Menu
MENU
Swipe to the left

Alt du trenger å vite om flåttmidler til kjæledyr

By Manoe 1 month ago 322 Views No comments

Med varmere vær vekkes alt til liv, også de vi kanskje er mindre glad i, som flått. Det kan derfor være lurt å passe litt ekstra godt på både katt og hund. Flått kan være farlig for kjæledyret ditt, da noen flått kan være bærere av borrelia bakterien som kan smitte over på dyr og mennesker.

Symptomer på borrelioseinfeksjon: lite matlyst eller energi, feber, forstørret mage, mørk urin eller vekttap. I verste tilfeller kan det oppstå lammelser i ansiktet, epilepsianfall, muskelsmerter eller/og halthet og ustø gange.

FlåttfjernerHva gjør du? Å forebygge er bedre enn å behandle!Derfor er det anbefalt å sjekke dyrets pels daglig, og fjern flått når du finner den. Ta bort flåtten med en flåttpinsett. Ikke skrap eller børst den bort da dette kan skape lokal irritasjon og smittefare. Bruk av normal «menneske» pinsett er ikke å anbefale, da denne ofte klemmer i stykker flåtten mens den sitter i huden og gjør det meget vanskelig å få ut restene. Invester i skikkelig flåttpinsett for betydelig enklere og sikrere flåttfjerning.

Hva skal du gjøre med flåtten etter at den er fjernet fra dyret? Flåttsenteret.no anbefaler at du kaster den i do og skyller de ned.Dersom det er en voksen fullsugd hunnflått (kan være opptil 1cm) kan man bare kaste den i søpla. Fullsugde hunnflåtter klarer ikke å bevege seg noe særlig og vil ikke klare å krype ut av søpla.


Hva kan du gjøre til å beskytte kjæledyret ditt?

Det finnes diverse midler på markedet som fungerer på ulike måter. Det er viktig at du leser godt i gjennom bruksanvisning da de fleste flåttmidler kan ha bivirkninger på kjæledyret ditt.

Flåttmidler fra veterinær fungerer ved at kjæledyret får et virkestoff med en form for gift på huden som repellerer flåtten. Dersom flått likevel skulle feste seg, kommer den i kontakt med vertens kroppsvæsker og eksponeres da for virkestoffet. Når flåtten eksponeres dør den, og flåtten slipper dyret ditt. Flåttmidler hos veterinær finnes i tabletter, halsbånd eller dråpeform.

Flåttmidler fra dyrebutikker kan også kjøpes i halsbånd eller dråpeform. Den største forskjellen er at våre flåttprodukter er en kombinasjon av naturlige ingredienser (ikke giftstoffer) som avstøter flått, lopper og andre insekter. Produktene fungerer ikke som garanti for at flått ikke setter seg, men kan betydelig minske bitt.

zero bugs elektronisk flåttjagerDet er veldig viktig at du som dyreeier vet at det ved bruk av alle typer flåttmidler både fra dyrebutikk og veterinær kan forekomme alvorlige reaksjoner. Slike reaksjoner er vanskelig å forutse; og derfor anbefaler vi at når du skal påføre flåttmidler på kjæledyret ditt,at du holder det under oppsikt i starten for å tilsikre at dyret har det bra.

Skulle en uheldig reaksjon oppstå er førstehjelp i denne situasjonen å bade dyret grundig med vann, og oppsøke veterinær.Har man brukt flåtthalsbånd skal dette selvfølgelig fjernes så fort som mulig- og før badingen. OBS: Bruk aldri flåttmidler beregnet for hund på en katt. Dette kan være dødelig.

Giftfrie flåttprodukter? Vil du ha en naturlig løsning på flått, som ikke kan gi noen former for bivirkninger i det hele tatt, kan vi anbefale elektroniske flåttjagere isteden. Denne typen flåttmidler lager ultralyd som flåtten ikke liker, men som hunden eller katten ikke reagerer på. En miljøvennlig og giftfri løsning, som ikke gir 100% beskyttelse, men likevel meget god effekt og helt uten bekymringer om bivirkninger.

Marsvin - en kort introduksjon

By Karine 2 months ago 227 Views No comments

Marsvin er herlige små dyr. De er kanskje små, men de har masse personlighet, og kan være veldige forskjellige.

De er glad i mennesker og kan bli veldig tamme og kosete. De kommuniserer med forskjellige lyder og ikke minst høye hvin når de synes det er på tide med mat. Og det synes de ofte.

marsvin som vil ut å kose

De kommer opprinnelig fra Andes i Sør Amerika (Peru, Bolivia, Ecuador og Sørlige Colombia) så langt tilbake som 5000 f.kr. De var først og fremst en kilde til mat, men ble etter hvert også holdt som kjæledyr.

De kom til Europa med spanske, nederlandske og engelske handelsmenn og ble raskt populære som kjæledyr blant adelen. Og nå er de blant de mest populære kjæledyrene.

For at marsvinene skal få et godt liv er det en del å tenke på:

Marsvin er veldig sosiale og man må ha minst to da de ikke trives alene.

De kan ikke produsere C-vitamin selv og må få dette gjennom maten i form av C-vitaminrike grønnsaker og pellets. Deres viktigste fôr er likevel godt og friskt høy. Dette skal utgjøre 80% av kosten og de skal ha fri tilgang.

marsvin i tunnel

De må få sjansen til å bevege seg fritt på gulvet, gjerne hver dag. Gi dem gjerne aktiviteter i form av tunneler, papirpose eller toalettruller fylt med høy (klipp opp rullene langsetter). Kun fantasien setter grenser.

