kinesisk hamster, roborovski dverghamster, vinterhvit dverghamster og Campbells dverghamster.

Hybrider har et annerledes gemytt enn de ''rene'' hamsterartene. Og de er dessverre kjent for å være mer territorielle og vanskeligere å temme. Her må du ha MYE tålmodighet under temmingen for å få en hamster som ikke biter.


Sykdom

Endring i adferd som plutselig biting kan også være et tegn på sykdom! Om hamsteren er syk vil den føle seg sårbar og føle et større behov for å forsvare seg, dette kan resultere i biting.


Kroppsspråket

Det er ikke like lett å lese kroppsspråket til en hamster som f.eks. hos hunder, så det er viktig å være oppmerksom på omstendighetene rundt og hvordan hamsteren reagerer. Det er viktig å smøre seg med tålmodighet når man får en ny hamster for å bygge opp tillit og sørge for at hamsteren blir nok stimulert.

Når tilliten først er der og hamsteren får nok stimulering og et bur som er stort nok, vil du ikke oppleve mye biting, men heller en hamster som skvetter og forsøker å pile av sted i full fart under mange av tilfellene som er nevnt ovenfor.

Klikkertrening av fugl

By Sara Lu 5 months ago 443 Views No comments

Med litt forkunnskaper og ved hjelp av en klikker og en targetstick, kan du enkelt lære fuglen din, uansett størrelse og art. En rekke ulike triks og nyttig adferd, som piruetter, vinking, gå av og på fingeren, komme på kommando, gå inn i buret, apport og mye mer vil både du og fuglen vil sette pris på. Og gjøres det på en riktig måte, vil dere begge ha stor glede av treningen.


Hva er ideen bak trening med positiv forsterkning? Og hva er positiv forsterkning Positiv forsterkning er enkelt og greit belønning av ønsket adferd. Når vi lærer bort triks baserer vi oss på enkel atferdspsykologi og atferdsteori som sier at adferd som får en positiv respons (belønning) får vi mer av, mens adferd som får negativ respons (straff) får vi mindre av. Innen psykologien kalles dette operant betinging og er prinsipper som gjelder for all læring, også hos hunder, katter, mennesker og andre dyr. I moderne dyretrening har man gått mer og mer bort fra straff og jobber nå kun med positiv forsterkning av ønsket adferd.

undulat

Hva er en klikker og hva brukes den til?

Klikkeren er et lite verktøy som gir fra seg en tydelig klikkelyd når du trykker på den, og brukes under innlæring av adferd for å fortelle fuglen nøyaktig hva som blir belønnet. Når du ønsker å belønne et barn for å f.eks ha ryddet rommet, kan du si «Siden du var så flink til å rydde rommet, kan du ta med en venn på kino i morgen». Barnet vil uten problemer forstå at kino med en venn er belønning for å ha ryddet rommet, uansett om det går flere timer i mellom ønsket adferd og belønningen. Når man jobber med dyr, er det viktig at belønningen kommer som en direkte konsekvens av adferden, fordi dyr har problemer med å se sammenhenger over tid. Faktisk når man jobber med dyr har man bare noen få sekunder på å belønne den perfekte piruetten, før dyret tror du belønner det for det andre den gjør akkurat nå. Når fuglen viser en adferd du ønsker, klikker du altså for å signalisere «bra jobba! Nå skal du få en belønning, fordi det du gjorde akkurat nå var helt riktig!». Alternativ til klikkeren er å bruke stemmen og si «bra», men for små dyr kan det være lettere med en klikker fordi den alltid vil gi fra seg den samme lyden.

Belønningen bør være slik at fuglen syntes det er verdt å jobbe for den og den bør matche fuglens innsats. Dersom fuglen har fått til noe ekstra vanskelig eller helt perfekt kan man gjerne gi litt ekstra for å vise at dette satte jeg ekstra pris på. Belønning kan være alt fra kos, til å få leke litt med en leke, en godbit, noe godt å drikke eller noe annet fuglen setter stor pris på. Dersom man bruker godbiter som belønning, er det viktig at godbiten ikke er for stor, da vil mye tid gå med på å spise og kose seg med godbiten og det er upraktisk når du ønsker å komme fort i gang med neste repetisjon.


Hvordan kommer du i gang?

Før man kan begynne å trene med klikker må fuglen «klikkes inn». Da lærer man fuglen at et klikk fra klikkeren betyr at en godbit er på vei. Dette er en kobling vi må lage, for fuglen har ingen forutsetning for å unne dette fra før. Innklikking skjer ved at du klikker med klikkeren og deretter belønner med en gang etterpå, dermed lages en kobling mellom klikk og belønning. De fleste fugler lager denne koblingen veldig fort, så det holder ofte med 2-3 økter med 10-15 repetisjoner. Ideen er at dyret skal sitte igjen og tenke «Hva kan jeg gjøre for å få et klikk?» Når fuglen er klikket inn er det bare å begynne å lære bort triks.

En targetstick er en pinne med en liten kule eller et annet markert punkt på enden. Ideen med targetsticken er at fuglen skal læres opp til å orientere seg etter den kulen på enden. En targetstick er et fint verktøy til å lære inn andre triks, da man kan bruke stikken til å dirigere fuglen dit man vil, f.eks kan man lære bort en piruett med targetstick ved å få fuglen til å følge sticken i en runde rundt seg selv. Man kan ogå føre fuglen inn i buret ved å få det til å føle sticken inn av buret.


Trene med targetstick

targetstick med klikker

Det å lære fuglen å følge sticken er veldig enkelt. Presenter sticken for fuglen med den markerte/runde enden mot fuglen. Fuglen vil nesten garantert forsiktig ta tak i den med nebbet, så fort den gjør dette klikk og belønn. Gjenta dette noen ganger, deretter kan du forsøke å la targetstickens ende peke litt bort fra fuglen, slik at den må gå litt for å få tak i den. Hver gang fuglens nebb er borte i sticken: klikk og belønn. Etter noen repetisjoner, skal fuglen være i stand til å følge targetsticken over litt større strekninger. Husk å alltid belønne når fuglen er borti sticken med nebbet.

Andre ting å tenke på:

* Når man jobber med en klikker er timing viktig, dersom man klikker for sent kan adferden være over og fuglen tro du belønner for noe annet enn det du gjør.

* En økt bør ikke være for lang, i starten holder korte treningsøkter på 5-10min, så kan man heller trene flere ganger om dagen.

* Det er viktig å belønne hver gang fuglen utfører et triks riktig, du jobber ikke hvis ikke du får betalt, det gjør ikke dyret ditt heller! Husk at betaling må ikke være godbiter, litt ros og ekstra kos holder

* Adferd som er innlært, kan også avlæres dersom den ikke vedlikeholdes

* Trening skal være en god opplevelse for deg og fuglen din, det er noe hyggelig dere gjør sammen.

Det finnes mange gode kilder med mer informasjon om klikketrening, og et raskt søk på youtube vil gi deg videoer om hvordan trene spesifikke triks og atferder, andre fine kilder er goodbird.inc, ffat.com, clickertraining.com. På facebook finner du mange grupper som handler om ulike dyr og trening, der kan man spørre om råd og lese om andres erfaringer

Tenkt på å skaffe deg valp?

By Maggie 5 months ago 717 Views No comments

Å få seg en valp er helt fantastisk. Man får enormt mye glede og omsorg av å ha en hund i hus. En turkamerat og følgesvenn, en som alltid blir glad når du kommer hjem og som gir og tar omsorg.Selv om vi aldri kunne tenkt oss et liv uten hund - så er det mye å tenke på før man skaffer seg en. Det kan være langt mere jobb enn forventet. Her kommer derfor noen råd og tips på hva man bør tenke på før man skaffer seg hund.

Det er mange ting man bør tenke igjennom på forhånd: hvilken rase som passer inn i din eller familiens livsstil, tid og økonomi.