De trenger kos og oppmerksomhet hver dag.

Jo mer tid man tilbringer med dem, jo tammere blir de. De skal rett og slett være som en del av familien.

Foringsveiledning kanin

By Beate 2 months ago 509 Views No comments

Kaniner er Norges tredje mest populære kjæledyr, etter hund og katt. Kaninen er klassifisert som et «eksotisk» kjæledyr, og det med god grunn. Et av hovedproblemene med kaniner er at de ofte blir sett på som gangere (noe de ikke er), og mange eiere vet ikke alltid hva de har skaffet seg.

En kanin kan på en måte kalles en gnager fordi tennene vokser hele tiden. Både jeksler og fortenner gror hele livet. Dette har de til felles med mange andre planteetere. Det de derimot ikke har til felles med mange planteetere er at de er falske drøvtyggere. Det vil si at de spiser maten sin to ganger, men ikke som vanlige drøvtyggere, som gulper den opp igjen. Kaninen skiller ut to typer avføring. Den første er en mørk, fet og bløt, den spiser de oftest direkte fra anus. Så når du ser kaninen dukke under magen og tygger litt etterpå, så tygger den egentlig drøv. Den andre bæsjen er de velkjente små tørre kulene.

For at tarmfloraen til en kanin skal være optimal må den få store mengder fiber.høyhekk kanin

I en «gnagerblanding» vil man ofte finne lite fiber og mye fett, protein og store mengder stivelse. Dette er næringsstoffer en kanin trenger svært lite av. For mye av disse stoffene fører til overvekt, hjerteproblemer, nyresykdommer og kan også medvirke i tannproblemer. Mange forer kaninen sin med en god full skål gnagerblanding om dagen. Dermed mumser den i seg alt den synes er godt, og det som ligger igjen er oftest pelleten (der mye av næringen den faktisk trenger er) og høyet ved siden av. Resultat av dette blir feilernæring og tenner som ikke blir slipt.

Vi kan aldri få sagt hvor viktig tann og mage/ tarm helse er for kaniner.
Det kaninforet vi anbefaler høyest er fra Oxbow, Supreme eller Excel Burgess. Dette er utrolig godt tilpasset for de naturlige behovene til kaninen din, og eliminerer problemet med selektiv spising. Med kaninpelletsen av høy kvalitet i kombinasjon med godt høy er det duket for optimal foring. Kaninen skal alltid ha høy. Dette er hovedforet og det den for det meste lever av. Høy og vann skal alltid være tilgjengelig for dyret.

Mengden en kanin skal ha av pellets er ofte misforstått. Den skal ikke ha fri tilgang på pellets, men følg foringsveiledningen bak på posen.Når pellets skal serveres holder det oftest med en til to spiseskjeer til en voksen dverg kanin. Det er virkelig ikke mye som skal til. Ved siden av høy og pellets kan man gi grøntfôr og kvister, men ikke alt kvister eller grønt er ok.

Og vær obs på planter som vokser på eller like ved dyrkede jorder kan være sprøytet. Det samme gjelder for planter langs veier. Eksos er ikke et bra krydder! Andre ting kaninen ikke skal ha er gress fra gressklipper, det gjærer nesten umiddelbart etter det blir klippet.

Av tilskudd du kan gi kaninen din er mørke grønne salater og urter å anbefale. Generelt må du ta hensyn til at de ikke tåler mye sukker og stivelse. Kaniner har nemlig veldig rask fordøyelse, og tåler derfor dårlig karbohydratrik kost. Stivelsen har ikke nok tid i tarmen til å brytes ned, og det forstyrrer både tarmflora og mobilitet og kan dermed gjøre kaninen veldig dårlig.Kaniner bør ikke gis matvarer som brød, potet, linser, kjeks, kaker og frø nettopp av denne grunn.

Det er noen ting som er direkte giftig for kanin og det er: Løk, rabarbra, stilk og blader fra tomat, kjerner og steiner i frukt, avokado og sjokolade.

Alt nytt i kosten (som ferske planter og grønnsaker) skal tilvennes gradvis.


En kanin skal ikke gå uten mat i mer enn 3-4 timer. Uten mat vil enkelte bakterier i tarmfloraen florere, og balansen blir feil. Dette kan i verste fall ha dødelig utfall. Symptomene kan være at kaninen blir mer og mer apatisk og magen svulmer opp. Ser man tegn til dette må kaninen til veterinær snarest! Det kan ikke utsettes eller «sees an».

Om dette hender og du ikke har mulighet til å ta kaninen til veterinær, eller bor langt unna en veterinær, må du tvangsfore den.kanin vetrinærsjekk «Critical care» er en pose pulverisert næring til nettopp slike formål som fåes kjøpt hos de fleste veterinærer. Dette pulveret blandes opp med vann og sprøyt fores jevnlig. Har du ikke tilgang på dette, kan du lage din «egen» variant på følgende måte: ta «bøsset» nederst i fôrposen eller knus pellets bland det med lunkent vann til en litt tykk suppe. Trekk blandingen opp i en sprøyte og sprøyt små mengder inn i munnen på kaninen. En liten teskje gjør under. Ikke press den til å spise mer enn det. Gi den heller litt mat med 20min mellomrom. Gjerne også litt lunket vann.