 • Har man tid og energi til et godt hundehold?
 • Har man økonomien til alle utgifter som kreves når du får deg hund? Som oppfølging av veterinærutgifter, utstyr, forsikring, mat, kurs, kennel osv.
 • Er det allergi i familien? Eller ekstern familie man omgås mye med?
 • Skal man ha liten eller stor hund, hva har man plass til?
 • Tispe eller hannhund? Hannhunder kan ha sine dominante problemer i forhold til andre hann hunder og markering. Mens tisper har jo løpetid som kan være utfordrende på sin måte.
 • Skal den kun være en ren familiehund, eller vil man kanskje begynne på noe form for trening med hunden?
 • Vil man ha en fysisk aktiv hund eller en mer rolig hund?
 • Har hunden lave eller høye drifter? Hva er den avlet frem for?
 • Hva skal man bruke hunden til?
   • Er drømmen å konkurrere i agility så er det essensielt å bruke en hund med høye drifter og spenst. Alle hunder har sine egenskaper enten det er en blandings hund eller renraset.
   • Skal hunden være en familie hund, så bør hunden matche familiens behov- ikke bare en av familiemedlemmene.
 • Hvem skal passe hunden når du er på ferie etc?


Tenkt nøye etter hva du ønsker å ha i ditt hundehold før du bestemmer deg for rase eller hund. Husk at en hund lever lenge og at dere har mange fine år sammen foran dere. Men at det er flest hverdager, og da må hund og tid passe godt sammen for at begge skal ha det best mulig.

barn og valp

Vi anbefaler å lese masse gode bøker, besøke kenneler/ oppdrettere, hundemesser, kurs, passe på venner og bekjente sine hunder eller kort sagt skaffe deg all hundeerfaring som er mulig før dere tar avgjørelsen.

Forbered dere godt før valpen kommer i huset. Vi ville ha rådet ny hund eier til å ta seg noen uker fri i starten. De første ukene i valpens liv har utrolig mye å si for videre utvikling. Dere har tid til å få hunden stueren, sosialisert og tilpasse hunden til å være alene. Noe som vil være nødvendig om man skal man ha ro og fred i huset, og en trygg hund som kan være alene i noen timer.

Når valget om valp eller hund er tatt, er neste steg å finne en god og trygg oppdretter. Gjør litt undersøkelser i forkant, og ikke la deg lure av billige valper hvor tilbudet virker for godt til å være sant. Vi har dessverre flere eksempler på eiere som har funnet ut i ettertid at valpen uten stamtavle viser seg å være smuglet inn fra polen eller andre land, og muligens fra «puppy-mills» valpefabrikker hvor man får lite eller ingen kjennskap til dyrets helse, helse og gemytt til mor eller far, og generelt hvor dyrets ve og vel er lite prioritert. Ta dere tid til å finne en god oppdretter som dere har god kjemi med og kan få oppfølging fra. Seriøse oppdrettere vil ofte ha kontakt med dere, og rådgi deg som valpekjøper resten av hundens liv.

Som ordtaket sier, det er verdt å vente på noe godt!

Lykke til med valget!

Hvordan fungerer bilsele til hund?

By Beate 6 months ago 347 Views No comments

Når du skal ut på biltur med hunden kan du ikke ha hunden løs i bilen. Løs hund regnes som usikret last i bil og kan straffes med solide bøter, men også utgjøre store skader på seg selv og andre som du kanskje ikke har tenkt på. Løs hund kan distrahere føreren, skape farlige situasjoner, hindre sikt og skade både seg selv og andre dersom ulykken inntreffer.

Et solid fastmontert bilbur er den beste og sikreste løsningen, men ikke alle hundeeiere har plass til dette i bilen. Eller kjører såpass sjelden med hund i bil at de synes det er verdt investeringen, og noen hunder som har en veldig negativ opplevelse med bur kan slite med å roe seg ned tilstrekkelig. Problemstillingen kan være mange og ulike men da kan en sikkerhetssele til hund være løsningen, og for mange hunder og hundeeiere fungerer dette alternativet veldig godt. I denne bloggen finner du informasjon om hva du må se etter i en bilsele og hvordan den fungerer.