Har kaninen diaré skal den kun ha høy, gi den gjerne vann på sprøyte også.
Skulle forstoppelse inntreffe kan ananas juice hjelpe. 2-3 teskjeer kan gis først.
Man kan bruke både juice fra kartong og den fra hermetisk ananas, men ALLTID kontakt en veterinær. Kaniner kan ikke vente. En årlig tann- og helsesjekk er også å anbefale.

Hvorfor to kaniner er bedre enn en!

By Manoe 2 months ago 204 Views No comments

Mange lurer på om de burde skaffe seg en eller to kaniner. Vi syns at det er viktig å informere om hvorfor kaniner bør ha en venn som «snakker» sitt eget språk.

I naturen bor kaniner i store flokker, og dette behovet for en venn har blitt overført til kjæledyrkaniner. Kaniner er veldig sosiale dyr og kjeder seg raskt, samtidig som de blir ensomme når de bor alene for lenge.


Vennskapto kaniner hilser

Selv om en kanin og menneske kan bli veldig gode venner, kan det aldri bli på samme nivå som en relasjon mellom to kaniner. Kaninvenner vil være sammen hele tiden; leker og steller hverandre. Selv om du bruker noen timer hver dag med kaninen din, har vi som mennesker ikke muligheten å gi kontinuerlig oppmerksomhet til en kanin.

Kjedsomhet

Kjedsomhet er et vanlig symptom på ensomheten hos kanin, en kanin uten en venn kan mer sannsynlig utvise destruktiv atferd som å gå løs på møbler med mer for å «fylle» dagene.. To eller fler kaniner er oftere roligere og mer lykkelig og utviser sjeldnere atferdsproblemer.

Gode venner

Når du har sett det spesielle båndet mellom dine kaniner, ser du hva slags innvirkning en god venn kan ha på din kanin. Selv om den første tiden når de skal bli kjent med hverandre kan være utfordrende i en periode.


Når du skal få to kaniner til å bli venner, husk at..

Sterilisering og kastrering kan være nødvendig. Kaninene er også roligere mot hverandre, og blir dermed også raskere venner.

Hvis du allerede har en kanin og vil finne en ny beste venn til den, ta kontakt med for eksempel www.dooa.no for å kunne adoptere en passende partner.

Forsikre deg om du har nok plass til to kaniner og at alle deres behov kan dekkes. Men det er ikke veldig stor forskjell i behovene på en eller to kaniner.


Vil du lære mer om temaet med å bonde to eller flere kaniner?

Les gjerne mer i Marit Emilie Buseths: Den store kaninboka , eller på hennes blogg maritemilie.com.

Hvordan skal hunden vaskes?

By Beate Markhus 2 months ago 913 Views No comments

Her kommer våre tips til en god hundevask opplevelse som får hunden din ren og pen på kortest mulig tid!

Hunden kan vaskes når du kjenner at det trengs , men bruk en mild hundesjampo tilpasset din hunds pels og ulike behov, og ikke overdriv vaskingen heller;)

(Følg selvfølgelig veterinærens anbefalinger dersom hunden din har medisinske tilstander som krever annen behandling med spesialsjampo eller andre hensyn.)


Hvorfor bør vi bade hunden ?

-Badestund skal være en tid til pleie av hunden, og det å ha denne stunden litt oftere kan bidra til økt hundehelse og velvære på flere måter, og gi oss hundeeiere en om mulig; enda deiligere hund å kose på;)

-Hunden blir ren og huden kan bli mindre irritert. (overdrevent hyppig bading kan fremprovosere hudproblemer)

-Gjennom en god hundevask får hunden deilig massasje som øker blodgjennomstrømningen og den generelle velværen til hunden.

-Ved å kjenne over hunden din nøye gjennom vasken oppdager du raskere dersom noe gjør vondt som smerter i ledd eller lignende, samt kan oppdage endringer i huden som kuler, labbekutt osv.


Du trenger:

En god hundesjampo og balsam tilpasset din hunds pels og hud, en plastbolle og svamp, et godt hundehåndkle og et sklisikkert underlag som hunden kan stå trygt og godt på. (dette er spesielt viktig for hunder med leddproblematikk eller hunder som er engstelig og stressa under vaskesituasjonen.)

Tips:

-ved å bruke balsam også i korthårede pelser gir man mindre feste til skitt og møkk og dermed holder hundens pels seg finere - lengre.


Forberedelser:

Bland ut sjampoen med vann i plastbollen. Bruk blandingsforhold som anbefalt på sjampoen.

Pass på at vannet er i behagelig temperatur for hunden og at du har en god slump sjampovann i bollen.

Vaskeregler:

-ikke hold dusjhodet for langt unna hunden. Det er ubehagelig for hunden, samt gjør at man kun væter det øverste laget i pelsen og dermed ikke kommer ned til huden.

-unngå å få vann i hundens ører. Dette kan irritere og skape ørebetennelser eller infeksjoner.

-Dusjhodet bør ha normalt trykk og vannet bør være i behagelig temperatur.


1. Væt hele hunden.

2.Sjamponer hundens ansikt og hodeHund som vaskes

Tips:

-Klem svampen sammen i sjampo-bollen og slipp sakte ut slik at svampen fyller seg med ferdigblandet sjampovann.

-Tilt hundens hode litt opp slik at vannet renner på en måte så du unngår øyne og ører.

Jobb inn hundesjampoen i med svampen, og masser inn sjampoen medhårs.

Gjør deg ferdig med hundens hode helt ned til nakken


3.Skyll hoderegionen helt ren på samme måte som du vætet hunden.