Hva må jeg se etter i en bilsele til hund?

Det er viktig at sikkerhetsselen er en av høy kvalitet. Det finnes mange ulike varianter på markedet, men veldig få som innehar den kvaliteten de fleste hundeeiere ønsker for hunden sin. Det du må tilsikre å se etter i bilselen er sikkerhetsgodkjenninger som om den er TUV-godkjent, men også generelt om den er solid laget. Ting å se etter er: store solide metallringer, mangedoblede sømmer, polstringer.

Ezydog bilsele

Prisen kan ofte være en liten indikator på kvaliteten når det gjelder disse produktene også. Sikkerhetssele til hund til 199kr osv bør gi et lite rødt flagg for å se nærmere på kvaliteten til dette produktet. Dersom hensikten er å sikre hunden best mulig ville jeg anbefale en bilsele i høyere prisklasse.

Vi i Dyresjappa selger kun Ezy Dog og All Safe sin sikkerhetssele for hund. NAF har utført tester på seks ulike sikkerhetsseler til hund

per 20.2.2018, hvor de blandt andre merker testet All Safe bilsele. Den fikk høyest score sammen med en annen av bilselene, men det kom klart frem i testen at de fire andre sikkerhetsselene til hund ble frarådet å bruke. Les hele testen her; NAF test.


Hvordan fungere en bilsele til hund?

Når valget er falt på en bilsele og du skal på biltur med hunden er det viktig å øve dette inn på en god og positiv måte slik at hunden blir trygg på situasjonen

Begynn med å tilpasse selen til hundens kropp eller få hjelp til dette ved kjøp. En bilsele skal sitte relativt tett mot hundens kropp, men fortsatt kunne tillate fri bevegelse av skulderledd og ikke klemme. Stroppen sikkerhetsselen festes i bilen men er ulik fra sele til sele. Noen skal festes på sele og så trykkes fast i bilens eget feste for den normale 3punktsselen til mennesker. Men vær oppmerksom på at det er noen biltyper som dette IKKE fungerer i og stroppen kan da settes fast, slik at man ikke får den løs igjen uten en kostbar tur til bilverkstedet (dette er gjerne opplyst på emballasjen sikkerhetsselen kommer med).

Allsafe bilsele

Vi i Dyresjappa anbefaler å ha kortest mulig stropp på feste til sikkerhetsselen, men lang nok til at hunden kan få sitte og ligge. Kvalitet på festestroppen er essensielt, da det ikke hjelper å ha aldri så fin sikkerhetssele dersom stroppen den festes med er i dårlig kvalitet.

I All Safe bilselen følger det med stropp som skal festes i bilens egen sele; i Ezy Dog sin er det meningen å tre bilens egen sele igjennom selen,-men man kan også få kjøpt både korte og lengre festestropper som tilleggsprodukter for kjapp og enkel bruk (men bruk at bilens egen sele gjennom bilselen er fortsatt anbefalt).

Begynn innlæringen med korte små opphold i bilen gjerne med bilen i ro de første gangene. Dersom hunden er rolig og glad utvikler du treningen til kortere bilturer, etterhvert til lengre og lengre. Det virker kanskje unødvendig, men en god innlæring på hvordan hunden skal oppføre seg i bil kan spare hunden og deg for unødvendig mye stress, kloring og biting på bilens inventar og en mulig bilsyk hund som kaster opp i baksetet.

God læring tar litt tid i starten, men med et godt grunnlag er det duket for en glad, trygg og rolig hund i bil resten av livet.

God tur!

Skal hunden din på flytur?

By Manoe 6 months ago 471 Views No comments

Fler og fler fly nå med kjæledyret sitt til utlandet. Jeg har personlig hatt gode opplevelser med flere flyselskaper med hunden vår i lasterommet. Men det viktig å sjekke flere ting før du reiser! Du kan lese på nettet alt fra skrekkscenariene til de positive opplevelsene. Men jeg som har flydd en titalls ganger vil gjerne fortelle at å fly med hund ikke trenger å være problematisk med riktig forberedelser!

Viktig å ha reisepapirer i orden

Flyr du til utlandet? Les deg opp på oppdaterte regler om å reise til og fra Norge på mattilsynet sine nettsider og ha ting på stell, før du får problemer med innreisen.

Finn riktig flyselskap

Først og fremst så bør du undersøke hvilke muligheter flyselskapene har for å reise med dyr, da ikke alle flyselskaper tar i mot hund på sine fly. På hjemmesidene til de forskjellige flyselskapene vil du finne informasjon om mulighetene og kravene på burstørrelse, vekt og pris. SAS / Norwegian / Lufthansa

Les nøye gjennom begrensninger og regler da det eventuelt kan ligge noen begrensninger på burstørrelser i de forskjellige flytypene eller at lasterommet kan være stengt i perioder på grunn av kulde. Disse regler kan være forskjellig mellom selskapene og flytype. Ring eventuelt flyselskapene i forkant, hvis du er usikker.


Kabinen

Transportbag Sherpa Deluxe fra 1199kr

Når man flyr kan du ha hunden din med deg i kabinen hvis hund og bag veier maksimalt 8kg og hunden kan stå oppreist i en bag/bur av dimensjonene 40 x 25 x 23 cm (eksempelet er fra SAS, sjekk med valgte flyselskapet). Dette betyr at kun små hunder, katter eller kanin (gnagere) kan være

*tips – sherpa baggen er en godkjent flybag og størrelsene small og medium er garantert godkjent på fly.

Hund i lasterommet

Er hunden din større enn nevnt over må den være i lasterommet under reisen.

*tips - Bestill flybilletten og plass i kabinen i god tid da det er begrenset antall dyr som kan tas med per flygning.

Det er viktig at du skaffer deg et bur som er innenfor retningslinjene fra flyselskapet du flyr med. Tommelfingerregelen er at hunden kan stå oppreist, snu og legge seg i en naturlig posisjon. Om man ikke følger dette nøye, så kan dyret bli nektet å komme ombord.

I de fleste fly får dyrene som regel en egen plass i lasterommet (ofte i fronten av flyet). I dette «rommet» har hunden samme trykk og temperatur som oss i kabinen. Det kan være greit å nevne til de kabinansatte når man går på flyet at man har hunden sin i lasterommet, da de ofte sjekker om hunden din er med og kan regulere temperaturen fra innsiden.

Gjør reisen komfortabel!

Forskjellige flyselskaper setter krav på at det må være et absorberende lag i selve buret ala. teppe, burpute eller avis. Buret må også være utstyrt med beholdere for mat og vann.

*tips – istedenfor vann, så kan man for eksempel legge inn isbiter i beholderen, det kan innebære mindre søl i buret.

For å reise så komfortabel som mulig er det anbefalt at hunden er vant med buret sitt før du reiser. Ha noe burtrening hjemme noen uker før avreise! La det blir et trygt sted for hunden! Det som kan hjelpe er å legge noe inn i buret som hunden er godt kjent med (f.eks. teppe, madrass, eierens t-skjorte eller lignende) eller andre trygge gjenstander som gir en kjent/trygg lukt i buret. Viktig å ikke ha for mange løse gjenstander i buret, det må også være trygt for dyret under turbulens!Adaptil spray - 249kr

Jeg bruker Adaptil* sprayen under selve turen da jeg har brukt dette i flere situasjoner siden han har vært valp. Han er vant med sprayen og reagerer beroligende på produktet. *Adaptil et hjelpemiddel (ikke legemiddel) for å redusere hundens stressnivå, og kan gi hunden en følelse av ro og tilfredshet i hjemlige og fremmede omgivelser.

Adaptil hjelper hunden å roe ned eventuelt stressnivå, men gjør hunden ikke sløv! Hvis du skulle bruke legemidler, så vær obs på at flere flyselskaper ikke tar inn dopete hunder som sover eller ikke er ved bevissthet.

Nå er du klar for selve reisen! Vi ønsker dere en god tur!


Vil du vite hva som foregår på selve flyplassen? Les det her i bloggen «hva skjer på flyplassen».