Hund som bli vasket4.Vask hundens kropp

Tips:

-Start med ryggen, jobb deg nedover kroppen, under magen, frempå brystet og nedover rompa og halen og til siste hvert av bena.

-ikke glem å vaske mellom hundens tredeputer og tær når du vasker beina. Her samles det seg gjerne opp ekstra mye møkk og skitt, og vær ekstra oppmerksom på å se etter eventuelle kutt, skader, ødelagte klør etc.


5.Skyll hundens kropp helt fri for sjampo.

Tips:

Er du usikker om den er helt ren? Da kan du ta en liten sjekk ved å dra ut vannet fra pelsen med hendene og høre om det kommer en liten pipelyd. Gjør det det er du relativt sikker på at den er flunkende ren!

Vasker du sjelden eller hunden er veldig skitten kan det være behov for å gjenta vaskeprosessen.

6.Anbefalt tilleggssteg – balsam!

Tips:ved å bruke balsam legger du grunnlaget for en myk og vakker pels som holder seg ren og velduftende lenger, og som ved langhårsraser gir deg en betydelig lettere utgreing av pelsen i etterkant.

-balsam skal også ofte blandes ut, les blandingsforhold og lag deg en kjapp ny vaskebolle med balsamvann og start ved hodet og jobb deg nedover. (Som ved sjamponering)

I og med at balsamen med fordel kan sitte litt i pelsen og ofte innehar hudpleiende egenskaper i tillegg, kan du la den sitte i mens du jobber balsamen inn i HELE hundens pels.

-Skyll ut balsamrester

7.Tørk hunden =) hund som tørkes etter bading

Tips:

-avslutt hundevasken med å dra ut all væten du kan av hunden ovenfra og ned, før du går over med et godt håndkle.

-videre pelsstell avhenger av rase og pelstype. Noen hunder bør båses og fønes, samt gres ut umiddelbart etter bading, mens korthårede hunder som oftest bare kan tørke ferdig før du grer ut.

GOD HUNDEVASK!


Degus bakgrunn, miljø og foring

By Beate 2 months ago 402 Views No comments

Litt om Degusen:

Degusen kommer opprinnelig fra Chile og er i slekt med chinchillaen og marsvinet. Utseendemessig kan den minne om et ekorn uten buskete hale, og finnes i flere ulike farger og fargekombinasjoner.

Degus er dagaktive og sosiale, intelligente og nysgjerrige flokkdyr. Har du degus som kjæledyr bør du derfor alltid ha to eller flere sammen for at de skal trives, og for å forhindre formering bør de være av samme kjønn.

Hunndegusen kan bli kjønnsmoden ned i seks ukers alder, mens hannene blir kjønnsmodne mellom 3måneder og ett år. Hunndegusen går gravid i ca. 90dager, og på grunn av den lange drektighetsperioden blir ungene blir derfor født veldig «klare». Det tar ikke mange dager før de spiser og utforsker på lik linje som voksne deguser. Degusfedre hjelper moren å bygge rede før fødselen, og hjelper til å oppdra ungene etter de er født. De leker med ungene og lærer dem ulike ferdigheter. Degusunger er avvent mammen fra 5-6ukers alder.

Degusens levetid er ca 5-7år i fangenskap, og i sjeldne tilfeller kan de bli opp mot 10år eller mer. Det er derfor veldig viktig at du som deguseier er klar for ansvaret og forpliktelsene som følger med hele dyrets levetid.


Hvordan bør degusen ha det?

Deguser trenger så god plass som mulig for å trives optimalt. Et så stort bur som mulig er tingen, helst med masse mulighet til å klatre, grave og bevege seg over flere etasjer. De trenger masse sysselsetting og aktivitet for å ha det bra, og daglig tid til å løpe og bevege seg fritt utenfor buret på et degussikret rom.

Buret kan gjerne innredes med greiner å klatre på, hus og platåer av treverk, tunneller og rør å krype gjennom og løpehjul.

Degusen Bamse i tunnellen sin

For at degusene skal ha mulighet til å trekke seg tilbake hver for seg dersom de føler for det, bør man ha minst to hus dersom man har to deguser.Løpehjulet må minimum ha en diameter på 25cm og ha tett gulv og vegger så ikke halen kan komme i klem. Krangler degusene om løpehjulet, kan det være lurt å investere i et ekstra hjul også. De har masse energi de har behov for å få ut, og løpehjul er veldig viktig.

Bunnmaterialet bør være et tykt lag med støvfritt smådyrstrø ala Allspån, Carefresh eller Back 2 Nature. Buret bør rengjøres ca 1 gang i uken, og for å få vekk urinrester og lignende anbefaler vi en god burrens som Deep Clean.

Degusene må ha et sandbad med finkornet chinchillasand, da det er slik de rengjør pelsen sin. Et tungt og stort nok sandbad ala Chinchillabadekar er ideelt. Noen har det tilgjengelig i buret hele tiden, men om du ikke gjør det, bør de ha tilgang på det flere ganger i uken.

Deguser bør også ha mulighet til flere matskåler da de kan forsvare maten sin.

Degusenes burmiljø kan med fordel varieres og byttes på masse da degusene bare vil synes det er spennende å utforske alt det nye. Flere ulike leker, hus, tunneler og foringsmåter og stasjoner vil bare berike degusenes liv.


Foring av degus:

Deguser mangler evnen til å fordøye sukker, og kan utvikle diabetes hvis de ikke fores riktig. De trenger rikelig med godt høy hver dag, og et pelletsfor beregnet på degus. I og med at degus er et relativt uvanlig kjæledyr fortsatt i norge, kan det være vanskelig å finne deguspellets. Da kan du kjøpe marsvin og chinchillapellets og blande disse to.

Vann bør gis i drikkeflaske og vannet bør skiftes ut hver dag.

Vann, høy og pellets bør være tilgjengelig hele tiden.

Deguser kan av og til få grønnsaker i små mengder. Av grønnsaker kan man prøve å gi agurk,tomat,salat, brokkoli, stangselleri og blomkål med fler.

Tørkede urter kan gis som godteri og for variasjon, men sjekk for eventuelle sukkerholdige innhold.

Du bør være oppmerksom dersom du skal kjøpe «ferdiglagde» godbiter fra dyrebutikk. Sjekk ingrediensene nøye for sukkeringredienser, og hold deg unna frukt også. Godbiter basert på høy ala Oxbow Timothy treats kan være fine, men husk at dette er godis- og skal kun gis veldig sparsomt.

Nøtter og frø bør kun gis sjelden og i veldig små mengder.

Husk å ikke gi de frukt på grunn av sukkerinnholdet.

Degusenes tenner vokser hele livet, så det er viktig å tilby den nok av trygge ting å gnage på. Friske, usprøytede grener fra frukttrær (uten blader) er supert. Har du ikke tilgang på dette har Dyresjappa gode gren-erstatninger som for eksempel Excel gnawsticks eller JR Farm eple grener.

To deguser som koser hverandre

​Klikkertrening med hund

By Maja Wirum 2 months ago 991 Views No comments

Du har kanskje hørt folk snakke om klikkertrening før? Men hva er det for noe? I dette blogginnlegget skal vi gå inn på hele tankegangen/filosofien bak klikkertrening, og hvordan du kan bruke det for trening av din hund.

Klikkertrening har vist seg å være en svært effektiv og spennende treningsmetode som det kan være vel verdt å sette seg inn i.Men som med alle andre treningsmetoder avhenger resultatet først og fremst av din egen innsats og dine praktiske ferdigheter. Så hvis du virkelig legger inn en god innsats, kan klikkertrening være noe som funker svært godt for trening av din hund.

Det fine med klikkertrening er at det passer for alle. Selv for en familiehund som bare skal gå pent i bånd eller komme på innkalling, til de som skal lære inn avanserte lydighetsøvelser, agility osv.


Så hva er greia med klikkertrening?

Leke med hunden under trening

Med klikkertrening er vi ikke så opptatt av å «korrigere» hunden når den gjør «feil» eller ting vi ikke vil at den skal gjøre. Vi er mer opptatt av å hele tiden lete etter de små riktige tingene hunden gjør og belønne (forsterke) disse. Man jobber hovedsakelig med å belønne riktig adferd i stedet for å korrigere uønsket adferd, som resulterer i at man får en mer arbeidsglad hund som ikke er redd for å gjøre feil.

For det er når en adferd blir forsterket, at hunden etterhvert vil gjenta adferden oftere. Hvis du er flink til å belønne når hunden gjør ting du liker, vil hunden etterhvert gjøre ting du vil veldig ofte. Det høres ganske enkelt ut – og faktisk er det ganske så enkelt også.

For eksempel i stedet for å straffe hunden når den bjeffer kan du for eksempel belønne den i jevnt mellomrom når den er stille. Når hunden får belønning for å være stille vil periodene uten bjeffing bli lengre og lengre. Og mest sannsynlig vil periodene med bjeffing bli betydelig redusert. Du skjønner tankegangen?

Drar hunden din i båndet? Belønn den når den går slakt i båndet. Er hunden din opptatt av alt annet enn deg? Belønn den når den ser på deg!

Hopper hunden på deg når du skal hilse? Gi den oppmerksomhet kun når den er på alle fire.

retriverlek klikkertrening

Med positiv forsterkning går treningen mye raskere, du får en hund som liker å trene og man slipper alle ulempene som følger med kjefting, rykking i bånd og andre negative metoder.

Dette kravet er etter min mening det viktigste, og det er dette som gjør klikkertrening så utrolig morsomt og skikkelig effektivt.

Si du skal lære hunden din sitt. Du har kanskje fått tips om at du skal ta en godbit over hode for å lokke den til å sitte, eller kanskje presse ned baken til hunden i tillegg.

Klikkertrening er mye smartere, for vi lærer de sitt med å faktisk gjøre ingenting. Vi skal bare stå klar med klikker i hånda og belønning, og vente tålmodig på at hunden frivillig setter seg. Når den gjør det - klikker du og gir belønning. Neste gang vil kanskje hunden sette seg ned enda litt raskere enn sist.

Vil du lære hunden å komme på innkalling, da kan du klikke hver gang hunden tilfeldigvis kommer til deg. Til slutt vil hunden komme til deg mye oftere.

Klikkertrening handler om at isteden for å bruke lokking for å få hunden til å gjøre det du vil, bruker du en såkalt “klikker”. Selve klikkeren er en liten plastikkboks som passer i hånden og lager en skarp klikkelyd.


Slik starter du;

For å kunne bruke klikkeren må man først lære hunden at den skal forbinde klikkelyden med noe positivt,og at klikkelyden rett og slett betyr “bra det var riktig, her er en godbit!. Du kan starte treningen veldig lett, med å bare klikke og så gi godbit. At vi rett og slett skaper en forståelse med at når det kommer ett klikk, da er det belønning i andre enden.

Når hunden har lært at denne lyden betyr at godbiten kommer, gir klikkeren mer klar informasjon til hunden. Med klikkeren kan du belønne i nøyaktig riktig sekund,som akkurat i det hunden går noen skritt pent i bånd, akkurat i det den ser på oss i stedet for på hunden som går på andre siden av veien eller nøyaktig i det begge albuene er i bakken når hunden legger seg. Du kan med andre ord “fortelle” hunden nøyaktig hvilken adferd du vil at den skal utføre. Erfarne trenere vet hvor viktig denne «timingen» er for sluttresultatet. Med bedre «timing» kan du minske innlæringstiden en god del.

Så hvis du klikker akkurat i det hunden gjør som du vil, gjør det som regel ingenting at den virkelige belønningen (godbiten, ballen eller lignede) kommer først et par sekunder senere. Det er det som hunden gjorde akkurat i det den hørte klikket som vil «sette seg i minnet» til hunden. Tenk gjerne på klikkeren som et fotoapparat! At du skal klikke i nøyaktig riktig sekund hunden gjør det du vil.


Videreutvikle teknikken;

Så når hunden har lært seg hva klikkeren betyr, kan vi legge på mer. hund i dekk klikkertreningEtterhvert som hunden begynner å skjønne at det er for eksempel sitte du vil at den skal gjøre, kan du legge til en kommando. Det er viktig at du ikke mister tålmodigheten og legger kommando på for tidlig. Kommandoen er det siste du gjør. Si at du da skal lære den sitt, la hunden tilby denne adferden mange nok ganger til at selve “sitten” er god nok og hunden virkelig har skjønt at det er å sitte du vil den skal gjøre. Når dette er skikkelig på plass er det å legge på kommando siste “finish” på verket. Klikk deretter inn med å si kommandoen akkurat i det hunden sitter, og repeter til du kan si “sitt” og hunden sitter på kommando. Kort forklart lærer vi med klikker hunden hva den skal gjøre, først når hunden utfører atferden perfekt setter vi på kommando-ordet. Ettersom hunden først lærer å utføre adferden sikkert før vi setter på kommandoen får vi en sikrere kommando som ikke er «utvannet».

Så enkelt er faktisk klikkertrening! Men hvis det var litt mye å ta innover seg med all denne informasjonen, så handler klikkertrening rett og slett om å la hunden selv finne ut hvilken adferd vi er ute etter i stedet for at vi lokker, leder og kommandere hunden.


Klikkertrening er noe som blir kjempe gøy når man har fått trent i noen Maja og hunden i lekmåneder. Du får etter hvert det man kaller en “klikker-klok” hund. En klikker-klok hund har virkelig skjønt greia, da den elsker å trene, tilbyr atferder og er svært kreativ for å prøve å finne ut av hva du vil. Nye øvelser pleier da å gå veldig fort å lære inn!

Håper du ble nysgjerrig nok til å prøve dette ut. Og ett lite tips, er at det finnes masse der ute av videoer og andre nyttige ting når det kommer til klikkertrening hvis det er slik at man står fast.

Husk trening skal være moro for både firbeinte og tobeinte og være noe hyggelig dere gjør sammen!

Lykke til med treningen!

Hvordan få katten til å trives?

By Beate 3 months ago 670 Views No comments

Når du skaffer deg katt for første gang er det lurt å ha satt seg litt inn i hva katten trenger for å trives.

Det å legge til rette for trivsel i hjemmet er ikke så vanskelig, og det meste blir forståelig dersom man tar utgangspunkt i den ville katten. Vi har satt sammen en liten guide for hva som bør legges til rette i hjemmet for at katten skal trives best mulig, og også for å minimere sjansen for at eventuelle atferdsproblemer skulle dukke opp.


Mat og Drikke:katt som drikker av springen

Den ville katten bruker mesteparten av tiden sin på å jakte og i og med at tamme katter fortsatt har mye av dette instinktet, er det fint å gjøre noe at det samme i hjemmet.

Ha gjerne flere matplasser; på ulike steder og gjerne på ulike høyder eller i ulike «vanskelighetsgrader» Det finnes aktiviserende katteleker eller matskåler til katt som tilbyr en ekstra utfordring i forhold til at katten skal måtte jobbe for å tilgang på maten. Disse er helt supre dersom du har en katt som er litt rastløs, eller om katten har lett for å legge på seg; men er gøyale for alle katter som har lyst på litt hjernetrim.

Vannskålen og matskålen bør helst ikke stå inntil hverandre. I det fri er det nemlig sjelden at katten spiser og drikker på samme sted. I og med at katter er veldig renslige er det heller ingen god ide å sette mat eller vannskåler i nærheten at kattetoalettet. Dette er noe de fleste katter misliker sterkt.

Vanninntak er noe alle katteeiere bør være ekstra oppmerksom på. De fleste katter er veldig nøye på dette med vann. Det kan gi en betydelig forskjell i vanninntak dersom katten liker eller ikke liker vannkilden sin. Som med maten bør det gjerne tilbys flere plasser og på ulike måter. Rennende rent vann er ofte det mest fristende å drikke av, og vannfontener til katt er ofte en veldig god investering i hjemmet.

Noen katter liker også bedre brede, store skåler som ikke værhårene kommer borti, mens andre ikke er sensitive på det i det hele tatt. Ved å tilrettelegge for fristende vannkilder i hjemmet, tilsikrer du at katten øker vanninntaket sitt, som igjen gjør risikoen for urinstein lavere.

Kattetoalett:modkat kattetoalett

En kattedo eller kattetoalett må anskaffes. Det er lurt å velge et kattetoalett som er stor nok for katten, slik at den har god plass til å få gjort det den skal uten å måtte krumme seg sammen på en ubehagelig måte.

Det er veldig viktig hvor du plasserer kattedoen. Kattetoalettet skal stå tilgjengelig, men helst et godt stykke unna mat og vannskålene, kattesengen eller hvileplassen.

Mange plasserer gjerne kattedoen veldig bortgjemt, da det sjelden er noe vi mennesker liker å vise frem i hjemmet vårt, - men det pleier ofte å være lite populært hos katten. Du ville vel heller ikke satt pris på å finne toalettet ditt på det mørkeste, trangeste og mest upraktiske stedet i huset? Det samme gjelder katten;)

Det finnes mye å velge i her av ulike typer kattetoaletter, med ulikheter i design, størrelse, kattedo med eller uten tak, med kullfilter for luktkontroll, eller kanskje et kattetoalett katten kan hoppe ned i for å unngå mye søl av kattesand utover gulvene hjemme bli valgene mange.

Retningslinjen er at man må ha 1 kattedo per katt, så har du to katter bør det være minst 2 doer osv. Noen eksperter mener at man aller helst bør ha 1 mere do enn antall katter.

Katter er renslige dyr, og liker ikke et kattetoalett som ikke er renset. Renser man ikke hyppig nok i kattedoen bør man i alle fall ha en ekstra do, slik at katten med stor sannsynlighet kan finne en do den aksepterer.

Husk også å ikke bytte plassering på doene så mye. Katter er også vanedyr, og liker å finne doen på samme plass hver gang, og husk at de ikke setter pris på å bli forstyrret mens de gjør sitt;)Katteseng eller kattehule:katter i kloremøbel - kattestativ

Det å ha trygge fine soveplasser til katten er viktig for kattens trivsel. De liker ikke å bli forstyrret mens de hviler, og foretrekker som regel steder med enten god utsikt over hjemmet sitt, eller «bortgjemte» plasser som tilbyr stor grad av trygghet.

Katter liker gjerne å ha sengen sin i høyden. Et høyt kloremøbel med kattehule eller vegghengt katteseng, det å ha kattesengen i vinduskarmen etc. er gjerne populært. Noen katter foretrekker å ligge i høyden inni garderobeskap eller lignende, men her er det individuelle preferanser fra katt til katt.

Det finnes utallige muligheter her også når det gjelder katteseng, kattehuler, hengekøye til katt, papphus til katt med mer. Det viktigste er å ha et par forskjellige valgmuligheter for katten. De er personligheter alle som en, med klare preferanser for hva akkurat de liker eller ikke liker.Kloremuligheter:katt som bruker klorestolpe

Ingen liker å få sofaen sin kloret opp, og det er alfa- omega å tilrettelegge for flere egnede plasser katten kan få ut dette behovet.Katter klorer ikke utelukkende for å kvesse klørne sine, men også for å markere reviret sitt. Får katten gjort dette rundt omkring så blir den også tryggere i hjemmet sitt. Her er det utallige kloremøbler og klorebrett på markedet. Her er det bare plassen, utseende, ulike funksjoner og prisklassen det står på.

Dyresjappas erfaring er at det ofte blir mest populært å velge et kloretre som har en såpass lang og robust klorestolpe at katten får strukket seg godt ut mens den klorer.

Har du en katt som fortsatt er lite interessert i å klore på kloremøbelet/ klorebrettet, kan en liten pose med kattemynte, eller catnip-spray gir ofte ekstra interesse og oppmuntre til bruk av kloremøblene. Det å feste en liten katteleke i toppen kan også gjøre en stor forskjell.


Aktivisering:

Alle katter bør ha muligheter for å utfolde seg i lek og aktiviteter. Innekatter har et mye større behov for aktivisering enn katter som får være ute. Det er derfor veldig viktig for kattens trivsel og helse at de blir sysselsatt med lek eller hjernetrim innimellom. Det finnes massevis av morsomme katteleker å få tak i, og det å gi katten variasjon og en ny leke av og til er faktisk både viktig og moro for katten. Det er som med barn- forandring fryder! Gjem bort kattelekene slik at ikke alle er tilgjengelig hele tiden, og bytt gjerne ut hva som er fremme så forlenger du «moroa» og spenningen for katten lengst mulig. Kattestang som du holder i og katten jager er ofte en kjempegøyal aktivitet å gjøre sammen, som også bygger bånd mellom dere.

Noen katter foretrekker leker som lager lyd, andre katter blir redd for lyden, noen katter vil absolutt ha katteleker med catnip i, mens noen få katter kan reagere negativt på kattemynte.

Observer og bli kjent med katten din, så finner du fort ut hva slags type leker og lek den liker best; og det er duket for mange fine lekestunder sammen!

Kos:

Sist men absolutt ikke minst; kos masse med katten din- hver dag=)

​Hvordan sette på snøsokker?

By Maja 4 months ago 2243 Views No comments

1. Finn snøsokk i riktig størrelse. Sokken skal være litt bredere enn poten, test på framlabbene, siden de gjerne er bredere enn baklabbene. Sokken på bildet er i str M, og hunden er en Gordonsetter.

potesokk, finn riktig størrelse

2. Ta sokken helt på, så tåa er nede i tuppen.

Ta potesokken helt på

3. Ta en finger mellom poten og snøsokken (hvilken finger varierer fra person til person; en mann med kraftige hender bør bruke lillefinger), og stram godt. Den hvite borrelåsen er elastisk.

stram potesokken godt

4. Snu sokken slik at borrelåstuppen vender utover.

Snu potesokken

5. Klipp av den løse tuppen av borrelåsen. En løs tupp gjør at det fester seg snø, og sokken har lettere for å bli tråkket av. Borrelåsen vil ikke rakne selv om man klipper.

 Klipp av den løse tuppen av borrelåsen

6. Ferdig påsatt, og klar til bruk.

Ferdig påsatt, og klar til bruk

7. Bonussteg hvis hunden skal løpe lenge løs i snøen, slik som på jakt. Surr selvklebende bandasje, sportstape, eller elektrikertape rundt borrelåsen for ekstra hold. OBS! Ikke stram med tapen, den skal kun legges oppå uten å stramme mer på beinet!

ekstra beskyttelse


God tur!

​Har du alt som trenger på skitur med din hund?

By Manoe 4 months ago 1643 Views No comments

Å ha med hunden på tur når man selv står på ski er for mange en god kombinasjon. Selv får eieren en god treningsøkt og hunden får en god tur, «To fluer i en smekk» som man sier. Men hvis dere er en nye i denne situasjonen er det greit å forberede seg litt. Her er hva vi anbefaler å ta med deg på tur;

  • Kjørebelte og kjørestrikk
  • Trekksele – beregnet til ski
  • Potesokker
  • Vann til hunden
  • Mat til hunden
  • Varmedekken

For å hjelpe dere litt på vei prøver vi i denne bloggen å fortelle hva disse varene er og blir brukt for. Hvorfor det er viktig og hvilke funksjoner disse produktene har.

Det du trenger for deg selv:

Når du starter med skikjøring trenger du litt utstyr til deg selv. Hvis du kjøper det riktige utstyret har du glede av det i årevis, og uten det riktige utstyr kan skikjøring med hund bli en tungvint og ikke så hyggelig opplevelse allikevel.

Det som er viktig når man er aktiv på turer, «som jogging eller ski», er å kunne bevege seg optimalt. Et kjørebelte er derfor et produkt alle burde ha for denne typen aktiviteter. Dette belte gir deg frie bevegelser og hjelper deg å ha hendende fri.

non-stop trekkbelte

Trekkbeltene ser vanligvis ut som et bredt belte du fester rundt livet ditt med krok foran. Et godt skibelte bør ha en krok hvor du fester kobbelet og gjerne strikkavlastning i selve beltet for å skåne ryggen din. Kroken på beltet kalles også «panikkrok», og med denne kroken kan du enkelt løse ut hunden fra deg, dersom du skulle falle eller komme i andre uforutsette situasjoner. En kjørestrikk er et kobbel til hund som har en strikkdel i båndet. Strikkavlastning i både belte og kjørestrikken gjør at det ikke blir plutselige rykk hverken for hunden eller deg.

Det du trenger til hunden

For at hunden skal få maksimalt ut av trekksituasjonen er det viktig med en sele som gir hunden optimal bevegelsesfrihet og kraft utnyttelse. Hundeselen bør fordele belastningen jevnt over hundens kropp, og ligge ergonomisk på kroppen, samtidig som den må tillate full bevegelsesfrihet når hunden løper. En god trekksele er en sele som skal sitte godt rundt brystet på hunden og ha festepunktet bak ved haleroten. Seler med festepunkt mellom skuldrene som peker skrått bakover fra brystet til hunden egner seg ikke til tung trekking og er derfor ikke anbefalt for skikjøring.

non-stop freemotionsele

Hvis hunden din ikke bruker et hundedekken på selve «løpe»turen er det lurt å ha det med i sekken. Hunder som har løpt blir svette og fuktige, de kjøler seg fort ned, og det kan lede til nedkjøling og en våt hund som plutselig ikke har det så godt ute på tur. Derfor er det anbefalt, når du tar en pause at hunden får på seg et varmedekken. Temperaturen kan også endre seg underveis, så gjør hunden din en tjeneste og ta forhåndsregler.

Potene er også en kroppsdel som vi må tenke på før dere gå på tur, da ingen hund er skapt til å klare kulde over lang tid på labbene. Når de i tillegg er aktive, kan det fort bli såre poter og smertefulle labber for hunden.

Vi anbefaler at man bruker potesalve på labbene til hunden før man gå en skitur ute, dette forebygger tørre og sprukne poter. Les mer om labbestell her. Mange foretrekker potesokker fremfor potesalve da disse skaper en kuldebarriere og hindrer snø og is å sette seg fast mellom tærne. I tillegg hjelper potesokker mot salt og små grus.

Dersom du lurer på hvordan potesokker skal settes på kan du lese mer i vår potesokkblogg her.

Brus, kvikklunsj og appelsin.

De fleste av oss tar en pause i løpet av en skitur, og da er det gjerne brus, pølser, den velkjente kvikklunsjen og appelsin med i ryggsekken. Men har du husket på hunden din? De fleste av oss tenker ikke på at vi burde prøve å hindre hunden i å drikke av åpne bekker om vinteren. Det kalde vannet kan bidra til at hunden blir nedkjølt.

Derfor er det greit å ta med en drikkeflaske med vann for hunden din. Mat er også lurt å ha på tur, spesielt om turer er lenge er det godt med litt påfyll av energi. Våtfor er praktisk på tur siden dette gi både næring og væske; og hunden din blir garantert veldig fornøyd med denne overraskelsen i sekken.

God skitur!